Επιστράτευση γιατρών: Κυρώσεις για όσους δεν συμμορφωθούν

351

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ξεκαθάρισε πώς η κυβέρνηση «προσβλέπει ότι οι θα πράξουν το καθήκον τους και θα συμμετέχουν στην εθνική προσπάθεια, διαφορετικά θα πράξουμε τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα και το νόμο».

Όσον αφορά τους λόγους που οδήγησαν την κυβέρνηση στην ενεργοποίηση του συγκεκριμένου, συνταγματικού εργαλείου, η κυρία Πελώνη έδειξε προς την χαμηλή ανταπόκριση των ιδιωτών γιατρών για ενίσχυση του : «Ήταν το ύστατο μέτρο στο πλαίσιο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης που είχε εκπονήσει το υπουργείο Υγείας.

Κρίθηκε τώρα ότι ήταν απαραίτητο να συστρατευθούν σε αυτή τη μεγάλη μάχη, την εθνική προσπάθεια και ιδιώτες γιατροί και αφού εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια για οικειοθελή προσχώρησή τους, και προσχώρησαν οικειοθελώς μόλις 61 γιατροί» τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Σκέρτσος: Αν δεν προσέλθουν κάποιοι γιατροί, θα προχωρήσουμε στους επόμενους

Την ίδια ώρα, σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος τόνισε πως «βρισκόμαστε στην κορύφωση του τρίτου κύματος, αντιμετωπίζουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας ως ενιαίο, δηλαδή τον δημόσιο τομέα, τα στρατιωτικά νοσοκομεία, τον ιδιωτικό τομέα, αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητες που παρέχουν και οι τρεις πυλώνες του συστήματος υγείας. Αυτή τη στιγμή, ειδικά σε αυτή τη φάση και στα νοσοκομεία της Αττικής».

Και πρόσθεσε: «έχει κριθεί ότι είναι αναγκαία η συνδρομή συγκεκριμένων ειδικοτήτων των ιδιωτών γιατρών, που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ. Στη συζήτηση που έγινε με τους εκπροσώπους των γιατρών δεν καταλήξαμε στον απαιτούμενο αριθμό και έχουμε προχωρήσει πλέον στην επιστράτευση 206 γιατρών που είναι αναγκαίοι για να συνδράμουν με τις δικές τους δυνάμεις την προσπάθεια που κάνουν οι συνάδελφοί τους στο δημόσιο σύστημα υγείας».

Και εκφράζοντας τη διαφωνία του με την άποψη που θέλει την κυβέρνηση να δρα στο «και πέντε», επέμεινε πως «χρειάζεται ενίσχυση των υγειονομικών που έχουν επωμισθεί εδώ και ένα χρόνο μια πολύ βαριά υπόθεση στις πλάτες τους. Σε αυτήν την κρίσιμη ώρα χρειάζεται να βάλουν δυνάμεις και οι ιδιώτες γιατροί». Ενώ αναφορικά, ειδικότερα, με το ποιος καθορίζει τις ανάγκες για επιπλέον γιατρούς, είπε πως τα στοιχεία έρχονται από την 1η και την 2η Υγειονομική Περιφέρεια.

Στην περίπτωση πάντως που δεν παρουσιαστούν κάποιοι από τους 206 γιατρούς «θα προχωρήσουμε με τους επόμενους», ανέφερε ο κ. Σκέρτσος επισημαίνοντας πως στην Αττική υπάρχουν περισσότεροι από 2.000 ιδιώτες γιατροί στις συγκεκριμένες ειδικότητες. «Συνεπώς όσοι δεν είναι πρόθυμοι, θα πηγαίνουμε στους επόμενους θα εξαντλήσουμε τη δεξαμενή των άνω των 2.000 γιατρών».

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, η επίταξη αφορά 206 ιατρούς, με κριτήρια να είναι κάτω των 60 ετών καθώς και να είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ στις ειδικότητες της Πνευμονολογίας, Παθολογίας και Γενικής Ιατρικής στην Περιφέρεια Αττικής. Η διάρκεια της επίταξης είναι για χρονικό διάστημα ενός μήνα ενώ θα κληθούν να αναλάβουν καθήκοντα βαθμίδας Επιμελητή Β’, σε νοσοκομεία της 1ης και 2ης ΥΠΕ.

Οι γιατροί αυτοί θα δικαιούνται αμοιβής ανάλογης των καθηκόντων τους η οποία θα προσδιοριστεί νομοθετικά. Παράλληλα, έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν τα ιδιωτικά τους ιατρεία, πέραν του ωραρίου της υπηρεσίας τους στα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ.

 

Επίταξη γιατρών – Η διαδικασία

Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, το φύλλο επίταξης θα παραδοθεί από αστυνομικούς στη διεύθυνση που έχουν δηλώσει οι γιατροί στους ιατρικούς συλλόγους που ανήκουν. Επί του εγγράφου θα αναφέρεται το νοσοκομείο που θα πρέπει να παρουσιαστούν καθώς η ώρα και ημερομηνία.

Το «φύλλο πορείας» πρέπει να παραληφθεί αυτοπροσώπως από τον γιατρό που επιτάσσεται. Σε περίπτωση άρνησης παραλαβής του εγγράφου προβλέπονται κυρώσεις σε βαθμό πλημμελήματος με ποινή φυλάκισης από 3 μήνες έως και 5 χρόνια.

Ωστόσο, ο νομοθέτης προβλέπει και περιπτώσεις που μπορεί κάποιος να εξαιρεθεί.Αυτό μπορεί να συμβεί αν κάποιος επικαλεστεί λόγους υγείας (σωματικής ή ψυχικής), πράγμα όμως που θα πρέπει να πιστοποιηθεί στη συνέχεια από αρμόδια υγειονομική επιτροπή. Τέλος, το έγγραφο θα μπορούσε να καταστεί άκυρο εάν δεν αναφέρεται ο νόμος βάσει του οποίου επιστρατεύεται ο γιατρός ή αν έχει σταλεί σε λάθος ταχυδρομική διεύθυνση