Η μετάλλαξη Pirola επιταχύνει τους εμβολιασμούς: Ανησυχία για διπλό κύμα γρίπης – κορονοϊού

346

Το ετήσιο εμβόλιο κατά της γρίπης και του κορονοϊού στην Αγγλία επισπεύδεται λόγω φόβων ότι η βαριά μεταλλαγμένη παραλλαγή «Pirola» θα προκαλέσει νέο κύμα και θα κατακλύσει το NHS.

Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας ανακοίνωσε ότι οι εμβολιασμοί για τους κατοίκους των οίκων ευγηρίας και τους ευάλωτους ενήλικες θα αρχίσουν τώρα νωρίτερα από το προγραμματισμένο.

Οι γενικοί ιατροί και τα φαρμακεία θα αρχίσουν να μοιράζουν τα εμβόλια από τις 11 Σεπτεμβρίου, έναν ολόκληρο μήνα νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό.

Η «προληπτική» κίνηση έρχεται εν μέσω φόβων για την εξάπλωση της μεταλλαγμένης παραλλαγής Pirola του κορονοϊού, που τεχνικά ονομάζεται BA.2.86. Οι υπεύθυνοι υγείας επιβεβαίωσαν πρόσφατα ότι ένας δεύτερος Βρετανός έχει μολυνθεί από το στέλεχος.

Οι υπουργοί δήλωσαν ότι έλαβαν την απόφαση για να μειώσουν την πίεση στις υπηρεσίες υγείας, ενώ οι επιστήμονες σπεύδουν να μάθουν περισσότερα για την παραλλαγή Pirola, η οποία περιγράφεται ως «πραγματικό πρόβλημα» και το «πιο εντυπωσιακό» που έχει δει ο κόσμος από τότε που εμφανίστηκε για πρώτη φορά η Όμικρον.

Ανακοινώνοντας την κίνηση αυτή, η υπουργός Υγείας Maria Caulfield δήλωσε: «Καθώς οι κορυφαίοι επιστήμονές μας συγκεντρώνουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την παραλλαγή BA.2.86, είναι λογικό να επισπεύσουμε το πρόγραμμα εμβολιασμού. Είναι απολύτως ζωτικής σημασίας οι πιο ευάλωτες ομάδες να λάβουν ένα εμβόλιο για να ενισχύσουν την ανοσία τους κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ώστε να προστατευθούν και να μειωθεί η πίεση στο NHS.

Ενθαρρύνω όλους όσους καλούνται για εμβολιασμό – συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν έχουν ακόμη κάνει το πρώτο τους εμβόλιο – να προσέλθουν το συντομότερο δυνατό».

Η επιτάχυνση της διάθεσης του εμβολίου βασίστηκε σε συμβουλές του Οργανισμού Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA), σύμφωνα με τις οποίες η επιτάχυνση της εξάπλωσης θα προσέφερε στους ανθρώπους μεγαλύτερη προστασία από το να νοσήσουν σοβαρά από τον ιό.

Αυτό, υποστήριξε ο οργανισμός, θα είχε το πρόσθετο πλεονέκτημα της μείωσης της πίεσης στο NHS.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της UKHSA Dame Jenny Harries δήλωσε: «Χάρη στην επιτυχία του προγράμματος εμβολιασμού μας, έχουμε δημιουργήσει ισχυρή, ευρεία ανοσολογική άμυνα έναντι των νέων παραλλαγών σε όλο τον πληθυσμό. Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι παραμένουν πιο ευάλωτοι σε σοβαρή ασθένεια από το Covid.

Αυτό το προληπτικό μέτρο για την επίσπευση του φθινοπωρινού προγράμματος θα διασφαλίσει ότι αυτοί οι άνθρωποι θα έχουν προστασία από κάθε πιθανό κύμα αυτό το χειμώνα».

Η Dame Jenny πρόσθεσε ότι ο οργανισμός συνεχίζει να αξιολογεί την παραλλαγή Pirola.

«Υπάρχουν προς το παρόν περιορισμένες πληροφορίες σχετικά με το BA.2.86, οπότε είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ο δυνητικός αντίκτυπος αυτής της συγκεκριμένης παραλλαγής.
Όπως συμβαίνει με όλες τις αναδυόμενες και κυκλοφορούσες παραλλαγές του Covid-19 – τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και διεθνώς – θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε το BA.2.86 και να ενημερώνουμε την κυβέρνηση και το κοινό καθώς μαθαίνουμε περισσότερα.

Εν τω μεταξύ, παρακαλούμε να προσέλθετε για το εμβόλιο όταν σας καλέσουν», πρόσθεσε.
Προετοιμασία για ένα δύσκολο χειμώνα

Οι αξιωματούχοι του NHS δήλωσαν ότι θα εργαστούν γρήγορα «για να διασφαλίσουν ότι όσο το δυνατόν περισσότεροι δικαιούχοι άνθρωποι θα εμβολιαστούν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου» για να προετοιμαστούν για έναν δύσκολο χειμώνα.

Ο καθηγητής Sir Stephen Powis, ιατρικός διευθυντής του NHS England, δήλωσε: «Οι εμβολιασμοί αποτελούν την καλύτερη άμυνά μας κατά της γρίπης και της Covid-19 ενόψει ενός χειμώνα που θα μπορούσε να είναι πολύ δύσκολος, και με το ενδεχόμενο αυτή η νέα παραλλαγή της Covid να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης, ακολουθούμε την τελευταία καθοδήγηση των εμπειρογνωμόνων και επισπεύδουμε το πρόγραμμα εμβολιασμού με το Covid, με τους ανθρώπους να μπορούν να κάνουν ταυτόχρονα το εμβόλιο κατά της γρίπης για να μεγιστοποιήσουν την προστασία».

Ο διευθυντής εμβολιασμών και προσυμπτωματικού ελέγχου του NHS, Steve Russell, δήλωσε: «Ενώ γνωρίζουμε ότι η γρίπη και η Covid συνήθως πλήττουν περισσότερο τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, η νέα παραλλαγή της Covid παρουσιάζει μεγαλύτερο κίνδυνο τώρα, γι’ αυτό και θα διασφαλίσουμε ότι όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι θα εμβολιαστούν κατά της Covid νωρίτερα».

Ενώ ο κορονοϊός βρίσκεται στο επίκεντρο της αλλαγής του χρονοδιαγράμματος για την εξάπλωση του εμβολίου, οι αξιωματούχοι θα μοιράσουν επίσης το εμβόλιο της γρίπης νωρίτερα για «επιχειρησιακή σκοπιμότητα».
Πού θα δοθεί προτεραιότητα

Οι κάτοικοι οίκων ευγηρίας έχουν προτεραιότητα, αλλά αναμένεται να κληθούν να κάνουν εμβόλια τον Σεπτέμβριο και άλλες ομάδες, όπως οι κλινικά ευάλωτοι, οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών, το προσωπικό υγείας και κοινωνικής φροντίδας και οι φροντιστές.
Η Αγγλία είναι, μέχρι στιγμής, η μόνη χώρα του Ηνωμένου Βασιλείου που ανακοίνωσε αλλαγή στο φθινοπωρινό πρόγραμμα εμβολιασμού της.

Οι επιστήμονες του Ηνωμένου Βασιλείου ειδοποιήθηκαν για πρώτη φορά για την Pirola στις 14 Αυγούστου, με τις ανησυχίες να προκαλούνται αμέσως λόγω του μεγάλου αριθμού μεταλλάξεών του.
Η UKHSA την κατέταξε επίσημα ως παραλλαγή στις 18 Αυγούστου, αφού εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στο Ηνωμένο Βασίλειο σε νοσηλευόμενο ασθενή στο Λονδίνο και η ανησυχία συνέχισε να αυξάνεται σε όλο τον κόσμο για την εξάπλωσή της.

Οι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν σήμερα ότι ένα δεύτερο κρούσμα είχε επιβεβαιωθεί από τις 28 Αυγούστου. Δεν δόθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με το άτομο. Δεν είναι σαφές σε ποιο μέρος της χώρας βρίσκεται ή αν έχει νοσηλευτεί σε νοσοκομείο.

Ωστόσο, οι ειδικοί πιστεύουν ότι πολλοί ακόμη έχουν μολυνθεί. Οι Βρετανοί δεν υποβάλλονται πλέον σε μαζικές εξετάσεις, όπως γινόταν νωρίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας – με τις δωρεάν μαζικές εξετάσεις στην κοινότητα να λήγουν τον Μάιο του 2022. Αυτό σημαίνει ότι εντοπίζονται και αλληλουχίζονται λιγότερα κρούσματα – μια διαδικασία που αποκαλύπτει την παραλλαγή πίσω από μια λοίμωξη.
Νέα στοιχεία από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS) δείχνουν ότι καταγράφηκαν 74 θάνατοι από κορονοϊό σε όλη την Αγγλία και την Ουαλία την εβδομάδα έως τις 11 Αυγούστου.
57,4% αύξηση των θανάτων σε μία εβδομάδα

Πρόκειται για αύξηση 57,4% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, όταν είχαν καταγραφεί μόλις 47 θάνατοι από τον κορονοϊό, γεγονός που σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη αύξηση των θανάτων από ιούς φέτος.
Οι επιστήμονες προειδοποίησαν σήμερα ότι η αύξηση των θανάτων θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ότι μια νέα παραλλαγή εξαπλώνεται.

Ζήτησαν επίσης την επιστροφή των μέτρων μετριασμού της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μάσκας, και του αυξημένου αερισμού λόγω της επανεμφάνισης του ιού.
Ενώ η εβδομαδιαία αύξηση των θανάτων είναι η μεγαλύτερη που καταγράφηκε φέτος, ο αριθμός των θανάτων λόγω του ιού εξακολουθεί να είναι ένα κλάσμα του αριθμού των θανάτων νωρίτερα μέσα στο έτος.

Για λόγους σύγκρισης, οι εβδομαδιαίοι θάνατοι που προκλήθηκαν από τον ιό έφτασαν τους 654 τον Ιανουάριο.

Αυτά τα στοιχεία του ONS περιλαμβάνουν μόνο τους θανάτους όταν το Covid ήταν η κύρια αιτία θανάτου.

Την πιο πρόσφατη εβδομάδα, σημειώθηκαν 108 θάνατοι που αφορούσαν τον ιό, αυξημένοι κατά 58,8% από 68 μια εβδομάδα νωρίτερα.

Ωστόσο, ο απολογισμός αυτός περιλαμβάνει περιπτώσεις όπου ο κορονοϊός ή η υποψία για κορονοϊό αναφερόταν στο πιστοποιητικό θανάτου ενός ατόμου, μεταξύ άλλων σε συνδυασμό με άλλες παθήσεις της υγείας.

Οι τάσεις των θανάτων από τον κορονοϊό υστερούν κατά δύο εβδομάδες σε σχέση με τα επίπεδα μόλυνσης, δεδομένου του χρόνου που χρειάζεται για να νοσήσουν σοβαρά οι μολυσμένοι.
Τα παγκόσμια κρούσματα της παραλλαγής Pirola διπλασιάστηκαν μέσα σε μια εβδομάδα, αφού τώρα εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στη Σουηδία και τον Καναδά.

Η Pirola, απόγονος της παραλλαγής Όμικρον, εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ισραήλ και τη Δανία νωρίτερα αυτό το μήνα.

Έκτοτε εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, τη Δανία, τη Νότια Αφρική, την Πορτογαλία, την Ταϊλάνδη και την Ελβετία.
Η εξάπλωσή του έχει αναστατώσει μια πλειάδα κορυφαίων επιστημόνων, οι οποίοι ανησυχούν ότι ο κατάλογος των μεταλλάξεών του θα μπορούσε να τον δει να πυροδοτεί ένα νέο κύμα κρουσμάτων.

Οι ειδικοί έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι η πραγματική κλίμακα της εξάπλωσης της Pirola δεν είναι σαφής, καθώς ο κόσμος έχει μειώσει τις δυνατότητες εντοπισμού παραλλαγών από το αποκορύφωμα της πανδημίας.
Άλλοι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι είναι πολύ νωρίς για πανικό σχετικά με τη νέα παραλλαγή.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Pirola αποτελεί μεγαλύτερη απειλή από τα δεκάδες στελέχη που έχουν προηγηθεί.

Η Pirola δεν έχει ακόμη παρατηρηθεί ότι κάνει τους ανθρώπους να αρρωσταίνουν πιο σοβαρά από άλλες παραλλαγές που προέρχονται από την Όμικρον ή ότι έχει κάποια αυξημένη ικανότητα να αποφεύγει την ανοσολογική προστασία που προσφέρουν τα τρέχοντα εμβόλια ή η προηγούμενη μόλυνση.
Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για την Pirola

Ποιο είναι το στέλεχος;

Το στέλεχος της παραλλαγής έχει το παρατσούκλι Pirola, αλλά είναι επίσης γνωστό επιστημονικά ως BA.X/BA.2.86.
Ένας επιδημιολόγος στην Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία είναι επιφορτισμένη με τον εντοπισμό ιικών απειλών όπως τον κορονοϊό, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η παραλλαγή θα μπορούσε να βαφτιστεί «Pi», το γράμμα που ακολουθεί το Όμικρον στο ελληνικό αλφάβητο – το σύστημα που χρησιμοποιούν οι αξιωματούχοι για να ονομάζουν τα νέα στελέχη.
Οι ιοί αλλάζουν συνεχώς μέσω μεταλλάξεων και μερικές φορές αυτές οι μεταλλάξεις οδηγούν σε νέες παραλλαγές.

Πού έχει εντοπιστεί;

Ο συναγερμός για την Pirola χτύπησε για πρώτη φορά νωρίτερα αυτό το μήνα, αφού ένας εξέχων διαδικτυακός ιός-παρακολουθητής εντόπισε αρχικά κρούσματα στη Δανία.
Η ανακάλυψη έγινε μόλις μία ημέρα μετά τον εντοπισμό της ίδιας γενεαλογίας στο Ισραήλ.
Στις 17 Αυγούστου, το CDC επιβεβαίωσε επίσης ότι ένα τέταρτο κρούσμα είχε εντοπιστεί στο Μίσιγκαν.
Στις 18 Αυγούστου, η UKHSA αποκάλυψε ότι ένα μόνο κρούσμα του BA.2.86 είχε εντοπιστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Δανία κατέγραψε επίσης ένα ακόμη κρούσμα στις 18 Αυγούστου, όπως επιβεβαίωσε το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της, το Statens Serum Institut.

Τα τρία κρούσματα της Δανίας «προέρχονται από διαφορετικά μέρη της χώρας και δεν φαίνεται να είχαν έρθει σε επαφή μεταξύ τους», ανέφερε, υποδεικνύοντας μετάδοση στην κοινότητα.
Ένα άλλο κρούσμα στη Βιρτζίνια καταγράφηκε στις 22 Αυγούστου, αφού ο ασθενής ταξίδεψε στις ΗΠΑ από την Ιαπωνία.

Δύο επιπλέον κρούσματα στη Νότια Αφρική εντοπίστηκαν επίσης στις 23 Αυγούστου. Περαιτέρω ανιχνεύσεις φέρεται να ανακαλύφθηκαν επίσης μέσω δειγμάτων λυμάτων στην Ελβετία και την Ταϊλάνδη.
Αυτό σημαίνει ότι το στέλεχος έχει πλέον ανιχνευθεί σε τέσσερις διαφορετικές ηπείρους.
Η παραλλαγή ακολουθεί επίσης την άφιξη ενός άλλου στελέχους, με το παρατσούκλι Eris, γνωστού επιστημονικά ως EG.5.1.

Γιατί έχει προκαλέσει ανησυχία;

H Pirola αναδείχθηκε αρχικά από τον Shay Fleishon, πρώην σύμβουλο του Κεντρικού Εργαστηρίου Ιολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Sheba στο Τελ Αβίβ.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η παραλλαγή έχει πάνω από 30 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα, το μέρος του ιού που προσκολλάται στα ανθρώπινα κύτταρα και προκαλεί μόλυνση.
Ορισμένοι επιστήμονες έχουν ήδη ζητήσει την επιστροφή των προσωπικών μασκών και την αλλαγή της επιλεξιμότητας του εμβολίου Covid στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω της παραλλαγής.
Ωστόσο, άλλοι έχουν προειδοποιήσει ότι είναι πολύ νωρίς για πανικό και ότι δεν θα χρειαστούν αποκλεισμοί ή άλλοι περιορισμοί της εποχής της πανδημίας.
Στη Δανία, το Ινστιτούτο Statens Serum δήλωσε ότι δοκιμάζει τον ιό για να εκτιμήσει αν αποτελεί απειλή.

Ωστόσο, τόνισε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Pirola προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια.

Πόσο θανατηφόρα είναι τα συμπτώματα;

Η αύξηση των κρουσμάτων θα μπορούσε να θέσει τις υπηρεσίες υγείας υπό πίεση.

Τα τυπικά συμπτώματα του κορονοϊού είναι γνωστό ότι περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, βήχα, κρυολόγημα και απώλεια της αίσθησης της γεύσης ή της όσφρησης.
Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις ότι η νεοανακαλυφθείσα παραλλαγή, η οποία είναι διαφορετική από την Eris, γνωστή επιστημονικά ως EG.5.1, αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο από άλλες, συμπεριλαμβανομένου του προγόνου της Όμικρον.

Τα εμβόλια εξακολουθούν να λειτουργούν;

Δεν είναι ακόμη σαφές αν η νέα παραλλαγή έχει αυξημένη ικανότητα να αποφεύγει την προστασία από τα εμβόλια σε σύγκριση με άλλα παρακλάδια της Όμικρον.
Ακόμη και αν τα εμβόλια δεν λειτουργούν τέλεια κατά της παραλλαγής, η ανοσία είναι πιθανό να εξακολουθεί να ισχύει, καθώς οι περισσότεροι Βρετανοί έχουν εκτεθεί και σε προηγούμενες παραλλαγές της Όμικρον.
Τα υψηλά επίπεδα προστασίας έναντι του ιού έδωσαν στους υπουργούς στο Ηνωμένο Βασίλειο την αυτοπεποίθηση να εγκαταλείψουν όλα τα μέτρα Covid πέρυσι, καθώς η χώρα προχώρησε στη συμβίωση με τον ιό.