ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΕΚ: Νέα φαρμακευτική πολιτική με επίκεντρο τον ασθενή

To EK ζήτησε την θέσπιση μιας νέας ευρωπαϊκής φαρμακευτικής πολιτικής για τη διασφάλιση της πρόσβασης σε ασφαλή και οικονομικά .

Κατά τη διάρκεια της ολομέλειας του Νοεμβρίου, οι ευρωβουλευτές παρουσίασαν μια σειρά από προτάσεις για την αναθεώρηση της ευρωπαϊκής φαρμακευτικής νομοθεσίας.

Το 2019 ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενέκρινε 103 ορφανά φάρμακα για τη θεραπεία σπάνιων ιατρικών παθήσεων, αλλά μόλις τα μισά από αυτά κυκλοφόρησαν στην αγορά, με μέση καθυστέρηση δυο ετών. Αυτό είναι μόνο ένα από τα ζητήματα που εγείρονται στην έκθεση σχετικά με τη φαρμακευτική πολιτική της ΕΕ. Για την επίλυση του προβλήματος, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν συντομότερες περιόδους έγκρισης από τις εθνικές αρχές και ευθυγράμμιση με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMΑ), ώστε να διασφαλιστεί ταχεία και ισότιμη πρόσβαση σε φάρμακα σε όλη την ΕΕ.

Ελλείψεις φαρμάκων

Η πανδημία του κορονοϊού ανέδειξε ελλείψεις σε φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό, οι οποίες θέτουν τους ασθενείς σε κίνδυνο και τα εθνικά συστήματα υγείας υπό πίεση. Το Κοινοβούλιο κάλεσε την Επιτροπή να αντιμετωπίσει τις βαθύτερες αιτίες των ελλείψεων και να προτείνει βιώσιμες λύσεις, συμπεριλαμβανομένης της έγκυρης εισόδου στην αγορά γενόσιμων και βιοομοειδών φαρμάκων ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι ασθενείς έχουν πρόσβαση σε ασφαλή και οικονομικά φάρμακα.

Φιλική προς το περιβάλλον φαρμακευτική βιομηχανία

Το Κοινοβούλιο δήλωσε επίσης ότι η φαρμακοβιομηχανία πρέπει να γίνει φιλική προς το περιβάλλον και ότι οι κύκλοι ζωής των προϊόντων θα πρέπει να είναι κλιματικά ουδέτεροι. Το Κοινοβούλιο υπογραμμίζει την ανάγκη ενίσχυσης της ανθεκτικότητας της μεταποίησης και της προσφοράς της ΕΕ και αύξησης της διαφάνειας όσον αφορά τις τιμές και τη δημόσια χρηματοδότηση για την έρευνα και την ανάπτυξη.

Οι ευρωβουλευτές πρότειναν τη δημιουργία συντονισμένων εκστρατειών ενημέρωσης σχετικά με τη μικροβιακή αντοχή και την ανάπτυξη των δυνατοτήτων βιώσιμης παραγωγής δραστικών ουσιών, πρώτων υλών και φαρμάκων με σκοπό τη μείωση της εξάρτησης από εξωτερικές πηγές.

Η έκθεση ζητά από την Επιτροπή να εφαρμόσει πλήρως τον Κανονισμό για τις Κλινικές Δοκιμές ώστε να διευκολυνθεί η έναρξη εναρμονισμένων και συντονισμένων κλινικών δοκιμών σε επίπεδο ΕΕ.

 

Newsroom

Recent Posts

Παγκόσμια ανησυχία: «Θα περάσουμε κι άλλη πανδημία κατά τη διάρκεια της ζωής μας»

Ο κόσμος έχει ήδη λάβει προειδοποιήσεις για μία νέα πανδημία, η οποία θα έρθει «στη…

1 μήνα ago

Ιλαρά: Ανησυχία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας – Φόβοι για μαζική εξάπλωση

Ραγδαία αύξηση κατέγραψαν τα κρούσματα ιλαράς στην Ευρώπη μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου του 2023 σύμφωνα…

3 μήνες ago

Κορονοϊός – Γρίπη – RSV: Έκρηξη εισαγωγών στα νοσοκομεία, 61 θάνατοι – Ήρθε και στην Ελλάδα η υπο-παραλλαγή JN1

Σημαντική αύξηση καταγράφουν τα κρούσματα των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος (SARS-CoV-2, ιοί γρίπης και…

5 μήνες ago

ΕΟΔΥ: Ξεκίνησε το επιδημικό κύμα της γρίπης – Αύξηση και στις εισαγωγές λόγω κορονοϊού

Αυξητική τάση παρουσιάζουν οι γριπώδεις συνδρομές ανεξαρτήτως παθογόνου, ιδίως στις ηλικίες 15-64 ετών, σύμφωνα με…

5 μήνες ago

«Το κοξάκι σχετίζεται με μυοκαρδίτιδες και αυτό είναι που μας φοβίζει» – Διευκρινίσεις για τον ιό από τον Μαγιορκίνη

Για τα ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα πνευμονίας στα παιδιά στην Κίνα, αλλά και τον ιό…

5 μήνες ago

ΠΟΥ: Ο κορονοϊός εξακολουθεί να αποτελεί απειλή

Ο κορονοϊός εξακολουθεί να συνιστά «απειλή» για όλο τον κόσμο, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός…

6 μήνες ago

This website uses cookies.