ΕΣΥ: Οι τρεις τομείς συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα – Το σχέδιο Μητσοτάκη για την υγεία

721
Covid: Τι ξέρουμε για τις μεταλλάξεις - Είναι αποτελεσματικά τα εμβόλια;

Διεύρυνση της συνεργασίας του ΕΣΥ με τον ιδιωτικό τομέα σχεδιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εφόσον κατορθώσει να σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις εκλογές στις 25 Ιουνίου.

Κάτι που άλλωστε δεν έκρυψε και στη χθεσινή του διακαναλική Συνέντευξη Τύπου, αφού σημείωσε πως η όποια συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα θα είναι προς όφελος των ασθενών.

Υπό το πρίσμα αυτό υπάρχει ήδη σχέδιο για διεύρυνση της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα της Υγείας, τόσο για νοσηλείες όσο και για εξετάσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως διαβεβαιώνει πως όσο και να εμπλακεί ο ιδιωτικός τομέας με το δημόσιο σύστημα, οι υπηρεσίες θα είναι δωρεάν για τους πολίτες. Άγνωστο βέβαια το δωρεάν για πόσο θα διαρκέσει.
Νοσηλείες σε ιδιωτικά νοσοκομεία

Σε πρώτη φάση πάντως με βάση το σχέδιο της ΝΔ θα επεκταθεί η συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές προκειμένου να συνεχισθεί η νοσηλεία των ασθενών που δεν βρίσκουν κρεβάτι σε δημόσια νοσοκομεία και νοσηλεύονται σε ράντζα.

Ήδη έχει ξεκινήσει μία σχετική διαδικασία αλλά πλέον θα υπάρχει μεγαλύτερα μεταφορά ασθενών στον ιδιωτικό τομέα όταν κρίνεται απαραίτητο, προκειμένου να υπάρχει αποσυμφόρηση του ΕΣΥ.

Σε δεύτερη φάση όπως αναφέρουν πηγές του ethnos, στόχος είναι να δοθεί το μάνατζμεντ κάποιων νοσοκομείων σε ιδιώτες ώστε να επιτευχθεί εξοικονόμηση πόρων και ορθότερη οικονομική διαχείριση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Πρόκειται για ένα σχέδιο που ήταν άλλωστε στην ατζέντα της ΝΔ ήδη από τις εκλογές του 2019, αλλά τα σχέδια πάγωσαν λόγω και της πανδημίας.
Εξετάσεις από ιδιώτες

Αντίστοιχα πάντως θα υπάρχει συνεργασία και για τις διαγνωστικές εξετάσεις και τα εργαστήρια στα δημόσια νοσοκομεία. Με βάση πηγές του ethnos θα επιδιωχθεί τα διαγνωστικά εργαστήρια των δημοσίων δομών να δοθούν σε ιδιώτες οι οποίοι θα αναλάβουν να φέρνουν αποτελέσματα με δικά τους μηχανήματα και υποδομές, ώστε τα δημόσια νοσοκομεία να μη χρειάζεται να συντηρούν μηχανήματα τα οποία σήμερα βέβαια είναι λιγοστά ή τα τμήματα υπολειτουργούν σε πολλές περιπτώσεις λόγω έλλειψης προσωπικού.

Μία τέτοια συνεργασία αναμένεται να ξεκινήσει όπως λένε πηγές του ethnos σε πρώτη φάση δοκιμαστικά σε απομακρυσμένες περιοχές και σε νησιά όπου δεν υπάρχουν δομές για διαγνωστικές εξετάσεις.
Το ΕΚΑΒ

Όσο για το ΕΚΑΒ ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι θα ναυλώνονται ιδιωτικά ελικόπτερα προκειμένου να κάνουν αεροδιακομιδές σε νησιά και ορεινές περιοχές, ενώ η σχετική υπουργική απόφαση με τις λεπτομέρειες είναι ήδη έτοιμη.

Ταυτόχρονα όπως τονίζουν πηγές του ethnos ορισμένες υπηρεσίες που σήμερα παρέχει το ΕΚΑΒ θα αναδιοργανωθούν ώστε να μη χάνεται πολύτιμος χρόνος από τα ασθενοφόρα και να εξυπηρετούνται τα επείγοντα περιστατικά. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται να δοθούν σε ιδιώτες.

Ήδη τις μεταφορές των ασθενών από τα νοσοκομεία για το σπίτι τους όταν παίρνουν εξιτήριο τις πραγματοποιούν ιδιωτικά ασθενοφόρα που κάνουν συμβάσεις με τα νοσοκομεία.