Μακεδονία – Θεσσαλία στο επίκεντρο του ιού του Δυτικού Νείλου – Διπλασιάστηκαν τα κρούσματα σε μία εβδομάδα

517

Χαμηλή παραμένει η κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου -που μεταδίδεται κυρίως από μολυσμένα κουνούπια- στη χώρα μας.

Τα 25 περιστατικά λοίμωξης λόγω του ιού του Δυτικού Νείλου, που έχουν καταγραφεί συνολικά εφέτος, εντοπίζονται στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία. Την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός των κρουσμάτων σχεδόν διπλασιάστηκε -ήταν 13- γεγονός που δεν προκαλεί ανησυχία.

Σύμφωνα με τη σημερινή επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), εννέα άτομα νοσηλεύονται με επιπλοκές της λοίμωξης εκ των οποίων πέντε σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Άλλοι 12 ασθενείς έχουν ήδη λάβει εξιτήριο, με τους ειδικούς του ΕΟΔΥ να επισημαίνουν το ιδιαιτέρως θετικό στοιχείο ότι εφέτος δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος εξαιτίας της λοίμωξης από τον ιό.

Από τους 25 ασθενείς, οι 19 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ), όπως εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση, και έξι είχαν ήπιες εκδηλώσεις, όπως εμπύρετο νόσημα, ή δεν είχε εκδηλώσεις από το ΚΝΣ. Η διάμεση ηλικία των ασθενών με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ είναι τα 73 έτη (εύρος: 38 – 85 ετών).

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα οροεπιδημιολογικής μελέτης που είχε διεξαχθεί το 2010, σε κάθε ένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου που χρειάζεται νοσηλεία, αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό (με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί).

Τα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου έχουν καταγραφεί στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης και στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Ημαθίας, Κιλκίς και Χαλκιδικής.

Σύμφωνα με το ECDC, κρούσματα καταγράφονται στην Ιταλία, τη Σλοβακία και τη Σερβία.