Κορονοϊός: Τι δείχνει νέα έρευνα για τα παιδιά που νοσούν

1657

Τι δείχνουν  τα ευρήματα μίας νέας βρετανικής επιστημονικής έρευνας –  Βρήκε ότι είναι πολύ μικρή -αν και όχι μηδαμινή- η πιθανότητα να πάσχουν τα παιδιά από «μακρά Covid-19», δηλαδή από πολύμηνα συμπτώματα, όπως συμβαίνει σε αρκετούς ενήλικες.

Η μεγάλη πλειονότητα των παιδιών που κολλάνε κορονοϊό είναι ασυμπτωματικά, ενώ τα περισσότερα απ’ όσα αρρωσταίνουν έχουν γίνει καλά σε περίπου μία εβδομάδα. Το 98% των παιδιών που αρρωσταίνουν έχουν αναρρώσει πλήρως μέσα σε περίπου δύο μήνες. Τα μεγαλύτερα παιδιά έχουν και μεγαλύτερη πιθανότητα για ύπαρξη συμπτωμάτων μετά από έναν μήνα.

Η μέση διάρκεια της οξείας φάσης της αρρώστιας είναι οι επτά ημέρες για τα παιδιά 12 έως 17 ετών και οι πέντε ημέρες για εκείνα πέντε έως 11 ετών. Συγκριτικά, η μέση διάρκεια ενός κρυολογήματος ή μίας όχι βαριάς γρίπης στα παιδιά είναι οι τρεις ημέρες.

Οι ερευνητές του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου (King’s), με επικεφαλής την καθηγήτρια Κλινικής Ενδοκρινολογίας Έμα Ντάνκαν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο παιδιατρικό περιοδικό «The Lancet Child And Adolescent Health», μελέτησαν στοιχεία για 1.734 παιδιά ηλικίας πέντε έως 17 ετών που είχαν διαγνωστεί θετικά στον κορονοϊό και είχαν συμπτώματα της Covid-19.

Διαπιστώθηκε ότι μόνο το 1,8% των παιδιών είχαν συμπτώματα για πάνω από οκτώ εβδομάδες (δηλαδή σχεδόν ένα παιδί στα 50) και το 4,4% για περισσότερες από τέσσερις εβδομάδες (δηλαδή περίπου το ένα στα 25).

Τα αντίστοιχα ποσοστά μακρόχρονης Covid-19 στους ενήλικες κυμαίνονται από 10% έως 20%, ανάλογα με τη μελέτη. Τα συνηθέστερα συμπτώματα μακράς Covid-19 στα παιδιά, σύμφωνα με τη νέα έρευνα, είναι οι πονοκέφαλοι, η κόπωση και η απώλεια όσφρησης ή γεύσης.

«Πολλά παιδιά που κολλάνε τον κορονοϊό δεν έχουν καθόλου συμπτώματα και οι γονείς θα καθησυχαστούν γνωρίζοντας ότι τα παιδιά που πράγματι αρρωσταίνουν με Covid-19 είναι απίθανο να υποφέρουν από παρατεταμένες συνέπειες. Η έρευνα μας επιβεβαιώνει ότι μόνο ένας μικρός αριθμός παιδιών αρρωσταίνουν με μεγάλη διάρκεια, αλλά και αυτά συνήθως γίνονται καλά με τον χρόνο», δήλωσε η Ντάνκαν.

Τα παιδιά που αρρωσταίνουν από κορονοϊό έχουν τουλάχιστον τετραπλάσια πιθανότητα να έχουν συμπτώματα αρρώστιας μετά από έναν μήνα, σε σχέση με όσα αρρωσταίνουν από κρυολόγημα ή γρίπη. Από την άλλη πλευρά, στις σπάνιες περιπτώσεις που ένα παιδί με γρίπη ή άλλη αρρώστια έχει παρατεταμένα συμπτώματα, αυτά είναι περισσότερα (κατά μέσο όρο πέντε), σε σχέση με όσα πάσχουν από μακρόχρονη Covid-19 (κατά μέσο όρο δύο συμπτώματα).

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:

https://www.thelancet.com/journals/lanchi/article/PIIS2352-4642(21)00198-X/fulltext