Γιατροί ΕΣΥ: Ομολογία τραγικών ελλείψεων και επικίνδυνη η εγκύκλιος Γκάγκα για τις εφημερίες

297

Σφοδρές αντιδράσεις από τους γιατρούς του ΕΣΥ έχει προκαλέσει η εγκύκλιος της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα, η οποία προβλέπει να κάνουν εφημερίες γιατροί ανεξαρτήτως ειδικότητας.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί απαντούν με εξώδικο κατά της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας αντιδρώντας στην απόφαση να εφημερεύουν ακόμη και σε περιστατικά που δεν είναι της ειδικότητά τους.

Τονίζουν δε όρι πρόκειται για μια εγκύκλιο «άκρως επικίνδυνη και εξευτελιστική για τους ασθενείς και τους συναδέλφους της, ιατρούς του ΕΣΥ» που οδηγεί «όσους ιατρούς έχουν απομείνει στο ΕΣΥ σε μαζικές παραιτήσεις».

Εξώδικο ΕΙΝΑΠ

Η ΕΙΝΑΠ απαιτεί «την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου», καλεί τους «συνάδελφους Προέδρους και μέλη των Επιστημονικών Συμβουλίων να αρνούνται την προέγκριση προγραμμάτων εφημερίας Τομέα (…)» και «όλους τους συνάδελφους ειδικούς και ειδικευόμενους να αρνούνται να εφημερεύσουν σε εφημερία τομέα γιατί αυτό συνιστά αντιποίηση ειδικότητας».

ΟΕΝΓΕ: «Δεν πρόκειται να γίνουμε σταθμάρχες»

«Δεν πρόκειται να γίνουμε σταθμάρχες, ούτε θα αφήσουμε τα νοσοκομεία να γίνουν κοιλάδες Τεμπών. Απαιτούμε την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου.

Καλούμε όλες τις Ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών σε αγωνιστικό ξεσηκωμό. Καλούμε τους προέδρους και τα μέλη των Επιστημονικών Συμβουλίων όλων των νοσοκομείων της χώρας να αρνούνται την προέγκριση προγραμμάτων “εφημερίας τομέα”» τονίζει σε ανακοίνωση η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Επίσης η Ομοσπονδία προειδοποιεί «κάθε διοικητή νοσοκομείου που θα τολμήσει να δώσει εντολή για “εφημερία τομέα”, πως θα είναι προσωπικά υπόλογος για έκθεση ασθενών σε κίνδυνο και για παραβίαση του νόμου περί αντιποίηση ειδικότητας».

ΠΟΕΔΗΝ: «Μεγάλη επικινδυνότητα για τους ασθενείς»

«Με την εγκύκλιο της κυρίας Γκάγκα γυρίζουν πίσω ολαταχώς τα νοσοκομεία και το ΕΣΥ. Βέβαια η εγκύκλιος προβλέπει ότι θα υπάρχει γιατρός ετοιμότητας στο σπίτι. Πάμε πολύ πίσω το ΕΣΥ με μεγάλη επικινδυνότητα για τους ασθενείς. Αποδεχόμαστε νοσοκομεία που σε συγκεκριμένες ειδικότητες θα έχουν έναν ή κανέναν γιατρό. Με την εγκύκλιο αυτή θα σταματήσει η προσπάθεια προσωρινών καλύψεων με μετακινήσεις που έχουμε έως τώρα. Απορούμε πως εισηγήθηκε κάτι τέτοιο το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.