Εξαδάκτυλος: Δεν υφίσταται «πανδημία Χ» – Είναι ένα υποθετικό σενάριο

287

Σε διευκρινιστική δήλωση προχώρησε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, με αφορμή δημοσιεύματα για επερχόμενη πανδημία με μια πιο θανατηφόρο «νόσο Χ» σε σχέση με τον κορονοϊό.

Θέλοντας να καθησυχάσει το κοινό, ο κ. Εξαδάκτυλος τονίζει ότι πρόκειται για σενάριο εργασίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, για μια υποτιθέμενη νόσο και όχι πραγματική.

«Η πανδημία Χ δεν υφίσταται. Δεν θα πρέπει να απασχολεί το κοινό, δεν θα πρέπει να τροφοδοτείται από γιατρούς. Είναι ένα υποθετικό σενάριο εργασίας αναγκαίο, για οποιονδήποτε οργανισμό οφείλει να λειτουργεί προληπτικά, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Δεν υφίσταται η ασθένεια, δεν ξέρουμε τι θα την προκαλέσει και αν θα την προκαλέσει και πότε. Όλα τα υπόλοιπα είναι στην τέχνη της μαντικής», επεσήμανε ο κ. Εξαδάκτυλος, στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου, την Τετάρτη (31/5).
Μαγιορκίνης: Η «Νόσος Χ» είναι σαν να περιμένουμε μεγάλο σεισμό

O επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» αναφέρθηκε στο θεωρητικό σενάριο που ξεκίνησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να συζητάει από το 2018 με στόχο την προετοιμασία για την απειλή πανδημίας κατά 70% πιο θανατηφόρα από αυτή του 2019.

«Δεν ξέρουμε πόσο κοντινό είναι το σενάριο αυτό αλλά είναι πιθανό, σαν να περιμένουμε ένα μεγάλο σεισμό. Ξέρουμε ότι κάποια στιγμή θα συμβεί. Δεν ξέρουμε πότε. Οι πανδημίες συμβαίνουν ξανά και ξανά και πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Πρέπει να σχεδιάζουμε το σύστημα υγείας και τις ανάγκες που υπάρχουν. Το υγειονομικό προσωπικό θέλει πάνω από δέκα χρόνια για να εκπαιδευτεί», λέει ο καθηγητής.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου προς τις κυβερνήσεις με μήνυμα ότι «την τελευταία στιγμή δεν προλαβαίνουμε» και ότι απαιτείται μακροχρόνιος σχεδιασμός πριν ξεσπάσει η επόμενη πανδημία.