Νοσοκομεία: Ποιοί γιατροί θα πάρουν αποζημίωση

216

Επίδομα για γιατρούς που ειδικεύονται στην αναισθησιολογία, επίδομα μετακίνησης για ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό προκειμένου να καλύπτουν αυξημένες ανάγκες, για παράδειγμα σε νησιά και τουριστικές περιοχές.

Το υπουργείο Υγείας συνεχίζει να θεσμοθετεί κίνητρα για να στελεχωθούν με γιατρούς νοσοκομεία και δομές Υγείας, μιας και σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν ελλείψεις και οι θέσεις που προκηρύσσονται καταλήγουν άγονες λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος.

Ειδικά σε ό,τι αφορά την έλλειψη αναισθησιολόγων, αποτελεί μια “πληγή” του Συστήματος Υγείας καθώς πρόκειται για ειδικότητα που τείνει προς .. αφανισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακάλυπτο είναι περίπου το 30% των οργανικών θέσεων ειδικευμένων αναισθησιολόγων στο ΕΣΥ, ενώ στις θέσεις των ειδικευόμενων περισσότερες από επτά στις δέκα είναι κενές. Με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που ψηφίζεται σήμερα, διευρύνεται το επίδομα, ύψους 250 ευρώ, για ειδικευόμενους στην αναισθησιολογία και για τα νοσοκομεία που υπάγονται στο υπουργείο Παιδείας.

Επιπλέον, με την ίδια τροπολογία προβλέπεται αποζημίωση έως και 1800 ευρώ (επιπλέον των μηνιαίων αποδοχών) για γιατρούς που θα μετακινηθούν σε άλλα νοσοκομεία να καλύψουν ανάγκες, έως και το τέλος Σεπτεμβρίου 2023.

Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται:

Μηνιαία αποζημίωση ύψους 1.800 ευρώ, πλέον των μηνιαίων αποδοχών για γιατρούς και 1.200 ευρώ για νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, που δέχονται να υπηρετήσουν σε δομές υγείας σε νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Στους γιατρούς του ΕΣΥ, οι οποίοι μετακινούνται έως τις 30.9.2023, εντός δομών υγείας της Περιφέρειας Αττικής, λόγω έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών, χορηγείται μηνιαία αποζημίωση ύψους 800 ευρώ.
Στο νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, το οποίο μετακινείται κατά το χρονικό διάστημα από την 1η.6.2023 έως την 30ή.9.2023, εντός της Περιφέρειας Αττικής χορηγείται μηνιαία αποζημίωση ύψους 400 ευρώ.

Στην ίδια τροπολογία εντάσσεται και τρίμηνη παράταση της θητείας των διοικήσεων των δημόσιων νοσοκομείων, λόγω των εκλογών και προκειμένου να μην υπάρξει κενό από τη λήξη της θητείας τους το επόμενο διάστημα.

Ειδικότερα, αναφέρεται ότι “η θητεία όλων των διοικητών των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η οποία έληξε ή λήγει έως τις 30.4.2023, παρατείνεται από τη λήξη της και έως την 31η.7.2023”.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ