Υψηλής συγκέντρωσης ουρία 50% για τη θεραπεία υπερκερατωσικών δερματοπαθειών

441
Τι μας έχουν διδάξει οι επιδημίες AIDS και Ebola για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Όπως αναφέρεται στην αναρτημένη ανακοίνωση Στη δερματολογία η έχει μελετηθεί σε διάφορες παθήσεις όπως είναι η ακμή, η ψωρίαση, ο ερυθηματώδης λύκος, η γυροειδής αλωπεκία, η ατοπική δερματίτιδα και η ογκολογία δέρματος.

Ενυδατικές, κερατολυτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες διαθέτει η υψηλής συγκέντρωσης ουρία 50% σε μορφή κρέμας και μάλιστα χρησιμοποιείται για θεραπεία υπερκερατωσικών δερματοπαθειών και παθήσεων των νυχιών είτε ως μονοθεραπεία είτε συνδυαστικά με άλλα φάρμακα όπως επισημαίνεται σε αναρτημένη ανακοίνωση, με θέμα:

“Κλινικές εφαρμογές υψηλής συγκέντρωσης ουρίας 50% στη Δερματολογία” η οποία παρουσιάζεται στο 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δερματολογίας & Αφροδισιολογίας που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

«Οι κλινικές εφαρμογές της υψηλής συγκέντρωσης ουρίας στη δερματολογία είναι πολλαπλές. Αποτελεί το “ιδανικό” κερατολυτικό με μαλακτικές και ενυδατικές ιδιότητες καλύπτοντας νοσήματα όπως η ψωρίαση, η ιχθύαση, η κερατοδερμία, οι τύλοι, υπερκερατώσεις από δερματοπάθειες αλλά και παθήσεις ονύχων. Στην τελευταία κατηγορία εκτός από τις ονυχομυκητιάσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ονυχοπαχύνσεις, ονυχογρυπώσεις, pincer nails γιατί η υψηλή συγκέντρωση ουρίας προκαλεί ήπια και σταδιακή χημική απόσπαση του όνυχος χωρίς αναισθησία ή αιμορραγία. Η ουρία 50% ως μονοθεραπεία αλλά και ως συνδυαστική θεραπεία με κορτικοστεροειδή, ανάλογα βιταμίνης- D, αντιμυκητησιακά επιταχύνει, ενισχύει την απορρόφηση φαρμάκων οδηγώντας σε γρηγορότερη αντιμετώπιση των δερματοπαθειών, με ασφάλεια και χωρίς συστηματικές παρενέργειες» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η εν λόγω αναρτημένη ανακοίνωση των Ελευθερίας Ταμπουρατζή, και Ιωάννη Κατσαντώνη, από το Τζάνειο Νοσοκομείο Περαιά και Δημητρίου Ρηγόπουλου και Σταματίου Γρηγορίου, από Νοσοκομείο Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων “Ανδρέας Συγγρός”, βασίστηκε στην μελέτη τριών περιπτώσεων ασθενών , (έναν 78χρονο με ήπια ψωρίαση κατά πλάκας και ψωριασική ονυχία, έναν 30χρονο με τύλο και έναν 45χρονο με ονυχομυκητίαση στα πόδια) που αντιμετωπίστηκαν με συνδυαστική αγωγή η οποία συμπεριελάμβανε κρέμα ουρίας 50%. Η μελέτη έδειξε ότι η ουρία σε υψηλή συγκέντρωση 50% χρησιμοποιούμενη τοπικά οδήγησε σε εξαιρετική βελτίωση στους τρεις ασθενείς με ανταπόκριση που ξεκινάει στον μήνα ενώ στους τρεις μήνες υπήρξε σχεδόν πλήρης εξάλειψη των βλαβών.

Βιταμίνη D και δερματικές παθήσεις

Μειωμένη συγκέντρωση βιταμίνης D παρατηρήθηκε στο 50% των δερματολογικών ασθενών, στο πλαίσιο μελέτης 160 δερματολογικών ασθενών με παθήσεις που σχετίζονται με την εν λόγω βιταμίνη, οι οποίοι εξετάστηκαν κατά το χρονικό διάστημα από 1/3/2021 έως 30/4/2021 σε ιδιωτικά ιατρεία της Θεσσαλονίκης και της Κοζάνης. Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάζονται στο συνέδριο σε αναρτημένη ανακοίνωση με τίτλο: “Ο ρόλος της βιταμίνης D στους δερματολογικούς ασθενείς” την οποία εκπόνησαν οι Ευδοξία Ελευθερίου και Ιορδάνης Παπαδόπουλος, από το Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας και πρώην τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας, του Διεθνούς Πανεπιστημίου και Ανδρέας Ελευθερίου, από ιδιωτικό δερματολογικό ιατρείο Κοζάνης .

Όπως αναφέρεται στην αναρτημένη ανακοίνωση: «Στη δερματολογία η βιταμίνη D έχει μελετηθεί σε διάφορες παθήσεις όπως είναι η ακμή, η ψωρίαση, ο ερυθηματώδης λύκος, η γυροειδής αλωπεκία, η ατοπική δερματίτιδα και η ογκολογία δέρματος. Σκοπός της μελέτης αυτής είναι η διερεύνηση του ρόλου της συγκεκριμένης βιταμίνης σε ένα ευρύτερο πεδίο των δερματολογικών παθήσεων. Συνολικά εξετάστηκαν 160 δερματολογικοί ασθενείς σε ιδιωτικά ιατρεία της Θεσσαλονίκης και της Κοζάνης με παθήσεις που σχετίζονται με την βιταμίνη D όπως έχει ήδη μελετηθεί στη διεθνή βιβλιογραφία. Η εξέταση έλαβε χώρα κατά το χρονικό διάστημα από 1/3/2021 έως 30/4/2021 όπου και παρατηρούνται τα χαμηλότερα επίπεδα των συγκεντρώσεων της βιταμίνης Το 40,7% ήταν άνδρες και το 59,3% γυναίκες. Η μέση ηλικία ήταν τα 39,85 έτη. Το 50% περίπου των ασθενών είχε φυσιολογική συγκέντρωση βιταμίνης D.Το 30,95% έπασχε από ψωρίαση. Το 53,8% των ψωριασικών ασθενών είχε παθολογική συγκέντρωση βιταμίνης D και η μέση ηλικία αυτών ήταν τα 66,16 έτη. Αντιθέτως το υπόλοιπο 46,2% των ασθενών είχαν φυσιολογική συγκέντρωση βιταμίνης D και μέσο όρο ηλικίας τα 36,5 έτη.Το 23,8% έπασχε από ακμή και το 50% εξ’ αυτών είχε χαμηλή συγκέντρωση βιταμίνης D. To 9,95 % έπασχε από ερυθηματώδη λύκο και το 80% εξ’ αυτών είχε χαμηλή συγκέντρωση και μέσο όρο ηλικίας τα 54 έτη. Οι υπόλοιποι ασθενείς έπασχαν από χρόνια δερματίτιδα, γυροειδή αλωπεκία, λεύκη, μη μελανωτικούς όγκους και το 58,3% εμφάνιζε φυσιολογική συγκέντρωση βιταμίνης D.

Η ανακοίνωση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι : « Στο 50% των δερματολογικών ασθενών παρατηρείται μειωμένη συγκέντρωση της βιταμίνης D. Ιδιαίτερη αξία δείχνει να έχει η ηλικία του ασθενή συγκριτικά με την φύση της πάθησης. Ενδεχομένως λόγω δυσαπορρόφησης στις μεγαλύτερες ηλικίες να παρατηρείται χαμηλή συγκέντρωση της βιταμίνης D σε αυτές. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως όσοι ασθενείς είχαν ελαττωμένη συγκέντρωση βιταμίνης D και έλαβαν per os (από στόματος) την απαιτούμενη ημερήσια δόση δεν παρατήρησαν μεταβολή της κλινικής τους εικόνας».