ΝΕΑ εμβόλια: Τι ισχύει για ανεμβολίαστους, όσους έκαναν 4η δόση και όσους νόσησαν

310

Όσα είπε η κ. Ματίνα Παγώνη για το επικαιροποιημένο εμβόλιο του κορονοϊού αλλά και για το ποιοι δικαιούνται να το κάνουν. Όπως είπε για την Όμικρον, το εμβόλιο θα το έχουμε τέλος Οκτώβρη, αλλά για τις υποπαραλλαγές 4 και 5 θα τα έχουμε τον Δεκέμβρη αυτού του έτους.

«Όσον αφορά στο εμβόλιο της Pfizer αφορά ηλικίες από 12 ετών και άνω, ενώ της Moderna από 18 και άνω» διευκρίνισε η ειδικός.

Η Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο Mega, εξήγησε πως πρόκειται για εμβόλια στα οποία έχουν γίνει γρήγορες μελέτες και θα βοηθήσουν πολύ στη σοβαρή νόσηση, στη μείωση των θανάτων και εστιάζουν στα στελέχη Ο4 και Ο5 και «θα περιορίσουν από τα στοιχεία που έχουμε τη διασπορά».

Ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο

«Από τις οδηγίες που θα δοθούν τη Δευτέρα από την Επιτροπή Εμβολιασμού, αυτοί που πρέπει να κάνουν το εμβόλιο είναι οι άνω των 60, αυτοί που έχουν πολλά υποκείμενα νοσήματα, οι έγκυες, οι ομάδες οι ευαίσθητες όπως τις ξέρουμε όλοι» σημείωσε η κα Παγώνη, ενώ πρόσθεσε ότι οι άνω των 60 ετών που έχουν κάνει την 4η δόση του εμβολίου, δεν θα χρειαστεί για την ώρα να κάνουν και το καινούριο.

Στη συνέχεια, τόνισε πως όσοι έχουν λάβει τις τρεις δόσεις, πρέπει να κάνουν και την 4η -δίχως να περιμένουν το καινούριο εμβόλιο που θα έρθει τον Δεκέμβρη.

Τι ισχύει για τους ανεμβολίαστους

«Όποιος δεν έχει κάνει καθόλου εμβόλια, δεν μπορεί να κάνει απευθείας το επικαιροποιημένο γιατί αυτό είναι αναμνηστική δόση στην ουσία. Ξεκινάνε να εμβολιάζονται κανονικά από την αρχή» είπε η γιατρός, σημειώνοντας πως είτε θα λάβουν τις δύο αρχικές δόσεις, είτε το μονοδοσικό της Johnson&Johnson.

Αναφορικά με όσους νόσησαν ενώ είχαν κάνει και τις τρεις δόσεις του εμβολίου, η κ. Παγώνη επισήμανε πως δεν θα προχωρήσουν στην 4η δόση, αλλά θα κάνουν απευθείας το επικαιροποιημένο μετά από 4 μήνες, από την ανάρρωσή τους.
Έκτακτη ενημέρωση τη Δευτέρα

Έκτακτη ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί για τους εμβολιασμούς με τα επικαιροποιημένα εμβόλια τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου από Μαρία Θεοδωρίδου και Μάριο Θεμιστοκλέους.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας, τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου και ώρα 18:00 θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο έκτακτη ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής κάλυψης έναντι του κορονοϊού, από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.