Νόσος Χ: Τι ξέρουμε μέχρι τώρα – Από πού και πότε θα έρθει η επόμενη πανδημία

443

Τα ερωτήματα πολλά για τη «νόσο X» – Τα σενάρια του ΠΟΥ και τι απαντούν οι ειδικοί για την επόμενη πανδημία

Είναι η νέα «νόσος X» (Disease X) προ των πυλών; Θα είναι πράγματι 70% πιο θανατηφόρα από τον κορωνοϊό; Είναι υπαρκτή ή ένα θεωρητικό σενάριο; Πότε και από πού θα έρθει;

Τα ερωτήματα πολλά. Πως όμως μπορεί κάποιος να ξεκαθαρίσει την αλήθεια από το ψέμα και να αντλήσει ενημέρωση μακριά από τον τρόμο, ώστε να προετοιμαστεί ουσιαστικά και αποτελεσματικά απέναντι σε κάθε τι καινούργιο, άγνωστο και ίσως και πάλι θανατηφόρο;

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Τομ Σόλομον, επικεφαλής του Ινστιτούτου Πανδημιών με έδρα το Λίβερπουλ, «εάν περιμένουμε τα πράγματα να πάρουν διαστάσεις πανδημίας, τότε έχουμε ήδη αποτύχει στην αποστολή μας».

Ας δούμε λοιπόν, τι ξέρουμε μέχρι τώρα:

Η Νόσος Χ είναι ένα θεωρητικό σενάριο που ξεκίνησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το 2018 με στόχο να υπάρξει μία προετοιμασία για την απειλή πανδημίας.

Ο ΠΟΥ διατηρεί έναν σύντομο κατάλογο ασθενειών σε προτεραιότητα, όπως τις αποκαλεί, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την επόμενη θανατηφόρα πανδημία.

Με αυτό τον όρο Disease X (Νόσος Χ) περιγράφει μια ασθένεια άγνωστη στην ιατρική επιστήμη που όμως θα μπορούσε να αποδειχτεί θανατηφόρα. Είτε πρόκειται για ιό, βακτήριο ή μύκητα είναι πιθανό να μην υπάρχουν εμβόλια και οι διαθέσιμες θεραπείες να είναι λιγοστές, σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα του New York Post. «Δεν είναι επιστημονική φαντασία. Είναι ένα σενάριο για το οποίο πρέπει όλοι να προετοιμαστούμε» δήλωσε στην Telegraph ο Dr. Richard Hatchett.

Από πού θα έρθει η επόμενη πανδημία;

Και το ερώτημα παραμένει: από πού θα έρθει η επόμενη πανδημία και τι μπορούμε να κάνουμε για να τη σταματήσουμε;

Ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας πιστεύουν ότι η επόμενη «νόσος Χ» θα είναι ζωονοσογόνος, δηλαδή θα προέρχεται από άγρια ή οικόσιτα ζώα και στη συνέχεια θα διαχέεται και θα μολύνει τους ανθρώπους. Ο Έμπολα, το HIV/AIDS και το COVID-19 ήταν ζωονοσογόνα ξεσπάσματα.

«Η πιθανότητα ενός παθογόνου (που προκαλεί ασθένειες) κατασκευασμένου στο εργαστήριο δεν μπορεί επίσης να αγνοηθεί. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια καταστροφική «Νόσο Χ» που θα προκαλούσε παγκόσμια καταστροφή» αναφέρει άρθρο του 2021 στο περιοδικό Infection Control & Hospital Epidemiology.

Μια άλλη πιθανή πηγή θα μπορούσαν να είναι οι ιοί «ζόμπι», όπως αποκαλούνται, που έχουν εγκλωβιστεί στον πάγο μόνιμα αλλά απελευθερώνονται από την αύξηση της θερμοκρασίας.

Οι 7 πιο επικίνδυνες ασθένειες

Ασθένειες που βρίσκονται στον κατάλογο του ΠΟΥ και πρέπει να τους δοθεί προτεραιότητα είναι ο ιός του Μάρμπουργκ, ο αιμορραγικός πυρετός της Κριμαίας-Κονγκό, ο πυρετός Lassa, οι ασθένειες Nipah και henipaviral, ο πυρετός Rift Valley και το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής.

Πότε θα μας «επιτεθεί»

«Δεν ξέρουμε πόσο κοντινό είναι το σενάριο αυτό αλλά είναι πιθανό, σαν να περιμένουμε ένα μεγάλο σεισμό. Ξέρουμε ότι κάποια στιγμή θα συμβεί. Δεν ξέρουμε πότε. Οι πανδημίες συμβαίνουν ξανά και ξανά και πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Πρέπει να σχεδιάζουμε το σύστημα υγείας και τις ανάγκες που υπάρχουν. Το υγειονομικό προσωπικό θέλει πάνω από δέκα χρόνια για να εκπαιδευτεί» είπε στην ΕΡΤ οκαθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Πιο θανατηφόρα από την covid;

Όπως είπε η Ματίνα Παγώνη, μιλώντας για τη «Νόσο Χ», σύμφωνα με τον ΠΟΥ πρόκειται για έναν ιό ο οποίος θα είναι κατά 70% θανατηφόρος.

«Συγκριτικά ο κορωνοϊός θεωρείται μια ήπια νόσος» είπε χαρακτηριστικά η κ. Παγώνη προσθέτοντας πως ο ΠΟΥ είχε ενημερώσει τις χώρες από το 2018 τον ερχομό του covid. Στην ίδια κατεύθυνση, πράττει το ίδιο και τώρα με στόχο, τα νοσοκομεία και το υγειονομικό προσωπικό να είναι έτοιμα για τη νέα πανδημία.