Κορονοϊός: Τι πρέπει να ξέρετε για τα συμπτώματα της Omicron

1856
Πόσες μέρες διαρκεί η μεταδοτικότητα του covid-19

Η μελέτη αναφορικά με τη μετάλλαξη «Ο» επιστημόνων της βρετανικής κυβέρνησης βασίστηκε σε δεδομένα από τον πραγματικό κόσμο

Λιγότερο πιθανό να αρρωστήσουν βαριά, είναι οι Βρετανοί που «κολλάνε» με την παραλλαγή Omicron σε σχέση με εκείνους που προσβλήθηκαν από την Δέλτα, σύμφωνα με όσα λένε οι επιστήμονες της βρετανικής κυβέρνησης στα πρώτα δεδομένα μελέτης στον πραγματικό κόσμο.

Ωστόσο, ενώ τα κρούσματα της Omicron στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν, συνολικά, πιο ήπια συμπτώματα, η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) διαπίστωσε ότι δεν είναι απαραίτητα αρκετά ήπια, ώστε να αποφευχθούν μεγάλοι αριθμοί νοσηλειών, σύμφωνα με τα δεδομένα, τα οποία πρόκειται να δημοσιευθούν πριν από τα Χριστούγεννα, ενώ η προεπισκόπησή τους εξετάστηκε από το Politico.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της UKHSA, όσοι αρρωστήσουν βαριά με την Omicron, εξακολουθούν να έχουν μεγάλες πιθανότητες νοσηλείας και θανάτου. Οι επιστήμονες, επιβεβαίωσαν, επίσης ότι η μεταδοτικότητα της Omicron είναι πολύ υψηλή, πράγμα που σημαίνει ότι παρόλο που είναι πιο ήπια, οι λοιμώξεις θα μπορούσαν να φτάσουν σε τέτοιο υψηλό σημείο, ώστε ασθενείς να καταλήξουν στο νοσοκομείο.

Επιπλέον, η UKHSA αναμένεται να παρουσιάσει σαν συμπέρασμα ότι, ενώ δύο δόσεις εμβολίου για την Covid δεν επαρκούν για να προσφέρουν ισχυρή προστασία έναντι της Omicron, μια αναμνηστική δόση μειώνει σημαντικά την πιθανότητα συμπτωματικής μόλυνσης και νοσηλείας.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον δήλωσε την Τρίτη ότι εξακολουθεί να υπάρχει «αβεβαιότητα» για τον βαθμό σοβαρότητας της Omicron, προσθέτοντας ότι η Αγγλία δεν θα αντιμετωπίσει περαιτέρω περιορισμούς πριν από τα Χριστούγεννα.

Επιπλέον, η Bρετανή υφυπουργός Υγείας Γκίλιαν Κίγκαν ανέφερε στο Sky News πως αυτή τη στιγμή 129 άνθρωποι νοσηλεύονται με την παραλλαγή Omicron του κορωνοϊού και μέχρι στιγμής 14 έχουν καταλήξε

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Ιατρικής του Ίνσμπρουκ μελέτησαν δείγματα αιματολογικών εξετάσεων ασθενών που μολύνθηκαν από τη μετάλλαξη «Δέλτα» και μέτρησαν τα επίπεδα των αντισωμάτων τους

Όσοι έχουν νοσήσει από την παραλλαγή «Δέλτα» και είναι πλήρως εμβολιασμένοι κατά του κορωνοϊού, αποκτούν «σούπερ ανοσία» έναντι της ιδιαίτερα μεταδοτικής μετάλλαξης «Omicron», σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Ιατρικής του Ίνσμπρουκ.

Οι επιστήμονες μελέτησαν δείγματα αιματολογικών εξετάσεων ασθενών που μολύνθηκαν από τη μετάλλαξη «Δέλτα» και μέτρησαν τα επίπεδα των αντισωμάτων τους, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μόνο ένα στα επτά δείγματα παρήγαγε αρκετές πρωτεΐνες που καταπολεμούν τη μόλυνση εξουδετερώνοντας την παραλλαγή «Omicron».

Αυτό σημαίνει ότι δεν αρκεί να έχουμε νοσήσει από κορωνοϊό για να είμαστε προστατευμένοι από την ιδιαίτερα μεταδοτική παραλλαγή «Omicron».

Η αυστριακή έρευνα έδειξε επίσης ότι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της νόσου Covid αλλά έχουν μολυνθεί από την παραλλαγή «Δέλτα», έχουν μικρή προστασία έναντι της μετάλλαξης «Omicron».

Όπως εξηγεί η βρετανική εφημερίδα, η μελέτη τους εστίασε στα αντισώματα που σχετίζονται με την ανοσολογική απόκριση έναντι της νόσου Covid και δεν έλαβε υπόψη την ανοσία των Τ-κυττάρων και των Β- κυττάρων, που είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία από σοβαρές νόσους, αν και είναι πιο δύσκολος ο υπολογισμός τους.

Για την πλειοψηφία των επιστημόνων, όσοι έχουν νοσήσει από Covid εξακολουθούν να είναι ως ένα βαθμό προστατευμένοι από σοβαρή λοίμωξη, ωστόσο, η ανοσία, ως γνωστόν, εξασθενεί σημαντικά έπειτα από έξι μήνες.

Σχολιάζοντας την αυστριακή μελέτη, Βρετανοί ειδικοί εξήραν την αναγκαιότητα της αναμνηστικής δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.