Προσωπικός γιατρός: Τι κερδίζουν οι γιατροί και τι οι πολίτες

563

Υπερψηφίστηκε χθες το βράδυ, στην ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας «».

Κλείνοντας τη συζήτηση του νομοσχεδίου, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, τόνισε πως πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα αποφασιστικό βήμα για την προώθηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και θέλουμε οι υπουργικές αποφάσεις να έχουν βγει μέσα σε ένα μήνα από σήμερα, ειδικά για τον , για να ξεκινήσουν οι εγγραφές του πληθυσμού.

Ο υπουργός Υγείας τόνισε πως στον Προσωπικό Ιατρό κρατήσαμε αυτά που προϋπήρχαν για τον Οικογενειακό Γιατρό και πάνω σε αυτά μπορέσαμε να χτίσουμε με μια διαφορετική φιλοσοφία, προσφέροντας κίνητρα σε γιατρούς και ασθενείς για να τον αγκαλιάσουν, επειδή πρόκειται για έναν σημαντικό πυλώνα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας προσθέτοντας πως «πρόκειται για έναν θεσμό που θα κριθεί στην πράξη».

Ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι ο πολίτης θα λαμβάνει δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες από τους προσωπικούς γιατρούς-συμβούλους υγείας, ποιοτικές υπηρεσίες από τον ΕΟΠΥΥ με τη θέσπιση κριτηρίων για τους παρόχους και real-time ελέγχους, τα Κέντρα Υγείας μέσω συμβάσεων με ιδιώτες παρόχους θα καλύπτουν ελλείψεις στο διαγνωστικό κομμάτι, τα νοσοκομεία θα καλύπτουν έκτακτες ανάγκες σε ιατρικό προσωπικό από τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς, ενώ τα απογευματινά χειρουργεία θα αποσυμφορήσουν την πρωινή λίστα και θα επιστρέψουν ένα μέρος τις ιδιωτικής δαπάνης των πολιτών, στο δημόσιο νοσοκομείο.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιχειρεί να χτίσει πάνω σε γερά θεμέλια τη νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με δελεαστικές αμοιβές για τους γιατρούς καθώς ενώ οι υπηρεσίες που θα προσφέρουν θα είναι δωρεάν για τους πολίτες, οι ετήσιες απολαβές για τους ιδιώτες που θα ενταχθούν στη δεξαμενή των προσωπικών γιατρών θα αγγίξουν ακόμα και τις 40.000-80.000 ευρώ τον χρόνο. Παράλληλα, όμως, «μπόνους» προσφέρεται και στους δημόσιους γιατρούς που υπηρετούν σε Κέντρα Υγείας, Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤοΜΥ) και άλλες πρωτοβάθμιες δομές και επιθυμούν να ενταχθούν στο σύστημα των προσωπικών γιατρών. Οπως μάλιστα ανακοίνωσε χθες από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, οι πρόσθετες απολαβές τους εκτιμάται πως θα αγγίζουν ετησίως τα 10.000-15.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται, δε, πως η επιλογή του γιατρού από τον πολίτη είναι ελεύθερη και χωρίς γεωγραφικό περιορισμό. Εκτός από τους οικογενειακούς γιατρούς και τους παθολόγους, στη «δεξαμενή» των προσωπικών γιατρών δεν αποκλείονται και γιατροί άλλων ειδικοτήτων που παρακολουθούν χρονίως πάσχοντες.

Επιπροσθέτως στο νομοσχέδιο προβλέπεται – λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της Ελλάδας – πως εάν σε κάποια περιοχή δεν υπάρχουν διαθέσιμοι γιατροί, θα μπορούν οι πολίτες να επιλέγουν γιατρό από άλλη περιοχή και να τον συμβουλεύονται με τα μέσα της σύγχρονης τεχνολογίας.