Στρεπτόκοκκος: Και τέταρτος θάνατος το 2023 στην Ελλάδα – Τι να προσέχουν οι γονείς

12277

Στους τέσσερις ανέρχονται οι θάνατοι μικρών παιδιών από στρεπτόκοκκο το 2023 στην Ελλάδα, μετά την τραγική είδηση θανάτου του 8χρονου από τη Νάουσα Ημαθίας και την αποκάλυψη του πατέρα του ότι είχε μολυνθεί από στρεπτόκοκκο.

Ο πατέρας του άτυχου παιδιού, μιλώντας σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, αποκάλυψε ότι τα αποτελέσματα των εξετάσεων έδειξαν πως ο 8χρονος είχε προσβληθεί από στρεπτόκοκκο και όχι από μηνιγγίτιδα, όπως αρχικά αναφέρθηκε. Ο τύπος του στρεπτόκοκκου δεν έχει γίνει γνωστός ούτε ο ΕΟΔΥ έχει εκδώσει, για την ώρα τουλάχιστον, σχετική ανακοίνωση. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο στρεπτόκοκκος Α είναι αυτός που προσβάλλει τα μεγαλύτερα παιδιά, καθώς ο Β συνηθίζεται περισσότερο σε νεογέννητα.

Η χώρα μας μετρούσε από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα τρεις θανάτους εξαιτίας του στρεπτόκοκκου ομάδας Α. Με τον 8χρονο, ο τραγικός απολογισμός ανέρχεται πλέον σε τέσσερα παιδιά.

Τα άλλα τρία θανατηφόρα κρούσματα από στρεπτόκοκκο που έχουν αναφερθεί από την αρχή του χρόνου στην Ελλάδα αφορούσαν σε δύο παιδιά 6 ετών και ένα παιδί 18 μηνών, χωρίς να υπάρχει επιδημιολογική σύνδεση μεταξύ τους. Οι θάνατοι καταγράφηκαν στις 10/02/2023, 24/02/2023 και 23/3/2023, αντίστοιχα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μεμονωμένα κρούσματα της λοίμωξης δεν επιτηρούνται, καθώς δεν υπάρχουν ειδικά μέτρα πρόληψης ή παρεμβάσεις δημόσιας υγείας σε περίπτωση κρουσμάτων. Η συζήτηση, ωστόσο, όπως και η ανησυχία στους γονείς, έχει ενταθεί μετά από ασυνήθιστο αριθμό μολύνσεων από το διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α(iGAS) στη Βρετανία στα τέλη του 2022.

Ο β-αιμολυτικός στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) είναι ένα κοινό βακτήριο το οποίο ορισμένα άτομα φέρουν στο λαιμό και στο δέρμα τους χωρίς να εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης (φορεία). Το συγκεκριμένο παθογόνο μπορεί να προκαλέσει σε κάποιες περιπτώσεις λοίμωξη, ήπια ή και πιο σοβαρή. Σε σπάνιες περιπτώσεις όταν εισέλθει σε μέρη του σώματος που κανονικά είναι στείρα βακτηρίων, προκαλεί σοβαρή διεισδυτική λοίμωξη (iGAS) που μπορεί να οδηγήσει σε εισαγωγή στο νοσοκομείο ή ακόμη και σε θάνατο σπανιότερα.

Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α συνήθως προκαλεί λοιμώξεις όπως φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, πυρετό και δερματικό εξάνθημα γνωστό ως οστρακιά, δερματικές λοιμώξεις όπως μολυσματικό κηρίο και κυτταρίτιδα, δηλαδή φλεγμονή της επιδερμίδας και του υποδόριου λίπους.

Τα συμπτώματα που θα παρουσιάσει το πάσχον άτομο είναι ανάλογα με το είδος της λοίμωξης που θα του προκαλέσει το βακτήριο. Για παράδειγμα η φαρυγγοαμυγδαλίτιδα εκδηλώνεται με πυρετό, κυνάγχη (πονόλαιμο), δυσκαταποσία, διόγκωση των αμυγδαλών με λευκωπό επίχρισμα, διόγκωση των λεμφαδένων. Μορφές της σπάνιας διεισδυτικής νόσου (iGAS) αποτελούν η νεκρωτική περιτονίτιδα και το στρεπτοκοκκικό σύνδρομο τοξικής καταπληξίας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, Κωνσταντίνος Νταλούκας, τα σοβαρά περιστατικά από στρεπτόκοκκο είναι σπάνια. Συνήθως, ο στρεπτόκοκκος εντοπίζεται στα ιατρεία των παιδιάτρων και αντιμετωπίζεται με χορήγηση αντιβίωσης για δέκα ημέρες. «Σπανίως, και κάτω από διάφορους παράγοντες, το μικρόβιο ξεφεύγει και περνά στην κυκλοφορία του αίματος, προσβάλλοντας αρκετά όργανα, όπως οι πνεύμονες. Η λοίμωξη είναι πολύ σοβαρή σε αυτή την περίπτωση», σημειώνει ο κ. Νταλούκας, και προσθέτει: «Αυτό που πρέπει να κάνει ένας γονέας είναι εάν πονάει ο λαιμός του παιδιού και έχει πυρετό να τον πάει στον παιδίατρο. Ή να επικοινωνήσει μαζί του. Από την πρώτη ημέρα του πυρετού. Δεν πρέπει οι γονείς να περιμένουν από μόνοι τους τρεις ημέρες, είναι ένας μύθος. Η όποια αναμονή αποφασίζεται από το γιατρό, που έχει και την ευθύνη».