Ακαδημία Κλινικών Μελετών ιδρύει η Ιατρική Εταιρεία Αθηνών

451
Covid: Τι ξέρουμε για τις μεταλλάξεις - Είναι αποτελεσματικά τα εμβόλια;

Στην ίδρυση Ακαδημίας Κλινικών Μελετών, προχωρά η Ιατρική Εταιρεία Αθηνών, με στόχο την ενημέρωση και την εκπαίδευση των επιστημόνων υγείας σχετικά με τις αρχές της ορθής κλινικής πρακτικής και τη διεξαγωγή κλινικών μελετών, αλλά και τη δημιουργία κουλτούρας κλινικών μελετών σε κυβερνητικούς φορείς, αρχές υγείας και ασθενείς. Η ίδρυση Ακαδημίας Κλινικών Μελετών υποστηρίζεται από τις φαρμακευτικές εταιρίες Bayer Ελλάς και ELPEN.

Κάθε χρόνο, περίπου 20 επιλεγμένοι ερευνητές στην Ιατρική θα έχουν την ευκαιρία να βελτιώσουν τις ικανότητές τους και να γίνουν ακόμη πιο αποτελεσματικοί ως ερευνητές και συντονιστές σε κλινικές δοκιμές.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερη απόδοση στις τρέχουσες δοκιμές (υψηλότερος αριθμός και ρυθμός ένταξης ασθενών στην μελέτη, καλύτερη ποιότητα δεδομένων, κλπ) και, επίσης, θα καταστήσει τα ερευνητικά κέντρα πιο ελκυστικά για πολυεθνικά κλινικά προγράμματα, αναφέρει η Ιατρική Εταιρεία Αθηνών. Προσθέτει ότι τα οφέλη της κλινικής έρευνας θα είναι πολλαπλά για ασθενείς – οι οποίοι θα μπορούν να έχουν έγκαιρη πρόσβαση σε νέες θεραπείες, – για επαγγελματίες και επιστήμονες υγείας – οι οποίοι θα αποκτήσουν βαθύτερη γνώση στη διαχείριση κλινικών μελετών και μεγαλύτερη εμπειρία στις νέες θεραπευτικές επιλογές – και για το Εθνικό Σύστημα Υγείας με εισροή εσόδων ειδικά για την κάλυψη αναγκών πρακτικής άσκησης και διαμονής.

Στη διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε, την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος στον χαιρετισμό που απηύθυνε, δήλωσε σχετικά: «Είναι μια σημαντική μέρα για τις κλινικές μελέτες στη χώρα μας, η ίδρυση αυτής της Ακαδημίας.

Κατ’ επανάληψη έχουμε τονίσει ότι η χώρα μας έχει τεράστιες δυνατότητες σε ό,τι αφορά την διεξαγωγή κλινικών μελετών. Μπορούμε να πρωταγωνιστήσουμε στην περιοχή και σε όλη την Ευρώπη και κυρίως αυτό μπορεί να γίνει διότι διαθέτουμε αξιόλογο ιατρικό προσωπικό, έχουμε τεράστια εμπειρία, ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε και πώς να το κάνουμε. Είναι πολύ σημαντικό ότι όλοι μαζί η επιστημονική κοινότητα, η Ιατρική Εταιρεία Αθηνών και οι φαρμακευτικές εταιρείες, μπορούμε να δημιουργήσουμε αυτή τη συνέργεια, προκειμένου να δώσουμε ώθηση στο κομμάτι των κλινικών μελετών. Θέλουμε μαζί να πρωταγωνιστήσουμε στην έρευνα και στην ανάπτυξη νέων προϊόντων».

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων Δημήτρης Φιλίππου καλωσόρισε την πρωτοβουλία και δήλωσε σχετικά: «Η διενέργεια των κλινικών μελετών είναι ο μόνος δρόμος για τη διεύρυνση, ανάπτυξη και κυκλοφορία καινοτόμων και αποτελεσματικών προϊόντων με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και την πρόληψη των ασθενειών.

Η αξία των κλινικών μελετών είναι τεράστια, τόσο για τους ασθενείς για τους οποίους διασφαλίζει την πρώιμη πρόσβαση σε νέες θεραπείες, όσο και για τους γιατρούς και επαγγελματίες υγείας που διαχειρίζονται αυτές τις θεραπείες. Τεράστια, επίσης, είναι και τα έσοδα στο σύστημα υγείας, με πολλαπλά οφέλη.

Έσοδα τα οποία θα μπορούν να αξιοποιηθούν είτε για τον εξοπλισμό κλινικών, είτε για την πρόσληψη προσωπικού, είτε για τη χρηματοδότηση της έρευνας. Στον ΕΟΦ, αναγνωρίζουμε τα οφέλη που προκύπτουν και φροντίσαμε ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να μειωθεί ο απαιτούμενος χρόνος για τον έλεγχο και έγκριση των κλινικών μελετών, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός φιλικότερου πλαισίου αντιμετώπισης, που οδήγησε σε αυξανόμενο παγκόσμιο ενδιαφέρον για την έρευνα και τις κλινικές μελέτες στη χώρα μας».

«Στόχος της Ακαδημίας είναι η εκπαίδευση και πιστοποίηση των συμμετεχόντων στην GCP, προάγοντας την επιστήμη, την αξία των κλινικών μελετών, τη συνεργασία ανάμεσα στους συμμετέχοντες και την υψηλή απόδοση και ποιότητα των κλινικών μελετών» δήλωσε ο πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, καθηγητής Δημήτριος Μπούμπας.

Αντίστοιχα, ο αντιπρόεδρος της ELPEN και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρος Τρύφων επισήμανε: «Συμμετέχουμε σε μια σπουδαία πρωτοβουλία με πολλαπλά οφέλη για την ερευνητική κοινότητα, τους ασθενείς και την Ελλάδα. Πιστεύουμε στην έρευνα και ανάπτυξη και είναι πάγια πολιτική μας να επενδύουμε περισσότερο από το 10% του ετήσιου τζίρου μας.

Στο Ερευνητικό, Εκπαιδευτικό και Πειραματικό μας Κέντρο (Ε.Ε.Π.Κ), το μεγαλύτερο ιδιωτικό κέντρο Βιοϊατρικής στην Ελλάδα, που λειτουργεί τα τελευταία 25 χρόνια, έχουμε την εμπειρία, την τεχνογνωσία, τις εγκαταστάσεις, τον εξοπλισμό και εξειδικευμένο προσωπικό για να στηρίξουμε όχι μόνο αυτό αλλά και κάθε σχετικό εγχείρημα.

Στις κλινικές μελέτες η Ελλάδα είναι στη 16η θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, ενώ κάλλιστα μπορεί να βρεθεί στις πρώτες θέσεις. Η Ακαδημία Κλινικών Μελετών θα βοηθήσει ουσιαστικά, προς αυτή την κατεύθυνση. Εμείς, με το νέο κέντρο Έρευνας και Εκπαίδευσης που ήδη κατασκευάζουμε στα Σπάτα Αττικής, πιστεύουμε ότι θα συνεισφέρουμε ακόμη περισσότερο στην έρευνα και θα ενισχύσουμε την ανάπτυξη στη χώρα μας».

Tέλος, ο διευθύνων αύμβουλος της Bayer Ελλάς Andreas Pollner τόνισε: «Είναι μεγάλη τιμή για εμάς η υποστήριξη της Ακαδημίας Κλινικών Μελετών. Πιστοί στην αποστολή μας “Επιστήμη για μια καλύτερη ζωή” επενδύουμε στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας και να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Η επιτυχία της προσπάθειας του τομέα της Υγείας να τοποθετήσει την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη ανάπτυξης, εξαρτάται αποφασιστικά από την ικανότητα να καθιερωθεί η χώρα ως σημαντικό κέντρο κλινικών μελετών».