ΕΟΔΥ: Ξεκίνησε το επιδημικό κύμα της γρίπης – Αύξηση και στις εισαγωγές λόγω κορονοϊού

1339

Αυξητική τάση παρουσιάζουν οι γριπώδεις συνδρομές ανεξαρτήτως παθογόνου, ιδίως στις ηλικίες 15-64 ετών, σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Συγκεκριμένα για την εποχική γρίπη, η θετικότητα στην κοινότητα υπερέβη το 10% που αποτελεί ενδεικτικό εποχικό όριο για την έναρξη της επιδημικής δραστηριότητας της γρίπης. Την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 2 νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ δεν καταγράφηκε νέος θάνατος από
εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Επίσης, δηλώθηκε αναδρομικά ένα σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ στο οποίο ανιχνεύθηκε ιός τύπου Α. Πρόκειται για μία γυναίκα 45 ετών.

Από τις αρχές Οκτωβρίου έως τις 3 Δεκεμβρίου 2023, νοσηλεύτηκαν 9 άτομα με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 4 θάνατοι. Στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης έχουν καταγραφεί 30 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης και
συγκεκριμένα τα 29 (97%) ήταν τύπου Α και ένα (3%) τύπου Β. Από τα 29 στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν, τα 6 (21%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3) και τα 23 (79%) στον υπότυπο Α(Η1)pdm09.
Λοίμωξη COVID-19

Αύξηση παρουσίασε και η θετικότητα του κορονοϊού. Οι εισαγωγές ανήλθαν σε 991, αυξημένες κατά 24% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών τις προηγούμενες 4 εβδομάδες. Ωστόσο, ο αριθμός είναι χαμηλότερος από την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022.

Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων, που ήταν 21, παρουσίασε μικρή μείωση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες. Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 54. Καταγράφηκαν 44 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 85 έτη (εύρος 34-97 έτη). Ο αριθμός των θανάτων παρουσίασε μείωση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό θανάτων τις προηγούμενες 4 εβδομάδες και ήταν χαμηλότερος από τον αριθμό των θανάτων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022.

Η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η EG.5 (38%) ακολουθούμενη από την XBB.1.5 (30%) και την ΧΒΒ.1.16 (12%). Τέλος, η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε 5 από τις 9 περιοχές που ελέγχθηκαν. Αυξητική τάση στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε στο Ηράκλειο (+181%), στα Χανιά (+107%), στην Ξάνθη (+59%) και στη Θεσσαλονίκη (+52%), ενώ οριακή ήταν η αύξηση στην Αλεξανδρούπολη (+14%). Πτωτική τάση παρατηρήθηκε στα Ιωάννινα (-40%), ενώ οριακή ήταν η μείωση στο Βόλο (-23%) και στην Αττική (-17%). Σταθεροποίηση παρατηρήθηκε στη Λάρισα (-9%).

Ως προς τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό – RSV, δεν ανευρέθηκαν θετικά δείγματα στην κοινότητα.