ΠΟΥ για Covid-19: Παραμένουμε σε παγκόσμια υγειονομική έκτακτη ανάγκη

266
ΠΟΥ: Ρεκόρ νέων κρουσμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο την προηγούμενη εβδομάδα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι η Covid-19 παραμένει παγκόσμια υγειονομική έκτακτη ανάγκη, σχεδόν δυόμισι χρόνια μετά την πρώτη ανακήρυξή της.

Η Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης, που αποτελείται από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ο αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων, η συνεχιζόμενη εξέλιξη του ιού και η πίεση στις υπηρεσίες υγείας σε ορισμένες χώρες σημαίνουν ότι η κατάσταση εξακολουθεί να είναι επείγουσα.

Τα κρούσματα που αναφέρθηκαν στον αυξήθηκαν κατά 30% το τελευταίο δεκαπενθήμερο, ανέφερε η ανακοίνωση, αν και η επιτροπή αποδέχτηκε ότι η αυξημένη ανοσία του πληθυσμού, κυρίως από τα , δείχνει μια «αποσύνδεση» των κρουσμάτων από νοσηλείες και θανάτους.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους αποδέχτηκε τη σύσταση της επιτροπής.

«Καθώς ο ιός κάνει ένα άνοιγμα, πρέπει να τον αναχαιτίσουμε», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη και πρόσθεσε: «Η πανδημία της Covid-19 απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει».

«Καθώς οι νοσηλείες και η μετάδοση της Covid-19 αυξάνονται, οι κυβερνήσεις πρέπει να αναπτύξουν μέτρα που δοκιμάστηκαν και αποδείχτηκαν αποτελεσματικά όπως η χρήση μάσκας, καλύτερος εξαερισμός και πρωτόκολλα ιχνηλάτησης και θεραπείας», συμπλήρωσε.

Η Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης σημειώνει τη μείωση των ιχνηλατήσεων και της αλληλούχησης του γονιδιώματος που καθιστά «όλο και πιο δύσκολη» την αξιολόγηση της επίπτωσης των παραλλαγών της Covid-19 και υπογραμμίζει την «ανεπάρκεια της τρέχουσας επιτήρησης» της πανδημίας.

Η υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ κήρυξε για πρώτη φορά το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού για την Covid-19, γνωστό ως έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ανησυχίας, στις 30 Ιανουαρίου 2020. Ένας τέτοιος προσδιορισμός μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση της έρευνας, της χρηματοδότησης και των διεθνών μέτρων δημόσιας υγείας για τον περιορισμό της νόσου.

Σύσταση για δεύτερη αναμνηστική δόση σε όλους τους ευάλωτους πολίτες
Το παράρτημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη συνέστησε σήμερα Τρίτη να κάνουν και δεύτερη δόση αναμνηστικού εμβολίου για την Covid-19 οι πιο ευάλωτοι πολίτες, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων στην ήπειρο.

Οι περίπου 50 χώρες που ανήκουν στον ΠΟΥ Ευρώπης καλούνται να χορηγήσουν δεύτερη αναμνηστική δόση σε «μετρίως έως σοβαρά ανοσοκατεσταλμένα άτομα, ηλικίας από 5 ετών και άνω, καθώς και στο στενό περιβάλλον τους». Συστήνεται επίσης να εξετάσουν το ενδεχόμενο να προτείνουν μια δεύτερη αναμνηστική δόση σε συγκεκριμένες ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως στους ηλικιωμένους, τους εργαζόμενους στον υγειονομικό τομέα και τις εγκύους, ει δυνατόν σε συνδυασμό με το εμβόλιο της εποχικής γρίπης, όπου είναι εφικτό.

Ο εμβολιασμός όλου του πληθυσμού παραμένει «προτεραιότητα στην Ευρώπη», υπενθύμισε ο διευθυντής του ΠΟΥ Ευρώπης Χανς Κλούγκε, σε ανακοίνωσή του.

Στα τέλη Ιουνίου ο ΠΟΥ είχε προειδοποιήσει ότι αναμένει αυξημένο αριθμό κρουσμάτων της Covid-19 αυτό το καλοκαίρι και ζήτησε από τις χώρες να παρακολουθούν την κατάσταση, μετά τον τριπλασιασμό των κρουσμάτων μέσα σε έναν μήνα. Την Δευτέρα, οι υγειονομικές υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνέστησαν επίσης να χορηγείται δεύτερη αναμνηστική δόση για την Covid-19 σε όλα τα άτομα άνω των 60 ετών. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες χορηγούν ήδη αυτή τη δεύτερη αναμνηστική δόση στους ηλικιωμένους, ακόμη και πριν το συστήσουν οι διεθνείς οργανισμοί.

Στις χώρες της ζώνης του ΠΟΥ Ευρώπης, ο αριθμός των κρουσμάτων καταγράφει μεγάλη αύξηση από τα τέλη Μαΐου. Τις τελευταίες 7 ημέρες τα κρούσματα έφτασαν σχεδόν τα 3 εκατομμύρια. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες αναφέρουν επίσης αύξηση των νοσηλειών που συνδέονται με την Covid-19, ωστόσο ο αριθμός των θανάτων παραμένει σχετικά χαμηλός.