Ευλογιά των πιθήκων: Όσα αποκαλύπτει ιολόγος

88

Όσα λέει ο Αμερικανός γιατρός και βιοχημικός Ρόμπερτ Μαλόουν.Ο Δρ. Mαλόουν πέρασε δεκαετίες εργαζόμενος σε ακαδημαϊκά κέντρα και με νεοφυείς επιχειρήσεις που προσπαθούσαν να βρουν νέες ιατρικές θεραπείες και να καταπολεμήσουν επιδημίες των ιών Ζίκα και Έμπολα Σύμφωνα με τον δρα Μαλόουν λοιπόν, ο τρόπος με τον οποίο καλύπτεται ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων «παρέχει ένα κλασικό παράδειγμα δημιουργίας φόβου για τη δημόσια υγεία».

Το CNN, ένα από τα πολλά μέσα που καλύπτουν με κομμένη την ανάσα τον ιό, «θα πρέπει να δεχθεί επιπλήξεις για τη μετάδοση ανεύθυνης προπαγάνδας και παραπληροφόρησης υπό το πρόσχημα της δημοσιογραφίας»,σχολίασε. Κατά τη γνώμη του,ο ιός και η ασθένεια της ευλογιάς των πιθήκων, «η οποία είναι ενδημική στην Αφρική», «ελέγχεται εύκολα από τα κλασικά μέτρα δημόσιας υγείας».

Το πιο σημαντικό είναι ότι «δεν έχει υψηλό ποσοστό θνησιμότητας». Αυτή η ασήμαντη βιοαπειλή «δεν έχει θεωρηθεί ποτέ παθογόνος παράγοντας υψηλής απειλής στο παρελθόν». Ο Mαλόοουν ζήτησε τέλος απο τα μέσα ενημέρωσης και τους λεγόμενους ιατρικούς εμπειρογνώμονες να «σταματήσουν τη δημιουργία κλίματος φόβου και την παραπληροφόρηση».

«Ενώ βρισκόμουν στο σαλόνι του αεροδρομίου, άκουσα το CNN να προωθεί την δική του εκδοχή τρομολαγνείας στην οποία έδειχναν ξεκάθαρα ασθενείς που είχαν προσβληθεί από ευλογιά και συμπεριελάμβαναν σ’ αυτή τη δήλωση την ευλογιά των πιθήκων (…) Σχετίζεται η ευλογιά των πιθήκων με την ευλογιά; Ναι.

Το ίδιο και η δαμαλίτιδα που χρησιμοποιείται για να εμβολιάσουμε ενάντια στην ευλογιά παραδοσιακά. Αυτό το ανακάλυψε ο Edward Jenner (πατέρας του εμβολιασμού και της ανοσολογίας). Το ίδιο και η ευλογιά των καμήλων. Υπάρχει ένα πλήθος ιών της ευλογιάς που είναι απολύτως μη-θανάσιμοι για τους ανθρώπους! Η θνησιμότητα στους ανθρώπους είναι κάτω από 1%!» είπε χαρακτηριστικά.

Και συμπλήρωσε «Από τους 2 τύπους ευλογιάς των πιθήκων, εκείνος που κυκλοφορεί αυτή την στιγμή , το να λέμε κυκλοφορεί είναι μια κραυγαλέα υπερβολή, εκείνος που είχε ορισμένα διάσπαρτα κρούσματα είναι ο πιο ελάσσων απ’ τους δύο, όσον αφορά την νόσηση…»