Ιός του Δυτικού Νείλου: Επιπλέον έξι θάνατοι και 36 κρούσματα

446

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε σήμερα 36 νέα του ιού του Δυτικού Νείλου καθώς και έξι επιπλέον θανάτους ασθενών, ενώ νοσηλεύονται 18 άτομα, τα 6 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Αναλυτικά, σύμφωνα με νεότερη επιδημιολογική έκθεση του Οργανισμού, από την αρχή της περιόδου 2022 μέχρι τις 30/08/2022 (ώρα 13.00) έχουν διαγνωστεί συνολικά εκατόν είκοσι τρία (123) εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα εβδομήντα τέσσερα (74) παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και σαράντα εννέα (49) είχαν ήπιες εκδηλώσεις (π.χ. εμπύρετο νόσημα)/δεν είχε εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, από την προηγούμενη εβδομαδιαία έκθεση έως σήμερα (30/08/2022, ώρα 13.00) διαγνώσθηκαν/δηλώθηκαν 36 νέα κρούσματα. Έχουν καταγραφεί 11 θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό, ηλικίας άνω των 77 ετών (διάμεση ηλικία θανόντων: 85 έτη).

Από τα 123 κρούσματα, 18 ασθενείς νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της χώρας: 12 σε κλινικές και 6 σε ΜΕΘ. Ενώ από το σύνολο των κρουσμάτων 20 δεν χρειάστηκε να νοσηλευθούν.

Αν και μέχρι σήμερα τα περισσότερα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου εντοπίζονται σε οικισμούς στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης και στις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Χαλκιδικής, Σερρών, Τρικάλων και Λάρισας, ο ΕΟΔΥ υπογραμμίζει ότι δεν αποκλείεται η αναφορά κρουσμάτων και σε άλλες περιοχές της χώρας.