Κορονοϊός: Τα μέτρα που θα ισχύσουν τις γιορτές

276

O κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε το πλαίσιο των μέτρων που θα ισχύσουν πριν και μετά την Πρωτοχρονιά και περιλαμβάνουν δύο self test

Self test και όχι rapid test θα είναι το βασικό «όχημα» των μέτρων για την προσπάθεια περιορισμού της διασποράς της πανδημίας του κορονοϊού το διάστημα μέχρι αλλά και μετά την Πρωτοχρονιά .

Τις ανακοινώσεις έκανε και επίσημα λίγη ώρα αργότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζοντας και το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση τις πρώτες κρίσιμες εβδομάδες του 2022 όταν, δηλαδή, και αναμένεται – σύμφωνα με τους ειδικούς – το πρώτο χτύπημα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα, το οποίο ήδη βιώνουν άλλες χώρες του πλανήτη.

Όπως εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα self test που θα διατεθούν δωρεάν από την κυβέρνηση θα πρέπει να πραγματοποιηθούν πριν τα ρεβεγιόν για την Πρωτοχρονιά αλλά και μετά την αλλαγή του χρόνου με στόχο οι αρχές αλλά και οι επιστήμονες να αποκτήσουν μια κατά το δυνατόν πιο πλήρη εικόνα για την επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι self test είχε ανακοινωθεί ότι θα διανεμηθούν και στο διάστημα από 3 έως 7 Ιανουαρίου προκειμένου να υπάρξει μια εικόνα για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο αναφέρθηκε και στα επόμενα βήματα που σχεδιάζει να κάνει η κυβέρνηση το πρώτο διάστημα του 2022 κάνοντας λόγο για μια «δεύτερη φάση άμυνας». Όπως εξήγησε, δηλαδή, στις επιλογές της κυβέρνησης υπάρχει η επέκταση της τηλεργασίας, οι ρυθμίσεις ωραρίων στην εστίαση και την διασκέδαση.

Παράλληλα, όμως, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η «δεύτερη φάση άμυνας» δεν περιλαμβάνει αναστολή της λειτουργίας των σχολείων μολονότι άφησε ένα «παράθυρο» για αυστηροποίηση του σχεδιασμού λέγοντας ότι «όλα όμως, το τονίζω αυτό, θα κριθούν από τα τότε δεδομένα. Καμία απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί».

Όπως εξήγησε, τέλος, ο πρωθυπουργός «η έγκαιρη πρωτοβουλία να ανοίξει η τρίτη δόση για όλες τις ηλικίες, να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί των παιδιών -να ευχαριστήσω τους γονείς που ανταποκρίνονται πολύ θετικά σε αυτή την πρωτοβουλία- να ενταθεί η θωράκιση των άνω των 60, να ελέγχονται οι εισερχόμενοι από το εξωτερικό και με μοριακά, αλλά και με rapid test, όλα αυτά συγκροτούν μία πρώτη ζώνη άμυνας».