Ερωτήσεις και απαντήσεις για τα νέα εμβόλια – Ποιοί και πότε θα κάνουν την επόμενη δόση

410

Η πλατφόρμα των ραντεβού για τα νέα τροποποιημένα εμβόλια για την αντιμετώπιση των παραλλαγών της Όμικρον 1, της Όμικρον 2 , Όμικρον 2,7, αλλά και της Όμικρον 5, άνοιξε χθες το απόγευμα και την Τετάρτη ξεκινούν οι πρώτοι εμβολιασμοί.

Παρακάτω ακολουθούν πέντε χρήσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις για τα νέα επικαιροποιημέα εμβόλια:

Ποια είναι τα νέα εμβόλια;

Τα διδύναμα εμβόλια, το comirnatie original Ο1 της εταιρείας Pfizer, όπως και το spikevax byvalante της εταιρείας Moderna, πάλι με την Ο1, στηρίζονται στην mRNA μεθοδολογία και τεχνολογία και αποτελούν μία προσαρμοσμένη έκδοση των αρχικών εμβολίων.

Περιλαμβάνουν δηλαδή την πρωτεΐνη της ακίδας του αρχικού στελέχους, του στελέχους Γουχάν και την πρωτεΐνη της ακίδας της παραλλαγής Ο1.

Με βάση τις κλινικές μελέτες προκαλούν αύξηση της ανοσιακής απόκλισης, δηλαδή αυξάνουν τα επίπεδα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων και έτσι είναι αποτελεσματικά ως προς την αντιμετώπιση των παραλλαγών της Όμικρον 1, της Όμικρον 2 , Όμικρον 2,7, αλλά και της Όμικρον 5.

Περιλαμβάνουν δηλαδή την πρωτεΐνη της ακίδας του αρχικού στελέχους, του στελέχους Γουχάν και την πρωτεΐνη της ακίδας της παραλλαγής Ο1. Με βάση τις κλινικές μελέτες προκαλούν αύξηση της ανοσιακής απόκλισης, δηλαδή αυξάνουν τα επίπεδα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων και έτσι είναι αποτελεσματικά ως προς την αντιμετώπιση των παραπάνω παραλλαγών.

Τα δεδομένα ασφάλειας, δηλαδή οι ανεπιθύμητες ενέργειες, είναι ανάλογες με τις ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν καταγραφεί όλα αυτά τα χρόνια από τα αρχικά εμβόλια. Είναι δηλαδή ήπια στην εκδήλωση και μικρής διάρκειας.

Τα εμβόλια χορηγούνται ενδομυϊκά και περιέχουν 15 μικρογραμμάρια νουκλεοσιδίου του αρχικού στελέχους, τους στελέχους Γουχάν και 15 μικρογραμμάρια του νουκλεοσιδίου της παραλλαγής όμικρον.

Ποιοι θα τα κάνουν;

Σύμφωνα με τη ρυθμιστική έγκριση του EMA τα εμβόλια μπορούν να χορηγηθούν από την ηλικία των 12 ετών και άνω και οι συστάσεις όπως συμβαίνει πάντα καθορίζονται από κάθε χώρα, ανάλογα με τα επιδημιολογικά της δεδομένα, την εμβολιαστική κάλυψη και άλλα δεδομένα που μπορεί να έχει κάθε χώρα.

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, μπορούν να κάνουν την αναμνηστική δόση όλα τα άτομα ηλικία άνω των 60 ετών. Επίσης άτομα ηλικίας 12 έως 15 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου σύμφωνα και με τις οδηγίες του θεράποντος γιατρού.

Επίσης άτομα που διαμένουν ή εργάζονται σε μονάδες αυξημένης φροντίδας ηλικιωμένων ή χρονίων νοσημάτων. Επαγγελματίες υγείας, άτομα που διαβιούν με άλλα άτομα σε ανοσοκαταστολή ή άλλο υποκείμενο νόσημα. Όπως και φροντιστές ατόμων που πάσχουν από νοσήματα με αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τον κορονοϊό.

Οι πίνακες όπως έχουν διαμορφωθεί και η τελική επικύρωση τους θα γίνει σήμερα σε συνεδρίαση της Επιτροπής. Οι απόλυτα υγιείς δεν έχουν ακόμη συμπεριληφθεί στην αρχική ταξινόμηση για τη λήψη δόσης με επικαιροποιημένο εμβόλιο.

Πότε μπορούν να γίνουν;

Τα εμβόλια χορηγούνται τα επικαιροποιημένα σύμφωνα με τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών μετά την τελευταία δόση εμβολίου ή μετά τη νόσηση.

Τα επικαιροποιημένα εμβόλια προορίζονται μόνο για αναμνηστική δόση. Δηλαδή μετά τη συμπλήρωση του βασικού εμβολιασμού, ( δύο δόσεις για τα υγιή άτομα και τρεις δόσεις για τα ανοσοκατασταλμένα), ανεξάρτητα από το είδος του εμβολίου που χρησιμοποιήθηκε στον βασικό εμβολιασμό.

Όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι καθόλου, θα πρέπει να κάνουν το αρχικό σχήμα και μετά να ακολουθήσουν οι επαναληπτικές. Όσοι πολίτες έχουν προγραμματισμένο ραντεβού για αναμνηστική δόση με του αρχικού τύπου εμβόλια, μπορούν αν θέλουν να αναπρογραμματίσουν το ραντεβού τους με τα επικαιροποιημένα τύπου.

Πότε έρχονται οι επόμενες επικαιροποιημένες δόσεις;

Χθες το απόγεμα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων άναψε το πράσινο φως για το επικαιροποιημένο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech που στοχεύει στις υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 της Όμικρον (καθώς και στο αρχικό στέλεχος που εμφανίστηκε στην Κίνα).
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η πρώτη παράδοση αυτών των εμβολίων αναμένεται την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου και άμεσα θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί.

Να περιμένουμε το επόμενο επικαιροποιημένο εμβόλιο;

“Το επόμενο μπορεί να έρθει σε 15 μέρες, μπορεί να έρθει και σε ένα μήνα. Άρα κάποιος θα πρέπει να ζυγίσει αν θα εμβολιαστεί τώρα, δηλαδή Τετάρτη ή Πέμπτη με το επικαιροποιημένο ή θα εμβολιαστεί σε ένα μήνα πιθανώς με το καινούργιο. Η απάντηση επιστημονικά είναι τώρα με το ΒΑ1” σημείωσε ο κ Θεμιστοκλέους στη χθεσινή ενημέρωση. “Ο βασικός και κύριος στόχος είναι, και αυτό πρέπει πάντα να το έχουμε κατά νου, η ενίσχυση της ανοσίας για την πρόληψη της σοβαρής νόσου και των θανάτων. Ο έγκαιρος εμβολιασμός με την αναμνηστική δόση είναι σημαντικότερο από τον τύπο του εμβολίου που θα χορηγηθεί” συμπλήρωσε η κ. Θεοδωρίδου.