ΙΣΑ – Αντιγριπικός εμβολιασμός: Τροποποίηση των ενδείξεων των ομάδων αυξημένου κινδύνου

250
Κορονοϊός: Γιατί οι γυναίκες εμφανίζουν συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες στον εμβολιασμό

Την τροποποίηση των ενδείξεων των ομάδων αυξημένου κινδύνου, για τον εποχικό αντιγριπικό εμβολιασμό ζητά ο ΙΣΑ με επιστολή που απέστειλε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, ο ΙΣΑ έχει διαπιστώσει ότι υπάρχει αυξημένη ζήτηση εμβολίων από κατηγορίες ανθρώπων, οι οποίοι δεν συμπεριλαμβάνονται στις ομάδες αυξημένου κινδύνου πλην όμως παρέχουν υπηρεσίες σε χώρους όπου υπάρχει αυξημένος αριθμός ατόμων (π.χ. εκπαιδευτικοί).

«Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι κρίνεται σκόπιμο και αναγκαίο να τροποποιηθεί ο προσδιορισμός των ομάδων αυξημένου κινδύνου, προκειμένου να υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και για αυτές τις κατηγορίες. Περαιτέρω, θα θέλαμε να επισημάνουμε και την ανάγκη τροποποίησης των ενδείξεων των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, αναφορικά με την καρδιακή νόσο, καθώς η πρόβλεψη είναι μόνο για όσους έχουν σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή. Τούτο διότι, φρονούμε ότι επιστημονικά πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για άτομα με γενικά σοβαρή καρδιακή νόσο, καθώς και οι ασθενείς αυτοί πρέπει να ενταχθούν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου’, επισημαίνει ο ΙΣΑ και καταλήγει:

“Θεωρούμε ότι η Πολιτεία έχει πράξει τα δέοντα ώστε να εξασφαλιστεί η επάρκεια των εμβολίων και να προστατευθεί ο πληθυσμός’’.