Σε απόγνωση οι θαλασσαιμικοί λόγω των σοβαρών ελλείψεων αίματος

724
Τεστ αίματος θα δείχνει στο μέλλον αν ένα εμβόλιο Covid-19 «δουλεύει»

Με σοβαρές ελλείψεις αίματος στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αλλά και όλης της χώρας ξεκίνησε το νέο έτος, αναστατώνοντας τις ζωές των θαλασσαιμικών ασθενών -κι όχι μόνο- επισημαίνει ο πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Θαλασσαιμίας Βασίλης Δήμος.

Απευθύνοντας έκκληση για αιμοδοσία στους εθελοντές , σημειώνει ότι για τις ανάγκες των 350 θαλασσαιμικών, που κάνουν μεταγγίσεις σε τρία νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης (ΑΧΕΠΑ, Ιπποκράτειο, Άγιος Παύλος), χρειάζονται 1200 μονάδες αίματος κάθε μήνα.

«Περάσαμε ένα πολύ δύσκολο πρώτο δεκαήμερο Ιανουαρίου γιατί οι Αιμοδοσίες δεν έκαναν εξορμήσεις σε συλλόγους και σε φορείς που έχουν τράπεζες αίματος κι επειδή ήταν πολύ μειωμένη η προσέλευση του κόσμου λόγω των εορτών και της πανδημίας. Λόγω του αυξημένου αριθμού των κρουσμάτων Covid-19 έχουν αποκλειστεί αρκετοί αιμοδότες, με αποτέλεσμα να αδειάσουν τα ψυγεία των αιμοδοσιών καθώς οι ανάγκες σε αίμα είναι μεγαλύτερες από τις προσφερόμενες ποσότητες», αναφέρει ο κ. Δήμος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι ασθενείς με θαλασσαιμία αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα καθώς λόγω της έλλειψης αίματος δεν λαμβάνουν τις απαραίτητες μονάδες αίματος που απαιτούνται για τη σωστή θεραπεία τους.

«Αυτές τις μέρες το να λάβει ένας θαλασσαιμικός μειωμένη ποσότητα ήταν το καλύτερο σενάριο αν και βασανιστικό, γιατί ο πάσχων αναγκάζεται να ψάχνει κάθε 5 μέρες αίμα να μεταγγιστεί. Είχαμε και αναβολές μεταγγίσεων, δηλαδή γινόταν η μετάγγιση με δυσκολία 3 με 5 μέρες αργότερα από το προγραμματισμένο ραντεβού. Ανησυχούμε ότι το επόμενο διάστημα το πρόβλημα θα ενταθεί, αφού φέτος πολλοί αιμοδότες κινδυνεύουν να αποκλειστούν εξαιτίας της COVID-19. Σε αυτή την περίπτωση, οι ελλείψεις θα είναι τραγικές και επικίνδυνες για τη ζωή των ασθενών», προσθέτει ο κ. Δήμος.

Ο Ελληνικός Σύλλογος Θαλασσαιμίας απευθύνει έκκληση στους αιμοδότες να προσέρχονται στις αιμοδοσίες των νοσοκομείων για να αιμοδοτήσουν, επισημαίνοντας παράλληλα ότι αυτές στεγάζονται σε αυτόνομα κτίρια με δική τους είσοδο και τηρούνται όλα τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα με απόλυτη αυστηρότητα, ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια των αιμοδοτών.