Κορονοϊός: Φόβοι για έξαρση των κρουσμάτων μέσα στο καλοκαίρι – Επιμένει να μεταλλάσσεται ο ιός

447

Σχεδόν 4,5 χρόνια από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού, παρατηρείται έντονη ανησυχία για έξαρση των κρουσμάτων λίγο πριν το καλοκαίρι, καθώς νέα στελέχη εξακολουθούν να εξαπλώνονται παγκοσμίως.

Οι παραλλαγές FLiRT, η ονομασία των οποίων προέρχεται από τα ονόματα των μεταλλάξεων στον γενετικό κώδικα των παραλλαγών, αυξάνονται σε ΗΠΑ και Ευρώπη καθώς ο κορονοϊός συνεχίζει να μεταλλάσσεται από προηγούμενα στελέχη.

Η νέα «ομάδα» είναι απόγονοι της προηγουμένως κυρίαρχης παραλλαγής JN.1, ένα παρακλάδι της Όμικρον. Υπάρχουν επί του παρόντος ελάχιστα στοιχεία ότι τα νέα στελέχη είναι πιο σοβαρά, αλλά φαίνεται ότι έχουν συλλάβει ανεξάρτητα το ίδιο σύνολο μεταλλάξεων, σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του John Hopkins Bloomberg.

Το KP.2 είναι πλέον το κυρίαρχο στέλεχος στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Το στέλεχος αντιπροσώπευε το 28,2% όλων των περιπτώσεων τις δύο εβδομάδες έως τις 11 Μαΐου, από 3,8% στα τέλη Μαρτίου, λίγο μετά την πρώτη ανακάλυψη του στελέχους.

Τα κρούσματα KP.1.1, μια άλλη παραλλαγή FLiRT, έχουν επίσης αυξηθεί και αντιπροσωπεύουν το 7,1% των τρεχουσών μολύνσεων, ανέφερε ο οργανισμός. Και στην Ευρώπη, τα κρούσματα αυξάνονται, με τη νέα παραλλαγή να ανιχνεύεται πλέον σε 14 χώρες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στην τελευταία του ενημέρωση στις αρχές του μήνα είπε ότι τα κρούσματα παραμένουν περιορισμένα σε όλες τις χώρες που αναφέρουν. Ωστόσο, μεμονωμένες χώρες παρουσιάζουν «ελαφριές αυξήσεις στις ανιχνεύσεις από πολύ χαμηλά επίπεδα».

Την περασμένη εβδομάδα, η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι συνεχίζει να παρακολουθεί δεδομένα σχετικά με τις νέες παραλλαγές τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και διεθνώς, αξιολογώντας τη σοβαρότητά τους και τη συνεχιζόμενη αποτελεσματικότητα των εμβολίων. «Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στις ευρύτερες συμβουλές για τη δημόσια υγεία αυτή τη στιγμή», ανέφερε η υπηρεσία σε σχετική ενημέρωση.
Έρχεται αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού μέσα στο καλοκαίρι

Σήμερα φαίνεται απίθανο τα νέα στελέχη να προκαλέσουν ένα μεγάλο κύμα λοιμώξεων, όπως είχε παρατηρηθεί στο παρελθόν, όταν η δημόσια ανοσία ήταν χαμηλότερη, δήλωσε η Τζένιφερ Χόρνεϊ, καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ντέλαγουερ. Ωστόσο, σημείωσε ότι τα νέα στελέχη πιθανότατα θα οδηγήσουν σε αύξηση των κρουσμάτων κατά τους επόμενους καλοκαιρινούς μήνες.

«Είναι πιθανόν αυτά τα νέα στελέχη να προκαλέσουν αυξήσεις στον αριθμό των κρουσμάτων στις ΗΠΑ τους επόμενους μήνες», ανέφερε μέσω mail ο Horney στο CNBC. Συμπλήρωσε πως «η κατάσταση θα είναι ήπια, με βάση την υπάρχουσα ανοσία».

Ωστόσο, οι ειδικοί στον τομέα της Υγείας θα παρακολουθούν στενά για να δουν πόσο αποτελεσματικά είναι τα τρέχοντα εμβόλια κατά των νέων στελεχών.

Τον επόμενο μήνα, η συμβουλευτική επιτροπή εμβολίων της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ θα συνεδριάσει για να συζητήσει συστάσεις για το «μείγμα» παραλλαγής για το εμβόλιο Covid-19 αυτού του χειμώνα.

*Με πληροφορίες από CNBC