Ελλείψεις στα φάρμακα: Μεγάλωσε η λίστα του ΕΟΦ

1080

Μεγαλώνει συνεχώς η λίστα με τα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη, με τον ΕΟΦ να ανακοινώνει πως τα σκευάσματα πλέον έχουν αυξηθεί από 215 σε 235, ενώ αρκετά έχουν αποσυρθεί.

Ανάμεσα σε αυτά, περιλαμβάνονται σκευάσματα για τον σακχαρώδη διαβήτη, τις αναπνευστικές παθήσεις (εισπνεόμενα), τις θρομβώσεις, αντιβιοτικά, αντιυπερτασικά και σκευάσματα παρακεταμόλης, σύμφωνα με το Healthstat.

Ο αριθμός των 235 φαρμάκων προέκυψε μετά την επικαιροποίηση των δύο λιστών με τα φάρμακα που βρίσκονται σε «μακροχρόνια – σημαντική έλλειψη» ή «έχουν αποσυρθεί εντελώς από την αγορά».

Πιο συγκεκριμένα η λίστα του ΕΟΦ «Μακροχρόνιες – Σημαντικές Ελλείψεις Φαρμάκων», περιλαμβάνει πλέον 139 σκευάσματα (έναντι των 133 προ δύο μηνών). Τα 70 από αυτά, είναι ευρείας κατανάλωσης και απουσιάζουν από τα ράφια των φαρμακείων (φάρμακα κοινότητας), τα 11 είναι νοσοκομειακά και τα 2 είναι εμβόλια. Στον ίδιο κατάλογο περιλαμβάνονται, επίσης, και 56 φαρμακευτικά προϊόντα τα οποία εισάγονται στη χώρα κατ’ εξαίρεση μέσω του μηχανισμού εισαγωγής φαρμάκων του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Τμήμα Παρακολούθησης Κατανάλωσης και Επάρκειας Προϊόντων της Διεύθυνσης Ελέγχου Παραγωγής και Κυκλοφορίας Προϊόντων του ΕΟΦ, οι λίστες περιέχουν πληροφορίες για:

τις ημερομηνίες έναρξης και πιθανής λήξης της έλλειψης,
τους λόγους της έλλειψης και
τα εναλλακτικά σκευάσματα για αυτές τις περιπτώσεις

Οι παραπάνω λίστες επικαιροποιήθηκαν μετά από παρέμβαση στον ΕΟΦ από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ), ο οποίος απέστειλε τον νέο κατάλογο με τα περίπου 100 νέα σκευάσματα που εξαφανίστηκαν πρόσφατα από τα φαρμακεία.