Προσωπικός γιατρός – Πλεύρης: Δωρεάν εξετάσεις με την πρώτη επίσκεψη

350

Η πρώτη επίσκεψη των πολιτών στον προσωπικό γιατρό θα συνδυαστεί με δωρεάν εξετάσεις, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο κ. Πλεύρης σημείωσε πως όταν κληθούν οι πολίτες που έχουν εγγραφεί στον προσωπικό γιατρό για τα ηλεκτρονικά ραντεβού, τα οποία θα ξεκινήσουν το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, «θα υπάρχει και ένα πακέτο δωρεάν εξετάσεων ώστε η πρώτη επίσκεψη στον προσωπικό γιατρό να συνδυαστεί και με δωρεάν εξετάσεις, για να ξεκινήσει να γράφεται ο φάκελος».

Αναφερόμενος στη σημασία του προσωπικού γιατρού, τόνισε είπε πως για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα στο σύνολο του υγιούς πληθυσμού «από νωρίς να μπουν σε μία διαδικασία να έχουν έναν γιατρό να κάνουν δωρεάν -χωρίς καμία συμμετοχή- προληπτικές εξετάσεις και να σχηματιστεί ένας φάκελος ώστε ο άνθρωπος από τα 20, από τα 25, από τα 30 να ξέρει την κατάσταση της υγείας του, με σκοπό να διατηρηθεί υγιής και να μη γίνει ασθενής. Άλλες χώρες λένε, αν έχεις προσωπικό γιατρό δεν μπορείς να πας σε κανέναν γιατρό. Όχι. Μπορείς να πας παντού, αλλά είσαι υποχρεωμένος να κάνεις την εγγραφή σου.Έχεις κίνητρα. Έχεις δωρεάν εξετάσεις, έχεις προτεραιοποίηση. Το πακέτο των εξετάσεων θα ανακοινωθεί επακριβώς τις επόμενες μέρες».

Επίσης, ο υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι η συμμετοχή έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες, καθώς «αυτήν τη στιγμή έχουμε 3.200 γιατρούς που έχουν εγγραφεί, ενώ, σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία, 3.130.000 εγγραφές πολιτών».

Πάνω από το στόχο που είχε θέσει το υπουργείο Υγείας για το διάστημα αυτό.

Αισιόδοξα είναι τα στοιχεία για το νέο θεσμό του προσωπικού γιατρού, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, καθώς περισσότεροι από 3 εκατομμύρια πολίτες είναι πλέον εγγεγραμμένοι σε προσωπικό γιατρό. «Για πρώτη φορά γίνεται στη χώρα πράξη, ο δωρεάν γιατρός για τον κάθε πολιτη» έγραψε ο υπουργός Υγείας στο Twitter.

Ο αριθμός αυτός έχει επιτευχθεί μέσα σε έναν μήνα από τη στιγμή που άνοιξε η πλατφόρμα, με την εξαίρεση της Αττικής και του Νοτίου Αιγαίου. Υπενθυμίζεται ότι όσοι ήταν ήδη εγγεγραμμένοι σε οικογενειακό γιατρό με το προηγούμενο σύστημα, διατηρούν -εφόσον επιθυμούν- την εγγραφή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των εγγεγραμμένων έχει υπερβεί το στόχο που είχε θέσει το υπουργείο Υγείας και προέβλεπε μέχρι τον Οκτώβριο να έχει καλυφθεί το 25% των δικαιούχων.

Από το μέτωπο των γιατρών, περισσότεροι από 3.200 προσωπικοί γιατροί έχουν μπει στο σύστημα σε όλη τη χώρα. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι γιατροί των Κέντρων Υγείας και των ΤΟΜΥ, μαζί με τους ιδιώτες που έχουν συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ. Στην Αττική, οι διαθέσιμοι γιατροί αυτή τη στιγμή φαίνεται πως δεν επαρκούν για να καλύψουν τον πληθυσμό. Το υπουργείο Υγείας, όμως, έχει και εφεδρικό σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει άνοιγμα και σε άλλες ειδικότητες, στις οποίες θα δίνει τη δυνατότητα να εγγράφουν πολίτες ως προσωπικοί γιατροί.