Επιφυλακή ΠΟΥ για τον ιό Μάρμπουργκ: Επιδημία στην Τανζανία με 5 νεκρούς- «Eξαιρετικά επικίνδυνος»

239

Στον ιό Μάρμπουργκ, ξάδελφο του Έμπολα, που προκαλεί επίσης αιμορραγικό πυρετό, οφείλεται η μυστηριώδης ασθένεια που έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον πέντε ανθρώπους στην Τανζανία.

«Τα αποτελέσματα του εργαστηρίου δημόσιας υγείας μας επιβεβαίωσαν πως η ασθένεια προκαλείται από τον ιό Μάρμπουργκ. Δεν υπάρχει λόγος να επικρατήσει πανικός ή να διακοπούν οι οικονομικές δραστηριότητες […] Κάνουμε όλα όσα πρέπει για να ελέγξουμε αυτή τη μολυσματική ασθένεια», είπε η υπουργός Υγείας Ούμι Μουαλίμου, καλώντας τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι, καθώς «η κυβέρνηση έχει καταφέρει να περιορίσει την εξάπλωση» της νόσου.

Τρεις ασθενείς έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο και 161 επαφές κρουσμάτων του ιού τελούν υπό παρακολούθηση των υγειονομικών αρχών, πρόσθεσε, ενώ ανάμεσα στα θύματα ήταν και μέλος του υγειονομικού προσωπικού.

Η Τανζανία έστειλε την περασμένη εβδομάδα ομάδα γιατρών στην περιοχή Καγκέρα που γειτονεύει με την Ουγκάντα, για να κάνει έρευνα για την επιδημία.
Ιός Μάρμπουργκ: «Εξαιρετικά επικίνδυνος»- Τι λέει ο ΠΟΥ

Ο ιός Μάρμπουργκ είναι εξαιρετικά επικίνδυνος και ανήκει στην οικογένεια των φιλοϊών, μέλος της οποίας είναι επίσης ο Έμπολα, ιός που έχει προκαλέσει πολύνεκρες επιδημίες στην Αφρική. Προκαλεί υψηλό πυρετό, που συχνά συνοδεύεται από αιμορραγίες και πλήττει πολλαπλά όργανα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξήρε την άμεση αντίδραση των αρχών στην επιδημία, προσθέτοντας πως πρέπει να εξασφαλιστεί πως «δεν υπάρξουν κενά» στην υγειονομική αντίδραση.

«Καλώ τους αξιωματούχους των κοινοτήτων να ενώσουν τις προσπάθειές τους με αυτές της κυβέρνησης για να εξασφαλιστεί πως οι επαφές (ασθενών) θα εντοπιστούν και ότι όσοι χρειάζονται φροντίδες θα τις λάβουν», τόνισε ο Δρ. Ζάμπουλον Γιότι, αντιπρόσωπος του ΠΟΥ.

Η γειτονική Ουγκάντα, που είχε καταγράφει την πιο πρόσφατη επιδημία του ιού Μάρμπουργκ το 2017, ανέφερε πως τέθηκε σε «κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης».
Ξενιστής ένα είδος αφρικανικής νυχτερίδας

Ο ιός φέρει το όνομα της γερμανικής πόλης Μάρμπουργκ, όπου αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1967, σε εργαστήριο εργαζόμενοι του οποίου είχαν επαφή με μολυσμένους πιθήκους που είχαν εισαχθεί από την Ουγκάντα.

Φυσικός ξενιστής του ιού Μάρμπουργκ είναι είδος καρποφάγας αφρικανικής νυχτερίδας, που είναι φορέας του, αλλά δεν ασθενεί. Τα ζώα μπορεί να τον μεταδώσουν σε πρωτεύοντα θηλαστικά που ζουν ανάμεσά τους, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω της επαφής με το αίμα ή με σωματικές εκκρίσεις ασθενών.

Το ποσοστό θνητότητας των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κυμάνθηκε από το 24 ως το 88% (ο μέσος όρος ήταν λίγο χαμηλότερος από το 50%) σε προηγούμενες επιδημίες, ανάλογα με το στέλεχος του ιού και τη θεραπεία που προσφέρθηκε στους ασθενείς, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε εμβόλιο, ούτε αντιιική θεραπεία, όμως πειραματικές θεραπείες, ιδίως ανοσοθεραπείες και φάρμακα, βρίσκονται στη διαδικασία της αποτίμησης.

Έντεκα άνθρωποι έχουν επίσης χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της ασθένειας που προκαλεί ο ιός Μάρμπουργκ στην Ισημερινή Γουινέα, όπου ανακοινώθηκε η εκδήλωση επιδημίας την 7η Ιανουαρίου. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ξέσπασε επιδημία του ιού στη χώρα αυτή. Άλλες επιδημίες, ή μεμονωμένα κρούσματα, εντοπίστηκαν στο παρελθόν στη Νότια Αφρική, στην Αγκόλα, στην Κένυα και στη ΛΔ Κονγκό.