Προσωπικός γιατρός: Τα σχέδια του υπουργείου Υγείας

526

Μπορεί το πολιτικό σκηνικό να είναι απολύτως ρευστό, όμως ο προσωπικός γιατρός θα πρέπει να προχωρήσει με οποιαδήποτε κυβέρνηση και αν εκλεγεί μετά τις κάλπες, καθότι αποτελεί δέσμευση της χώρας μας στα ευρωπαϊκά όργανα.

Στο υπουργείο Υγείας, οι ομάδες εργασίας έχουν ήδη έτοιμα κάποια σχέδια για να στηριχθεί ο προσωπικός γιατρός μετά τις εκλογές όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει. Σχέδια που περιλαμβάνουν αλλαγές στα οικονομικά δεδομένα που ισχύουν σήμερα, αλλά και θεσμικές τροποποιήσεις που μπορεί να προσελκύσουν το ιατρικό προσωπικό για να συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ.

Άλλωστε ο προσωπικός γιατρός παραμένει ημιτελής, καθώς ο θεσμός δεν έχει ολοκληρωθεί λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού. Οι λιγοστοί ιδιώτες γιατροί που δήλωσαν συμμετοχή (1.165 μέχρι σήμερα) δεν μπορούν να καλύψουν το σύνολο των δικαιούχων (περίπου 8 εκατ. πολίτες) έστω κι αν έχουν προστεθεί υποχρεωτικά και οι γιατροί του δημοσίου (2.241 των Μονάδων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας). Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί 4.848.000 πολίτες.

Ο «προσωπικός γιατρός» παραμένει στάσιμος καθώς λόγω της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου δεν δόθηκαν επιπλέον κίνητρα στο ιατρικό προσωπικό της χώρας.

Άλλωστε οι ιδιώτες γιατροί θεωρούν ότι είναι δεσμευτικό το πλαίσιο για να συμμετάσχουν στο νέο σύστημα, αφού θα πρέπει να περιορισθούν στους πολίτες που θα έχουν εγγράψει στη λίστα τους μια που το ωράριο δεν θα τους επιτρέπει να βλέπουν ασθενείς ιδιωτικά.

Έτσι θα πρέπει να περιορισθούν και στα εισοδήματα που προβλέπονται για τον «προσωπικό γιατρό», εισοδήματα που μάλιστα θα είναι και φορολογημένα.

Βέβαια δεν είναι μόνο αυτή η επιχειρηματολογία των ιδιωτών γιατρών, αφού εκτός των άλλων εκτιμούν ότι τα ιδιωτικά τους ιατρεία θα είναι υπό τον απόλυτο έλεγχο του κράτους τη στιγμή όμως που οι ίδιοι καλύπτουν όλα τα έξοδα.
Προσωπικός γιατρός με αλλαγές μετά την κάλπη

Όπως τονίζουν πηγές του ethnos, η νυν κυβέρνηση εάν εκλεγεί και διατηρήσει και το υπουργείο Υγείας στην πιθανότητα μίας συγκυβέρνησης, σκοπεύει να κάνει σημαντικές αλλαγές στο θεσμό του προσωπικού γιατρού.

Αναμένεται να αλλάξει τα οικονομικά κίνητρα, δίνοντας βέβαια ελάχιστα περισσότερα χρήματα, αλλά θα τροποποιήσει τις υποχρεώσεις και το ωράριο των γιατρών.

Ήδη έχουν μελετηθεί τα μοντέλα άλλων Ευρωπαϊκών χωρών και ένα σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι είναι να αξιοποιηθεί το μοντέλο της Ολλανδίας που θεωρείται επιτυχημένο.

Με βάση αυτό, οι προσωπικοί γιατροί αμείβονται τόσο κατά κεφαλή όπως είναι στη στη χώρα μας αλλά και κατά πράξη, σε μικρότερο ποσοστό βέβαια.

Δηλαδή εάν πραγματοποιούν για παράδειγμα μία εξειδικευμένη εξέταση που δεν θα περιλαμβάνεται στο αρχικό πακέτο, θα πληρώνονται ξεχωριστά και επιπλέον. Αντίστοιχο εγχείρημα έχει γίνει στην χώρα μας και με τους καρδιολόγους που πληρώνονται και κατά πράξη με βάση απόφαση του υπουργείου Υγείας.

Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Υγείας ευελπιστεί ότι θα προσελκύσει μεγαλύτερο αριθμό γιατρών μέχρι το τέλος του χρόνου.

ΕΘΝΟΣ