Κορονοϊός- Μαγιορκίνης: Σημάδια σταθεροποίησης, μα αύξηση 25% των εισαγωγών σε ΜΕΘ

90
Μαγιορκίνης: Έκκληση στο νεαρό πληθυσμό 18-40 ετών για τήρηση των μέτρων προστασίας

Για σημάδια σταθεροποίησης και πολύ μικρής υποχώρησης έκανε λόγο κατά την ενημέρωση της Πέμπτης για τον κορονοϊό ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας.

Για σημάδια σταθεροποίησης και πολύ μικρής υποχώρησης έκανε λόγο ο Γκίκιας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κατά την ενημέρωση της Πέμπτης για τον κορονοϊό.

Παρόλα αυτά, ο κ. Μαγιορκίνης έκανε λόγο για σημαντική αύξηση των εισαγωγών τις τελευταίες ημέρες, με τις εισαγωγές σε την τελευταία εβδομάδα να έχουν ειδικότερα αυξηθεί κατά 25%. Ωστόσο, υπογράμμισε τη σημαντική μείωση των θανάτων, της τάξης του 28% και μίλησε για ενδείξεις σταθεροποίησης στις νέες διαγνώσεις.

Όπως σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μαγιορκίνης, ο ρυθμός των νέων διαγνώσεων παγκοσμίως έδειξε δείγματα σταθεροποίησης, με μικρή αύξηση μόλις 3% την τελευταία εβδομάδα, ενώ αναφέρθηκε σε βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων σε Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία και Δανία.

Ο κ. Μαγιορκίνης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο, επισημαίνοντας πως υπάρχει τάση μείωσης, παρά τις προβλέψεις για το αντίθετο. Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε ως πιθανό αίτιο στην επέκταση του εμβολιασμού στις πιο νεαρές ηλικίες.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.696 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο. Εννιά ήταν οι νεκροί σε 24 ώρες, ενώ στους 157 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι.

Σημειώνεται πως το ECDC την Πέμπτη «έβαψε» πορτοκαλί μεγάλο μέρος της χώρας μας σε σχετικό χάρτη. Αναλυτικότερα, στον χάρτη αυτό παρουσιάζονται να βρίσκονται στο κόκκινο η Κρήτη και αρκετά νησιά του Αιγαίου, με το υπόλοιπο μέρος να βρίσκεται είτε στο πορτοκαλί είτε στο κίτρινο. Πορτοκαλί, συγκεκριμένα, είναι κάποια νησιά του νοτίου Αιγαίου, τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η Θεσσαλία, η Αττική, η δυτική Ελλάδα, το σύνολο της Πελοποννήσου και η κεντρική Μακεδονία. Στο κίτρινο είναι η στερεά Ελλάδα, μέρος της Μακεδονίας και νησιά του βορείου Αιγαίου. Καμία περιοχή δεν είναι πράσινη.