Τι πρέπει να ξέρετε για τον διεισδυτικό στρεπτόκοκκο – Πότε δίνεται αντιβίωση

762

Κρίσιμος είναι ο χρόνος αντίδρασης για την υγεία του ατόμου που έχει προσβληθεί από στρεπτόκοκκο, σύμφωνα με τον παιδίατρο Μάριο Ανδρέου.

Ο γιατρός, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ξεκαθάρισε τι ισχύει με τον στρεπτόκοκκο. Μάλιστα, ανέφερε ότι ο στρεπτόκοκκος μεταδίδεται εύκολα μέσα από σταγονίδια σε μικρούς και μεγάλους, ωστόσο τα παιδιά είναι περισσότερο ευάλωτα.

Οι περισσότεροι μπερδεύονται γιατί, όπως σημείωσε, το μικρόβιο προσβάλλει τις αμυγδαλές. Γι’ αυτό και απαιτείται άμεση κλινική εξέταση από τον παιδίατρο και strep – test ώστε να εξακριβωθεί άμεσα αν το παιδί έχει στρεπτόκοκκο. Στην περίπτωση που βγει θετικό το τεστ χορηγείται αντιβίωση για 10 ημέρες και στη συντριπτική πλειοψηφία το μικρόβιο «σκοτώνεται».

Υπάρχει ωστόσο και ο διεισδυτικός στρεπτόκοκκος, ο οποίος ενδέχεται – όταν υπάρχουν και άλλοι παράγοντες – να αποβεί μοιραίος (πχ. εάν το άτομο που νοσεί είναι ανοσοκατεσταλμένο ή έχει κι άλλες ιώσεις). Στην περίπτωση αυτή ο παιδίατρος ζήτησε την προσοχή των γονιών σημειώνοντας πως εάν ένα παιδί έχει πάρει αντιβίωση ωστόσο ο πυρετός δύο 24ωρα μετά συνεχίζεται, τότε απαιτείται άμεσα η μεταφορά στο νοσοκομείο.

Ο κ. Ανδρέου εξήγησε ότι πάντα υπήρχαν μικροβιακές λοιμώξεις που οδηγούσαν στο θάνατο από ανάλογα μικρόβια όπως του πνευμονιόκοκκου και του μηνιγγιτιδόκοκκου, έχουν όμως εξαλειφθεί λόγω εμβολίων.