Εμβόλιο Covid-19 και Κυστική Ίνωση : Τι πρέπει να ξέρετε

143

Οι ασθενείς με κυστική ίνωση, σύμφωνα και με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, υπάγονται στις ευπαθείς ομάδες και άρα θα πρέπει να εμβολιαστούν με το εμβόλιο κατά του Covid -19.

 

Αυτό απάντησαν οι εξειδικευμένοι θεράποντες ιατροί των κέντρων κυστικής ίνωσης, μετά από σχετικό ερώτημα της προέδρου ΔΣ του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης, Άννας Σπίνου, καθώς, το τελευταίο διάστημα και ενόψει της έναρξης του εμβολιασμού κατά του Covid-19 στη χώρα μας, ο Σύλλογος έχει λάβει πολλά ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια και τη διαδικασία του εμβολιασμού Covid-19 για τους ασθενείς με κυστική ίνωση.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, «από τον εμβολιασμό εξαιρούνται άτομα με ιστορικό σοβαρής αλλεργίας ιδιαίτερα μετά από εμβολιασμό στο παρελθόν, οι γυναίκες σε κύηση ή γαλουχία και άτομα που νοσούν από ιογενείς λοιμώξεις ή βρίσκονται σε παρόξυνση της νόσου και μέχρι να υποχωρήσει η οξεία φάση. Επίσης, προς το παρόν, το εμβόλιο δεν έχει λάβει ένδειξη για τα παιδιά (<16 ετών).

Οι ασθενείς με κυστική ίνωση, που ενδέχεται να εξαιρεθούν από τον εμβολιασμό για συγκεκριμένους ιατρικούς λόγους (π.χ. ιστορικό αλλεργίας με σοβαρές κλινικές εκδηλώσεις), θα πρέπει να απευθυνθούν, κατά περίπτωση, στο κέντρο που τους παρέχει τη φροντίδα υγείας προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση και να τους δοθούν περαιτέρω οδηγίες».