Πλεύρης: Είμαστε σε ετοιμότητα για τη μετάλλαξη Όμικρον

932

Είμαστε σε ετοιμότητα για τη Όμικρον επισήμανε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Σκάι ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο οποίος ανέφερε επίσης ότι οι εμβολιασμοί στη χώρα έχουν επανέλθει σε ρυθμούς Μαρτίου.

«Παρακολουθούμε τη μετάλλαξη και αναμένουμε σε 10-15 ημέρες να έχουμε εικόνα. Εμείς έχουμε πάρει τα μας. Καταλαβαίνετε ότι όταν μία μετάλλαξη πλέον κινείται σε διάφορες χώρες, είμαστε σε επιφυλακή. Η επιστημονική κοινότητα διερευνά ποια ακριβώς είναι η δυναμική αυτής της μετάλλαξης ως προς τη μεταδοτικότητα, τη νοσηρότητα και την εμβολιαστική κάλυψη», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος τόνισε πως είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός και είναι σημαντικό ότι κινούμαστε πλέον σε ρυθμούς Μαρτίου και σε επίπεδο ραντεβού και σε επίπεδο καθημερινών δόσεων.

«Πάρα πολλοί συμπολίτες μας πηγαίνουν και κάνουν την τρίτη δόση, ενώ και για την πρώτη δόση έχουν πειστεί πολλοί. Μισό εκατομμύριο για την πρώτη δόση και για την τρίτη δόση έχουν ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο οι πολίτες που είτε έχουν κλείσει ραντεβού είτε έχουν », ανέφερε ο Θ. Πλεύρης.

Ο ίδιος επισήμανε επίσης πως δεν ισχύουν οι καταγγελίες του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ για προβλήματα με το οξυγόνο στα νοσοκομεία, λέγοντας πως όλοι οι ασθενείς λαμβάνουν τη θεραπεία που χρειάζονται.

Όπως είπε, «δεν υπάρχει κανένα νοσοκομείο της ελληνικής επικράτειας που να έχει πρόβλημα με το οξυγόνο. Δεν υπάρχει κανένας συμπολίτης μας που να νοσηλεύεται και να βρίσκεται σε λίστα αναμονής για οξυγόνο. Όλα τα νοσοκομεία, σε όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες, έχουν το οξυγόνο που χρειάζονται. Δεν υπάρχει έλλειψη αναπνευστήρα σε κανένα νοσοκομείο. Το πρόβλημα είναι ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, σε κάποια νοσοκομεία, μπορεί να μην υπάρχει κενή κλίνη ΜΕΘ. Τότε ο ασθενής διασωληνώνεται εκτός ΜΕΘ με τους όρους, όμως, που επιτάσσει η ιατρική επιστήμη και διακομίζεται αμέσως μόλις αδειάσει κάποια κατειλημμένη κλίνη. Κανένας, όμως, δεν έχει πρόβλημα οξυγόνου».

Ο Θ. Πλεύρης επανέλαβε πως δεν υπάρχει περίπτωση να πάμε σε , «ειδικά όταν έχουμε εμβολιασμένο το 73% – 74% πλέον του ενήλικου πληθυσμού και βλέποντας, στο βαθμό που αυτό ισχύει και συνεχίζει να ισχύει, ότι αυτός ο κόσμος δεν παράγει νοσηλείες ή βαριές νοσηλείες. Από εκεί και πέρα, το έχουμε πει, θα υπάρξουν στοχευμένα μέτρα, όπως έγινε και στις ηλικίες άνω των 60. Θα υπάρξουν μέτρα για αυτούς που επιλέγουν να μην εμβολιαστούν».