Μαγιορκίνης για μετάλλαξη «Όμικρον»: Είναι ένα εξαιρετικά διεισδυτικό στέλεχος

398
Μαγιορκίνης: Έκκληση στο νεαρό πληθυσμό 18-40 ετών για τήρηση των μέτρων προστασίας

Ο καθηγητής μίλησε κατά την διάρκεια της ενημέρωσης για την νέα μετάλλαξη «Όμικρον» και τα χαρακτηριστικά της .

Οι πρώτες εντυπώσεις για την νέα «Όμικρον» δείχνουν σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά διεισδυτικό στέλεχος, ενώ σύμφωνα με τον ίδιος το νέο στέλεχος που προέρχεται από την Νότιο Αφρική συντελεί στην εξάπλωση ενός νέου επιδημιολογικού κύματος.

Όπως ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης η επιδημία της νόσου στην Νότιο Αφρική έχει εξελιχθεί σε τρία διακριτά κύματα. Το πρώτο κύμα αφορούσε τα αρχικά πανδημικά στελέχη το καλοκαίρι του 2020. Στην συνέχεια ένα δεύτερο κύμα στα τέλη του 2020 και κατά τον χειμώνα του 2021 με το στέλεχος βήτα και πιο πρόσφατα το καλοκαίρι του 2021 κυριάρχησε το στέλεχος «Δέλτα».

Στην συνέχεια, η επιδημία πέρασε σε ύφεση από τα τέλη του Σεπτέμβρη έως και περίπου μέχρι 2 εβδομάδες πριν. Η επιδημία τις τελευταίες εβδομάδες παρουσιάζει χαρακτηριστικά εκθετικής αύξησης εκεί και μόνο την τελευταία εβδομάδα είδαμε 400% αύξηση των διαγνώσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη είναι χαρακτηριστικό πως καταγράφηκαν περισσότερο από 8.000 διαγνώσεις, ενώ πρόσθεσε ότι αυξήθηκαν οι νοσηλείες και οι θάνατοι (50% περισσότεροι νεκροί).

Σε κάθε περίπτωση ο καθηγητής τόνισε πως ενισχύεται η εντύπωση που έχει δημιουργηθεί σχετικά με το ότι η Όμικρον είναι ένα εξαιρετικά διεισδυτικό στέλεχος.