ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ για κορονοϊό: Γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν εμφανίζουν συμπτώματα; – Οι επιστήμονες έχουν επιτέλους την απάντηση

521

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη (19/7) στο περιοδικό Nature, οι επιστήμονες αναφέρουν μια πιθανή εξήγηση ως προς το γιατί μερικοί άνθρωποι δεν αναπτύσσουν συμπτώματα μετά την μόλυνσή τους με τον SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί την νόσο COVID-19. Όπως φαίνεται, έχει να κάνει με μία παραλλαγή σε ένα βασικό γονίδιο που εμπλέκεται στην ανοσολογική απόκρισή μας στις ιογενείς λοιμώξεις.

Αφού ανέλυσαν δεδομένα από σχεδόν 30.000 άτομα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έφεραν μια παραλλαγή γονιδίου που ονομάζεται HLA-B*15:01 είχαν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να είναι ασυμπτωματικά, μετά την λοίμωξη από SARS-CoV-2, σε σχέση εκείνους που δεν είχαν την παραλλαγή. Όσοι είχαν δύο αντίγραφα της παραλλαγής έδειξαν ακόμη μεγαλύτερη προστασία, με οκταπλάσια πιθανότητα να είναι ασυμπτωματικοί.

Οι συγγραφείς της μελέτης προτείνουν ότι αυτή η παραλλαγή προστατεύει από τα συμπτώματα του COVID-19 αξιοποιώντας την υπάρχουσα ανοσία του οργανισμού, έναντι των εποχιακών κορονοϊών που προκαλούν κρυολόγημα.
ADVERTISING

Οι παραλλαγές στο σύμπλεγμα του ανθρώπινου αντιγόνου λευκοκυττάρων (HLA), ενός συνόλου γονιδίων που βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να ανιχνεύει μικροοργανισμούς που προκαλούν ασθένειες, όπως βακτήρια και ιούς, διαμορφώνουν τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν οι άνθρωποι σε ιογενείς λοιμώξεις, όπως ο HIV και η ηπατίτιδα Β. Ωστόσο, οι επιστήμονες αγνοούσαν το πώς ακριβώς οι παραλλαγές του HLA επηρεάζουν τις αντιδράσεις των ανθρώπων στον COVID-19.

Για να καλύψουν αυτό το κενό, οι συγγραφείς στρατολόγησαν περίπου 29.950 άτομα για μια μελέτη βασισμένη σε smartphone, που παρακολούθησε τα συμπτώματα και τα αποτελέσματα του COVID-19. Εστιάζοντας σε 1.428 άτομα που ήταν μη εμβολιασμένα και είχαν προσβληθεί από τη νόσο μέχρι τα τέλη Απριλίου 2021, η ομάδα εντόπισε 136 άτομα που δεν είχαν παρουσιάσει συμπτώματα για τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν και μετά βγουν θετικοί στον ιό.

Από αυτά τα ασυμπτωματικά άτομα, 1 στους 5, ή το 20%, βρέθηκε ότι φέρει την παραλλαγή του γονιδίου HLA-B*15:01, σε σύγκριση με το 9% των ατόμων που ανέφεραν συμπτώματα της νόσου. Παρόμοιες τάσεις στη συχνότητα των παραλλαγών παρατηρήθηκαν επίσης σε δύο επιπλέον, ανεξάρτητες ομάδες που διερευνήθηκαν από τους επιστήμονες.

Για να εξηγήσει γιατί η παραλλαγή HLA-B*15:01 μπορεί να είναι προστατευτική, η ομάδα μελέτησε τα λεγόμενα “Τ – κύτταρα”, έναν τύπο ανοσοκυττάρων, που συλλέχθηκαν πριν από την πανδημία από μια ξεχωριστή ομάδα δοτών που έφεραν την παραλλαγή. Παρά το γεγονός ότι τα άτομα δεν είχαν εκτεθεί ακόμη στον SARS-CoV-2, τα Τ – κύτταρά τους ήταν αντιδραστικά σε ένα θραύσμα πρωτεΐνης από τον ιό, καθώς και σε παρόμοια θραύσματα από εποχιακούς κορονοϊούς. Ως εκ τούτου, οι συγγραφείς προτείνουν ότι η απουσία συμπτωμάτων σε άτομα με HLA-B*15:01 θα μπορούσε να εξηγηθεί από την προετοιμασία των κυττάρων τους για τον ιό.
Κορονοϊός: Η νέα ανακάλυψη μπορεί να βοηθήσει στον μελλοντικό σχεδιασμό των εμβολίων

«Πιστεύουμε ότι αυτή η παρατήρηση μπορεί να βοηθήσει στην ενημέρωση του σχεδιασμού εμβολίων επόμενης γενιάς και να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε πώς να αποτρέψουμε τα συμπτώματα ακόμη και όταν οι άνθρωποι μολυνθούν», είπε η Jill Hollenbach, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο. «Σε μελλοντική εργασία ελπίζουμε να μάθουμε περισσότερα για το εάν η ίδια μετάλλαξη είναι σημαντική σε άτομα από διαφορετικές καταβολές και να κατανοήσουμε καλύτερα γιατί τα διασταυρούμενα, αντιδραστικά Τ- κύτταρα από άτομα που φέρουν το HLA-B*15:01 είναι τόσο εντυπωσιακά αποτελεσματικά στον έλεγχο του ιού».

«Θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε αν αυτά τα ευρήματα επεκτείνονται και σε άλλα HLA», είπε ο Edd James , καθηγητής ανοσολογίας του καρκίνου στο Πανεπιστήμιο του Southampton που δεν συμμετείχε στη μελέτη. Άλλοι επιστήμονες έχουν αναφέρει διασταυρούμενη αντιδραστικότητα μεταξύ άλλων HLA, COVID-19 και εποχιακών κορονοϊών, σημείωσε.

«Εάν αυτό συμβαίνει, μπορούν οι εμβολιασμοί να σχεδιαστούν για να αξιοποιήσουν αυτή τη διασταυρούμενη αντιδραστικότητα», είπε.

Πηγή: Live Science