Θεμιστοκλέους: Στην τρίτη φάση η επιχείρηση «Ελευθερία»

165
Θεμιστοκλέους: Πάνω από 1 εκατομμύριο εμβολιασμοί μέσα στη βδομάδα

Το ιατρικό προσωπικό του ΕΣΥ έχει σε ποσοστό 86% και το νοσηλευτικό προσωπικό σε ποσοστό 69%

Στην τρίτη φάση του επιχειρησιακού σχεδίου εισέρχεται το εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά της covid-19 “Ελευθερία”, καθώς έχουν ανοίξει πολλά διαθέσιμα ραντεβού και ο πολίτης μπορεί σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, να προγραμματίσει τον εμβολιασμό του, ανέφερε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Έφερε ως παράδειγμα περιοχές της χώρας όπου κάποιος μπορεί να κλείσει ραντεβού εμβολιασμού με το εμβόλιο της Pfizer, στις 25 Ιουνίου και στην Αθήνα όπου υπήρχε η μεγαλύτερη πίεση στις 30 Ιουνίου, ή με εμβόλιο της Moderna αύριο 23 Ιουνίου.

Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι με βάση τις αναμενόμενες παραδόσεις από τις εταιρίες, την δυναμικότητα του συστήματος και την συνέχιση της ανταπόκρισης των πολιτών , “είναι εφικτός ο στόχος του 70% εμβολιαστικής κάλυψης εντός του καλοκαιριού”. Κάλεσε τους πολίτες να κλείσουν τα ραντεβού τους για εμβολιασμό ώστε να μείνουμε όπως είπε στις 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα.

Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί 7,5 εκατ. εμβολιασμοί κατά της covid-19. Περισσότεροι από 4. 550.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 43%, και 3 εκατ. έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις, ποσοστό 31 %.

Αναφέρθηκε επίσης στο ποσοστό προσέλευσης στην AstraZeneca που παραμένουν όπως είπε πολύ υψηλά , 97%, ανάλογο με τα ποσοστά άλλων εταιριών, όπως Pfizer, που είναι στο 98%, Moderna στο 98% και Johnson & Johnson 97%.

Ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης υγειονομικών

Το ιατρικό προσωπικό του έχει εμβολιαστεί σε ποσοστό 86% και το νοσηλευτικό προσωπικό σε ποσοστό 69%. Το λοιπό προσωπικό σε ποσοστό 66%. Στον ιδιωτικό τομέα οι μισθωτοί γιατροί έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 91%, οι νοσηλευτές σε ποσοστό 73% και το λοιπό προσωπικό σε ποσοστό 70%.

Υπενθύμισε ότι την περασμένη Παρασκευή ξεκίνησε η διαδικασία στα ΚΕΠ για τους πολίτες που έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου στο εξωτερικό, ώστε με την προσκόμιση του πιστοποιητικού εμβολιασμού να προσέρχονται στο ΚΕΠ για να κλείσουν το ραντεβού τους για την δεύτερη δόση. Επίσης σε 6 πλέον μέρες θα μπορεί κάποιος που έχει αλλάξει ή ακυρώσει το ραντεβού εμβολιασμού του τρεις φορές να κλείνει νέο ραντεβού. Με το άνοιγμα όλων των ηλικιακών ομάδων από 18 και πάνω, όλα τα εμβολιαστικά κέντρα μπορούν να διαθέσουν σε οποιοδήποτε πολίτη άνω των 18 ετών τις αδιάθετες δόσεις.

Οι πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση και δεν έχουν εμβολιαστεί έχει προγραμματιστεί εκ νέου ραντεβού και θα σταλεί από σήμερα το βράδυ sms με το προτεινόμενο νέο ραντεβού. Σε σχέση με τις παραδόσεις των εμβολίων από τις εταιρίες για τον Ιούλιο , είπε ότι από την εταιρεία Pfizer περιμένουμε περισσότερα από 1.550.000 δόσεις, με συνολικές παραδόσεις για το τρίτο τρίμηνο 4.880.000 δόσεις. Από την εταιρία Moderna περιμένουμε 380.000 δόσεις και από την Johnson & Johnson 152.000 δόσεις τον Ιούνιο και 171.000 τον Ιούλιο.