Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κόχ: Αυστηρή τήρηση των μέτρων διαφορετικά έρχονται δύσκολες εβδομάδες

364
Κολχικίνη: Πότε θα χορηγείται σε ασθενείς covid

Στη σημερινή συνέντευξη τύπου του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ (RKI), ο πρόεδρός του Λόταρ Βίλερ παρότρυνε τους συμπολίτες του να μην ταξιδέψουν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, να αποφύγουν τις τις επαφές, να γιορτάσουν σε αυστηρά κλειστό οικογενειακό κύκλο με τα ίδια άτομα και να τηρήσουν απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό διότι διαφορετικά οι επόμενες εβδομάδες θα γίνουν πιο δύσκολες.

Λαμβάνοντας υπόψη τον συνεχιζόμενο υψηλό αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού, το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ / Robert Koch (RKI) παρότρυνε τους πολίτες να αποφύγουν τις επαφές κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων: «Μην ταξιδέψετε. Όλοι οι πολίτες θα πρέπει να περάσουν την εορταστική περίοδο μόνο με ένα μικρό κύκλο ατόμων, τα οποία θα πρέπει πάντα να είναι τα ίδια και εάν είναι δυνατόν να το κάνουν αυτό σε εξωτερικούς χώρους. Με την αυστηροποίηση των μέτρων, οι αριθμοί των λοιμώξεων μπορούν να μειωθούν πιο γρήγορα εάν όλοι είναι προσεκτικοί. Μπροστά μας έχουμε δύσκολες εβδομάδες. Δεν πρέπει να τις κάνουμε πιο δύσκολες», τόνισε ο πρόεδρος του RKI Λόταρ Βίλερ σε συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο.

«Η κατάσταση επί του παρόντος επιδεινώνεται περαιτέρω. Ο ιός πλήττει ολόκληρο τον πληθυσμό, όλες τις ηλικιακές ομάδες παντού στη Γερμανία. Φοβόμαστε ότι η διαδικασία μόλυνσης θα μπορούσε να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια των γιορτών. Επιπλέον, η πληθυσμιακή ομάδα άνω των 80 ετών επηρεάζεται ιδιαίτερα και υπήρξαν αρκετά σοβαρά κρούσματα σε οίκους ευγηρίας. Η προκεχωρημένη ηλικία εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για μια σοβαρή ή ακόμη και θανατηφόρα πορεία της νόσου», πρόσθεσε.

Ο Βίλερ εμφανίστηκε πάντως ανακουφισμένος από το γεγονός ότι ξεκινούν την Κυριακή οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο των εταιρειών Biontech και Pfizer, το οποίο θα διενεμηθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο Όλε Βίχμαν, επικεφαλής του Τμήματος Προληπτικού Εμβολιασμού του RKI, τόνισε επίσης στην ίδια συνέντευξη τύπου ότι «δεν έχουν γίνει συμβιβασμοί στην ανάπτυξη και έγκριση του εμβολίου. Έχουμε ένα εμβόλιο το οποίο, σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα δεδομένα, είναι ασφαλές και εξαιρετικά αποτελεσματικό. Σοβαρές παρενέργειες δεν έχουν εμφανιστεί, αλλά το Ινστιτούτο Πάουλ Έλριχ θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα. Δεν είναι ωστόσο σαφές εάν ο εμβολιασμός προστατεύει επίσης και από τη μόλυνση και πόσο διαρκεί η προστασία», όπως είπε.

«Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, δεν φοβάμαι ότι υπάρχει κάποιο μεινέκτημα του εμβόλιο λόγω της νέας μετάλλαξης ιού από τη Μεγάλη Βρετανία,» πρόσθεσε τέλος ο πρόεδρος ρου RKI Λόταρ Βίλερ.