Διήμερη εθελοντική αιμοδοσία στον προαύλιο χώρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου

284
Τεστ αίματος θα δείχνει στο μέλλον αν ένα εμβόλιο Covid-19 «δουλεύει»

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) συνεχίζει τη διοργάνωση εξορμήσεων εθελοντικής αιμοδοσίας σε χώρους εκτός νοσοκομείων, σε μία προσπάθεια να ξεπεραστούν συγκεκριμένα προβλήματα που έχουν προκύψει μέσα στην περίοδο της πανδημίας, όπως η μείωση προσέλευσης εθελοντών αιμοδοτών στις υπηρεσίες αιμοδοσίας των νοσοκομείων, με συνέπεια τη μείωση εθνικών των αποθεμάτων αίματος.

Έχοντας σαν στόχο την κάλυψη, τόσο των τακτικών όσο και των έκτακτων αναγκών σε αίμα, το ΕΚΕΑ διοργανώνει διήμερη εθελοντική αιμοδοσία στον προαύλιο χώρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου (Βας. Σοφίας 22), την Παρασκευή 14 και το Σάββατο 15 Μαΐου, από τις 10:00 έως τις 19:00.

Οι εθελοντές αιμοδότες στέλνοντας το μήνυμα 1 στο 13033 ή συμπληρώνοντας Β1 στη «Βεβαίωση κατ’ εξαίρεση μετακίνησης πολιτών» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, μπορούν να προσέλθουν για αιμοδοσία.

Το ΕΚΕΑ διευκρινίζει ότι οι εθελοντές αιμοδότες που έχουν λάβει μέρος στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολισμών μπορούν να αιμοδοτήσουν εφόσον αισθάνονται καλά, ενώ στην περίπτωση που μετά τον εμβολιασμό παρουσιαστούν τυχόν αντιδράσεις, μπορούν να προσφέρουν αίμα 7 ημέρες μετά την πάροδο των συμπτωμάτων.

Η αιμοληψία θα διενεργηθεί αποκλειστικά από εξειδικευμένο προσωπικό και όλες οι μονάδες αίματος που θα συγκεντρωθούν, θα διατεθούν για την κάλυψη των μεταγγίσεων ασθενών σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Για τη διεξαγωγή της αιμοδοσίας θα ληφθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα:

*Θερμομέτρηση κατά την είσοδο

*Χορήγηση του απαραίτητου εξοπλισμού ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικό)

*Αποστείρωση στις καρέκλες αιμοδοσίας

*Τήρηση των αποστάσεων

*Τηλεφωνικά ραντεβού, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συγχρωτισμού.

Για ραντεβού μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα 2132146716 και 2132146726 (από τη Δευτέρα 10/5 έως Πέμπτη 13/5) και ώρες 9.00-15.00.

 

Για να δώσεις αίμα χρειάζεται:

*Να είσαι 18-65 ετών

*Να έχεις πάρει ένα ελαφρύ γεύμα πριν την αιμοδοσία

*Να έχεις κοιμηθεί τουλάχιστον 5 ώρες

*Να αναφέρεις τυχόν ασθένειες και φάρμακα που λαμβάνεις στον γιατρό της αιμοδοσίας

*Εάν έχεις κάνει τατουάζ να έχουν παρέλθει 4 μήνες.