Μαγιορκίνης: Καμία παραλλαγή του ιού δεν είναι τελείως αθώα

330
Μαγιορκίνης: Αναβαθμισμένη η χρήση μάσκας

Κάλεσμα τους ηλικιωμένους να ακολουθούν απαρέγκλιτα το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της covid-19 με όλες τις ενισχυτικές δόσεις απηύθυνε ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

‘Οπως είπε, πάνω από 70% των ασθενών που καταλήγουν με είναι ανεμβολίαστοι ηλικίας άνω των 70 ετών. “Καμία παραλλαγή του ιού δεν είναι τελείως αθώα, ιδιαίτερα για την ομάδα πληθυσμού άνω των 70 ετών. Ακόμα και αν περάσουν την ίωση μία φορά αυτό δεν πρέπει να τους δίνει εσφαλμένη αίσθηση ασφάλειας και σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι η επόμενη συνάντησή τους με τον ιό, η οποία είναι σχεδόν σίγουρη πλέον, θα είναι απλή. Το πιο πιθανό μία από τις συναντήσεις με τον ιό θα είναι θανατηφόρα”, είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

Αναφερόμενος στην διασπορά της παραλλαγής ‘Ομικρον του SARS-CoV-2 στην Ελλάδα, είπε ότι έχει σταθεροποιηθεί σε υψηλό πλατό, ωστόσο υπάρχει αρκετή αβεβαιότητα σχετικά με την διάρκεια του πλατό στην Ελλάδα, αλλά κυρίως πότε θα υπάρξει περαιτέρω αποκλιμάκωση της διασποράς του ιού σε παγκόσμια κλίμακα.

Το πιο πιθανό σενάριο δείχνει ότι θα ακολουθήσει μία αποκλιμάκωση στο σύστημα υγείας εντός των επόμενων εβδομάδων.

Σχετικά με την χαλάρωση των μέτρων είπε ότι στις προτεραιότητες είναι η χαλάρωση στους εμβολιασμένους και η συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο επικεντρώνεται στο να μην χρειάζεται τεστ για την μετακίνηση τους.

Η πορεία της πανδημίας

Ο συνολικός αριθμός διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε μικρή αύξηση της τάξης του 10%, ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης. Ο αριθμός των θανάτων έδειξε μικρή επιδείνωση της τάξης του 10%. Υψηλή παραμένει η πίεση στο ΕΣΥ, με σχετική σταθεροποίηση στις εισαγωγές και σημεία αποσυμπίεσης στους σκληρούς δείκτες.

Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, έδειξε σημαντική υποχώρηση της τάξης του 9% με 10%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid δείχνει σταθεροποίηση.

Στοιχεία για τα self test

Σχετικά με την παρέμβαση δημόσιας υγείας για προσυμπτωματικό έλεγχο με τα αντιγονικά self test, μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 104 εκατ. συσκευές σε περίπου 7,8 εκατ. πολίτες. Οι δηλώσεις που έχουν περάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι 78 εκατ. και το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί από επαγγελματία υγείας είναι 452.000. Περίπου μία στις 4 με 5 διαγνώσεις προέρχεται από θετικό self test.

Η πορεία της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 385 εκατομμύρια μολύνσεις και περισσότεροι από 5,7 εκατομμύρια θάνατοι με νόσο Covid-19 σε παγκόσμια κλίμακα. Οι νέες διαγνώσεις μειώθηκαν κατά 10% εντός της τελευταίας εβδομάδας και καταγράφηκαν περίπου 3,3 εκατ. διαγνώσεις ανά ημέρα μεσοσταθμικά.

Ο ρυθμός των θανάτων παρουσίασε αύξηση 14% και καταγράφηκαν περίπου 9.900 θάνατοι ανά ημέρα.

Στην Ευρώπη η επιδημία δείχνει σημεία σταθεροποίησης, σχετικά με την διασπορά, καθώς παρατηρήθηκε μόλις 2% αύξηση στο ρυθμό των νέων διαγνώσεων, ωστόσο οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 4%. Καταγράφηκαν 10,4 εκατ. διαγνώσεις και 21.000 θάνατοι εντός της τελευταίας εβδομάδας.