Γεωργιάδης: Παρενέργειες “θανάσιμες” από το clow back – Μένουμε χωρίς φάρμακα – Εταιρείες χρηματοδοτούν clow back 83%

966
Γεωργιάδης: Παρενέργειες "θανάσιμες" από το clow back - Μενουμε χωρίς φάρμακα - Εταιρείες χρηματοδοτούν clow back 83%

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση και επεξεργασία του νομοσχεδίου για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) και την παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης. Η Νέα Δημοκρατία στήριξε το νομοσχέδιο, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση το ΚΚΕ που το καταψήφισε ευθέως, επιφυλάχθηκαν για τη στάση τους στην Ολομέλεια.

Ο Υπουργός Υγείας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο λύση για πολλά επιμέρους ζητήματα, με ιδιαίτερη αναφορά στις διατάξεις για το . Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως ο μηχανισμός αυτός, αν και αποτελεσματικός στη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης, δημιουργεί επιπτώσεις, ειδικά όταν εφαρμόζεται σε μεγάλη έκταση. «Πρέπει να μειωθεί το clawback, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλότητα στην αγορά φαρμάκων», υπογράμμισε. Η νέα διάταξη προβλέπει εξορθολογισμό των επιστροφών για φάρμακα υψηλού κόστους, μειώνοντας τις επιβαρύνσεις στα ακριβότερα σκευάσματα.

Αναφερόμενος στις διατάξεις για το clow back, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι το clow back είναι «φάρμακο για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης» και «όπως όλα τα φάρμακα, έχει παρενέργειες, ιδίως όταν το παίρνεις σε μεγάλες δόσεις, που τότε μπορεί οι παρενέργειες να είναι και θανάσιμες», δηλαδή «να μείνουμε χωρίς φάρμακα», αφού έφτασαν εταιρείες να πρέπει να πληρώσουν clow back 83%.

«Αυτό δημιούργησε μεγάλη κρίση στην βιομηχανία και στη σχέση μας με αυτούς και στην εξασφάλιση της ροής φαρμάκων στην Ελλάδα. ‘Αρα ένας από τους στόχους ήταν να μειώσουμε το clow back, ώστε να υπάρξει ομαλότητα στην αγορά. Ένα από τα μέτρα μείωσης του clow back είναι και το άρθρο για τον εξορθολογισμό της αυτόματης επιστροφής (claw back) επί της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης», είπε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε ότι στην πραγματικότητα, αυτό που γίνεται με την τιθέμενη διάταξη είναι ότι «μειώνεται η προστασία των φαρμάκων από 5 ευρώ και πάνω για να είναι πιο ισόρροπη η κατανομή του claw back στα πιο ακριβά φάρμακα τα οποία είχαν φύγει πάρα πολύ ψηλά».

Ανέφερε δε ότι ο νόμος του claw back, από τότε που πρωτοκαθιερώθηκε έχει γλυτώσει τον Έλληνα φορολογούμενο, δεκάδες δις ευρώ.

Απαντώντας στις επικρίσεις για πιθανή μετατροπή των νοσοκομείων του ΕΣΥ σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), ο Υπουργός Υγείας διευκρίνισε πως, παρόλο που θεωρεί πως τα ΝΠΙΔ λειτουργούν αποδοτικότερα, δεν υπάρχει σχέδιο για την υλοποίηση μιας τέτοιας αλλαγής. «Η πολιτική απόφαση είναι να συνεχίσει το ΕΣΥ με την υπάρχουσα δομή του», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο ζήτημα των επενδύσεων στην υγεία, ο κ. Γεωργιάδης υπεραμύνθηκε της πολιτικής της κυβέρνησης, αναφέροντας πως το μεγαλύτερο μέρος των επιπλέον πόρων έχει κατευθυνθεί στο δημόσιο σύστημα. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις ανακαινίσεις 93 νοσοκομείων και 158 Κέντρων Υγείας, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη κτιριολογική αναβάθμιση του ΕΣΥ από την ίδρυσή του.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης άσκησε κριτική για την κατανομή των πόρων, τονίζοντας ότι τα κόστη αναβάθμισης είναι διογκωμένα και οι διαδικασίες εκτέλεσης έργων ανεπαρκείς. Στην απάντησή του, ο Υπουργός Υγείας υπογράμμισε τη διαφάνεια των διαγωνισμών μέσω ΤΑΙΠΕΔ και την τήρηση όλων των διαδικασιών που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, αναδείχθηκαν και οι πολιτικές αντιπαραθέσεις, με τον κ. Γεωργιάδη να σχολιάζει θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά σε σχέση με τη διακυβέρνηση της χώρας κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, και να υπογραμμίζει την πρόθεση της κυβέρνησης να συνεχίσει τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας.