ΠΟΥ: «Ο κορονοϊός δεν έχει εξαφανιστεί» – Σκοτώνει 1000 ανθρώπους την εβδομάδα στην Ευρώπη

347

Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε απέναντι στην Covid, που είναι υπεύθυνη για χίλιους θανάτους κάθε εβδομάδα στην Ευρώπη, προειδοποίησε σήμερα το ευρωπαϊκό γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). «Ακόμα κι αν δεν αποτελεί πλέον παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία, η Covid-19 δεν έχει εξαφανιστεί», δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής Χανς Κλούγκε σε συνέντευξη Τύπου.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε στις 5 Μαΐου ότι η πανδημία της Covid-19 δεν αποτελεί πλέον παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία. «Σχεδόν 1.000 νέοι θάνατοι που οφείλονται στην Covid-19 συνεχίζουν να καταγράφονται κάθε εβδομάδα στην περιοχή», δήλωσε ο ίδιος.

Επιπλέον, «ο αριθμός αυτός είναι υποεκτιμημένος λόγω της μείωσης του αριθμού των χωρών που αναφέρουν συστηματικά τους θανάτους που οφείλονται στην Covid-19 στον ΠΟΥ», πρόσθεσε ο Κλούγκε, ζητώντας από τις αρχές να διασφαλίσουν εμβολιαστική κάλυψη τουλάχιστον του 70% του ευπαθούς πληθυσμού.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΟΗΕ, είναι μια «περίπλοκη νόσος για την οποία συνεχίζουμε να γνωρίζουμε λίγα πράγματα» παρόλο που 1 στους 30 Ευρωπαίους υποφέρει από long Covid κατά τα τρία τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με αυτές τις εκτιμήσεις, περίπου 36 εκατ. κάτοικοι της περιοχής που περιλαμβάνει 53 χώρες και εκτείνεται έως την κεντρική Ασία, έχουν επηρεαστεί αναμφίβολα από την long Covid.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να επικεντρωνόμαστε στις μακροπρόθεσμες συνέπειες της Covid, όπως η long Covid (…) Αυτές συνεχίζουν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην υγεία σε όλο τον κόσμο και δεν μπορεί να τις παραβλέπει κανείς», δήλωσε η υπεύθυνη εκτάκτων καταστάσεων Κάθριν Σμόλγουντ.

Σε όλη την Ευρώπη, συνεχίζει να υπάρχει επιφυλακή επίσης για την επιδημία της mpox (σ.σ. πρώην ευλογιά των πιθήκων) – 22 περιπτώσεις καταγράφηκαν στην Ευρώπη τον Μάιο – και για τις συνέπειες από τα κύματα καύσωνα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ Ευρώπης.