Προσωπικός γιατρός: Πότε ξεκινούν οι εγγραφές για καρδιολόγους και άλλες εννέα ειδικότητες

466
Κοινά ιατρεία: Τι προβλέπουν οι κύριες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου

Περίπου στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου θα ξεκινήσει από τους πολίτες η αναζήτηση γιατρών ειδικοτήτων όπως οι καρδιολόγοι, οι πνευμονολόγοι και άλλοι για χρονίως πάσχοντες, ώστε να τους επιλέξουν ως προσωπικούς τους γιατρούς.

Εδώ και λιγότερες από δέκα ημέρες έχει ξεκινήσει η διαδικασία συμβάσεων γιατρών ειδικοτήτων με τον ΕΟΠΥΥ και στο τέλος του μήνα εκτιμάται ότι θα μπορεί να ανοίξει η πλατφόρμα για να προγραμματίζουν με αυτούς ραντεβού οι πολίτες, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».

Σε εξέλιξη είναι ήδη τα ραντεβού με τους υπάρχοντες παθολόγους και γενικούς γιατρούς, έχοντας ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο. Σε προσωπικό γιατρό έχουν ήδη εγγραφεί περισσότεροι από 4,5 εκατομμύρια πολίτες και έχουν ενσωματωθεί περίπου 3.500 γιατροί. Η μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα βρεθεί στην… κορύφωσή της στις αρχές του επόμενου μήνα, καθώς αναμένεται να αυξηθούν πολύ οι διαθέσιμοι γιατροί.

Επίσης, η νέα «δεξαμενή» που θα δημιουργηθεί θα διευκολύνει αρκετά τους πολίτες με χρόνια νοσήματα που έχουν ήδη ως τον «γιατρό τους» τον γιατρό ειδικότητας που τους παρακολουθεί αναλόγως με την πάθησή τους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, περίπου 100 γιατροί των δέκα νέων ειδικοτήτων έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Η διαδικασία των συμβάσεων των ειδικών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ απαιτεί περίπου 20 ημέρες.

Η πρόσκληση από τον ΕΟΠΥΥ βγήκε στις 11/10, επομένως οι νέοι προσωπικοί γιατροί θα μπορούν να ενσωματωθούν περί τα τέλη Οκτωβρίου. Με την προσθήκη τους το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι γρήγορα οι εγγεγραμμένοι πολίτες θα αυξηθούν.

Προσωπικοί γιατροί μπορούν πλέον να είναι και γιατροί ειδικότητας με βασική εκπαίδευση Παθολογία, που ασκούν ελευθέριο επάγγελμα και διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο.

Πιο συγκεκριμένα:

Αιματολόγοι
Γαστρεντερολόγοι
Ενδοκρινολόγοι – διαβητολόγοι
Καρδιολόγοι
Νευρολόγοι
Νεφρολόγοι
Ρευματολόγοι
Παθολόγοι ογκολόγοι
Πνευμονολόγοι – φυματιολόγοι
Ιατροί Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης

Σε αυτή τη φάση, στην πλατφόρμα αναζήτησης μπορεί κανείς να βρει προσωπικό γιατρό ειδικότητας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής ή Εσωτερικής Παθολογίας για τον ενήλικο πληθυσμό. Σε αρκετές περιοχές και κυρίως στην Αττική υπάρχει η δυσκολία εύρεσης γιατρού.

Το υπουργείο Υγείας αισιοδοξεί ότι με τις επιπλέον 10 ειδικότητες θα ξεπεραστούν τα εμπόδια και η πρόσβαση των πολιτών θα είναι πολύ πιο εύκολη.
Πώς θα κλείσετε ραντεβού

Η διαδικασία κλεισίματος ραντεβού αφού ο πολίτης εγγραφεί στον Προσωπικό Γιατρό, γίνεται με τους ακόλουθους τρόπους:

1. Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας (https://ehealth.gov.gr/p-rv/p )

2. Μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Προσωπικό Γιατρό σας ή με την Γραμματεία του

3. Μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας στα πενταψήφια 14900, 14884, 14784 (με χρέωση του πολίτη)

Σημειώνεται ότι η ηλεκτρονική διαδικασία κλεισίματος ραντεβού έχει δημιουργηθεί στα πρότυπα της πλατφόρμας των ραντεβού του εμβολιασμού κατά της Covid-19.

Ειδικότερα, για το κλείσιμο ραντεβού μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ο πολίτης μεταβαίνει στην ιστοσελίδα (https://ehealth.gov.gr/p-rv/p) και επιλέγει την επιλογή «Είσοδος με κωδικούς TaxisNet (‘Αυλη Συνταγογράφηση, Ηλεκτρονικά Ραντεβού)» – Με τον συγκεκριμένο τρόπο δεν απαιτείται πιστοποιημένος αριθμός κινητού τηλεφώνου για την είσοδο στην υπηρεσία.

Εισέρχεται με τους κωδικούς TaxisNet
Εισάγει τον ΑΜΚΑ του
Επιβεβαιώνει τα στοιχεία του

Επιλέγει στο μενού που του εμφανίζεται στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες την επιλογή «Νέο Ραντεβού με τον Προσωπικό μου Ιατρό»

Στην συνέχεια ο πολίτης βλέπει τις διαθέσιμες ώρες για ραντεβού με βάση το πρόγραμμα του Προσωπικού Γιατρού του και επιλέγει τη μέρα και ώρα που επιθυμεί. Τέλος, διαλέγει την συγκεκριμένη ώρα που επιθυμεί να κλείσει το ραντεβού του και το δεσμεύει.

Υπενθυμίζεται ότι η χρονική διάρκεια των ραντεβού είναι προγραμματισμένη στα 15 λεπτά. Εάν ο πολίτης προγραμματίσει για πρώτη φορά το ραντεβού του στον Προσωπικό Γιατρό του, η χρονική διάρκεια του ραντεβού του θα είναι 30 λεπτά έτσι ώστε να συμπληρωθεί ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας (ΑΗΦΥ).

Δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των ραντεβού που μπορεί να προγραμματίσει ένας πολίτης στον Προσωπικό του Γιατρό.