Θεοδωρίδου: Πόσο προστατεύουν τα εμβόλια απέναντι στη μετάλλαξη Όμικρον

1015

Την σημαντικότητα της τρίτης δόσης ανέδειξε στην αποψινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Αναφερόμενη σε διεθνείς μελέτες που έχουν γίνει για το ζήτημα, είπε πως η αποτελεσματικότητα των εμβολίων για την είναι ανεπαρκής με δύο δόσεις, ενώ «με την τρίτη δόση φαίνεται ότι προσφέρεται άμεση προστασία, αλλά ακόμα δε γνωρίζουμε για πόσο διάστημα».

Η κυρία Θεοδωρίδου είπε ότι από διάφορες μελέτες που έχουν γίνει στη Νότιο Αφρική, τη Σκωτία και το Ηνωμένο Βασίλειο, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων ξεκινά από 33% φτάνει ως το 55% ακόμα και στο 80%.

Πάντως όπως είπε «είναι σημαντικό να κρατήσουμε ότι από άλλη μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο προκύπτει ότι η τρίτη δόση προφυλάσσει κατά 90% από εισαγωγή στο νοσοκομείο»

Η κυρία Θεοδωρίδου, για ακόμη μία φορά είπε ότι παραμένει σημαντική η κυτταρική ανοσία ακόμη και για την όμικρον για όσους έχουν νοσήσει και πρόσθεσε πως με την Όμικρον έχουμε μεν αυξημένη μεταδοτικότητα αλλά ήπια κλινική νόσο.

Όπως εξήγησε υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι ο ιός με την παραλλαγή Όμικρον «πολλαπλασιάζεται ταχύτερα στους ιστούς του ανώτερου αναπνευστικού και τους βρόχους αλλά με αργούς ρυθμούς στους πνεύμονες και γενικότερα στο κατώτερο αναπνευστικό» και χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή θετική, ωστόσο έσπευσε να πει ότι ακόμα δεν γνωρίζουμε αν αφορά και τα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.

Αναφερόμενη στα παιδιά ηλικίας πέντε έως 12 ετών και στην ασφάλεια των , είπε ότι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 8,7 εκατομμύρια εμβολιασμοί και επιβεβαιώνεται ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή με ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως πόνος, πυρετός, κόπωση κεφαλαλγία που ίσως είναι πιο συχνές μετά τη δεύτερη δόση. Αναφερόμενη σε άλλη μελέτη στους εφήβους ηλικίας 11 έως 17 ετών είπε ότι φάνηκε πως οι εμβολιασμένοι έχουν σημαντική αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της λοίμωξης σε έρευνα που έγινε σε πραγματικές συνθήκες.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κυρία Θεοδωρίδου είπε ότι όσον αφορά τους εφήβους 11 έως 17 ετών, επί του παρόντος δεν τίθεται θέμα για επαναληπτική τρίτη δόση παρά μόνο για όσους έχουν σοβαρά νοσήματα και ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Μιλώντας για τις συλλοιμώξεις, δηλαδή άλλες λοιμώξεις μαζί με την παραλλαγή Όμικρον, είπε ότι αυτό μπορεί να συμβεί και να ταλαιπωρήσει κυρίως ανθρώπους ηλικιωμένους αλλά και ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, γι’ αυτό εξήγησε ότι είναι πολύ σημαντικός ο αντιγριπικός εμβολιασμός και το 2022, καθώς σύντομα -όπως προσέθεσε- θα έχουμε κοντά μας και την γρίπη.

Καταλήγοντας είπε ότι είναι σημαντική η συνεργασία των επιστημόνων σε όλο τον κόσμο ώστε ο στόχος που είναι η ενδημικότητα του κορονοϊού να γίνει σύντομα πράξη.

Θ.Ζαούτης: Το 70% των κρουσμάτων και των εισαγωγών σχετίζονται με την παραλλαγή Όμικρον

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεμιστοκλή Ζαούτης αναφερόμενος στα επιδημιολογικά που αφορούν την παραλλαγή Όμικρον είπε ότι από ελέγχους στις μεγαλύτερες περιφερειακές ενότητες της χώρας, προκύπτει ότι πλέον το 70% των κρουσμάτων σχετίζονται με την παραλλαγή Όμικρον.

Όπως προσέθεσε, πλέον στο 70% των εισαγωγών στα νοσοκομεία της Αττικής είναι με την παραλλαγή Όμικρον και επιβεβαίωσε τα όσα ανέφερε προηγουμένως η κυρία Θεοδωρίδου, λέγοντας ότι «η νοσηρότητα της Όμικρον, είναι χαμηλότερη και όπως φαίνεται χαμηλότερη είναι και θνητότητα».

Ο ίδιος διευκρινίζει ότι άτομα με θετικό PZR που έχουν την παραλλαγή Όμικρον, είχαν στη συντριπτική τους πλειονότητα, θετικό rapid test κάτι που δείχνει ότι τα τεστ αυτά είναι αξιόπιστα.

Ο κ. Ζαούτης, Είπε επίσης ότι την ερχόμενη Πέμπτη ο υπουργός Υγείας θα αναφερθεί με ανακοίνωσή τους στην διενέργεια των τεστ.

Ο ίδιος μιλώντας για την αδυναμία του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΟΔΥ να εξυπηρετήσει όλους όσοι τηλεφωνούν, είπε ότι «βιώνουμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση με την Όμικρον και είναι λογικό να υπάρχουν παράπονα για το τηλεφωνικό κέντρο», το οποίο -όπως είπε- θα αναβαθμιστεί τις επόμενες ημέρες ώστε να είναι πιο αποτελεσματική η διαλογή των περιστατικών αλλά και εξυπηρέτηση των πολιτών.