Κορονοϊός: Ποιά συμπτώματα εκδηλώνει κανείς ανάλογα με την κατάσταση εμβολιασμού του

99
Γαλλία-Covid-19: Δυσπιστία των πολιτών απέναντι σε ένα εμβόλιο

Σύμφωνα με τη μελέτη ZOE Health, αποτέλεσμα συνεργασίας της εταιρείας επιστημών υγείας ΖΟΕ και ερευνητών του King’s College του Λονδίνου, του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, του Χάρβαρντ και του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, τα συμπτώματα που εκδηλώνει κανείς, εξαρτώνται και από την κατάσταση εμβολιασμού του.

Πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε μια ανανεωμένη λίστα με τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα εξαιτίας της Covid-19, τα οποία αναφέρθηκαν από περισσότερους από 4 εκατομμύρια χρήστες της εφαρμογής ZOE Covid Study, που παρακολουθεί τα συμπτώματα του ιού με βάση τα δεδομένα που εισάγουν καθημερινά οι χρήστες από το 2020.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που αναφέρθηκαν από τρεις ομάδες εμβολιασμού –όσους συμπλήρωσαν τις αρχικές δόσεις, όσους είχαν κάνει μία από τις δύο δόσεις εμβολίου και όσους ήταν ανεμβολίαστοι– ήταν τα εξής:
Όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους

Πονόλαιμος
Καταρροή
Ρινική συμφόρηση
Επίμονος βήχας
Πονοκέφαλος

Όσοι έχουν λάβει μια δόση εμβολίου

Πονοκέφαλος
Καταρροή
Πονόλαιμος
Φτάρνισμα
Επίμονος βήχας

Ανεμβολίαστοι

Πονοκέφαλος
Πονόλαιμος
Καταρροή
Πυρετός
Επίμονος βήχας

Τέσσερα από τα πέντε πιο συνηθισμένα συμπτώματα που αναφέρθηκαν, συμπεριλαμβανομένων του πονόλαιμου, της καταρροής, του επίμονου βήχα και του πονοκέφαλου, εμφανίστηκαν σε όλες τις ομάδες, αλλά ο επιπολασμός τους διέφερε. Οι ανεμβολίαστοι εκδήλωναν πιο συχνά πυρετό, ο οποίος δεν εκδηλώθηκε στις άλλες δύο ομάδες.

Ωστόσο, η κατάσταση του εμβολιασμού θα μπορούσε να επηρεάσει και τη συχνότητα των συμπτωμάτων. Όσοι είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους ή είχαν λάβει μία δόση, ανέφεραν λιγότερα συμπτώματα σε σύντομο χρονικό διάστημα, συγκριτικά με τους ανεμβολίαστους, σύμφωνα με τη μελέτη.

Έρευνα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), διαπίστωσε ότι οι εμβολιασμένοι με μία ή δύο δόσεις εμβολίου κατά του κορονοϊού κινδύνευαν κατά 60% λιγότερο από την εμφάνιση συμπτωμάτων όπως ο πυρετός, συγκριτικά με τους ανεμβολίαστους.

Πηγή: CNBC