Άρση μέτρων: «Τέλος» οι μάσκες σε εξωτερικούς χώρους

466

Ο μέσος κυλιόμενος των τελευταίων 7 ημερών μειώθηκε κατά 35% και έτσι καταγράφονται κατά μέσο όρο, λιγότερα από 400 νέα καθημερινά. Ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 1,3%.

Το σκεπτικό της εισήγησης της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας που συνεδρίασε σήμερα, για την μη αποκλειστικά και μόνο σε εξωτερικούς χώρους χωρίς συγχρωτισμό εξήγησε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Όπως είπε, η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας συνεχίζεται και είναι “σαφής και ιδιαίτερα ευχάριστη”, ενώ αυξάνεται και η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, με αποτέλεσμα “η ζωή μας να επιστρέφει στην κανονικότητα και να απελευθερώνονται δραστηριότητες που δεν αφήνουν επιδημιολογικό αποτύπωμα”.

Είπε επίσης ότι έχουν ξεκινήσει και οι συζητήσεις αναφορικά με τη διαφοροποίηση των πλήρως εμβολιασμένων πολιτών και όπως ανακοίνωσε η επιτροπή σήμερα αποδέχθηκε την εξαίρεση των πλήρως εμβολιασμένων εργαζομένων από την υποχρέωση του εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου.

Σχετικά με την χρήση της μάσκας η κ. Παπαευαγγέλου, εξήγησε ότι η επιτροπή εισηγήθηκε τη διατήρηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε όλους τους δημόσιους εσωτερικούς χώρους, αλλά και στους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός. “Η χρήση της μάσκας αποτελεί το σημαντικότερο μέτρο ατομικής προστασίας έναντι του κορονοϊού”, τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι σε “καμία περίπτωση δεν θέλουμε να περάσει το μήνυμα ότι πετάμε τις μάσκες”, καθώς “όσο ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας και η επιδημία δεν έχει τελειώσει δεν μπορούμε να ξενοιάσουμε”.

Ικανοποιητική η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας

Ο μέσος κυλιόμενος των τελευταίων 7 ημερών μειώθηκε κατά 35% και έτσι καταγράφονται κατά μέσο όρο, λιγότερα από 400 νέα κρούσματα καθημερινά. Ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 1,3%. Τα ενεργά κρούσματα μειώθηκαν σε 4.100 ασθενείς και οι περισσότερες περιφέρειες είναι είτε πράσινες, είτε κίτρινες. Ο αριθμός των νοσηλευομένων ασθενών ανέρχεται σε 1.000, ενώ ο μέσος όρος εισαγωγών του 7ημέρου μειώθηκε σε 58 ασθενείς ανά ημέρα. Μείωση παρατηρείται και στους θανάτους άνω των 75 ετών, ενώ ακόμη δεν έχει μειωθεί ικανοποιητικά η απώλεια πολιτών ηλικίας 65-74 ετών.

Οι προβλέψεις που βασίζονται στο Rt που είναι σήμερα στο 0,81 στην επικράτεια είναι ευοίωνες, με περίπου 40 νέες διασωληνώσεις συνολικά και λιγότερους από 10 θανάτους την ημέρα κατά τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας.

Στα 32 έτη η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων

Είναι σημαντικό είπε η καθηγήτρια, ότι η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων μειώθηκε στα 32 έτη και αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αυξημένη κινητικότητα των νέων, που πρόσφατα άρχισαν να εμβολιάζονται. Ετσι σε κάποιες περιοχές εμφανίζεται μια διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων μόλις στα 21, 22 ή και 24 έτη.

Όπως είπε απασχολούν όμως κάποιες περιοχές με ιδιαίτερα χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, στις οποίες υπάρχει κίνδυνος σημαντικής αύξησης των κρουσμάτων, ενόψει της αυξημένης κινητικότητας λόγω των καλοκαιρινών διακοπών, καθώς επίσης και διασπορά μεταλλαγμένων στελεχών του ιού με αυξημένη μεταδοτικότητα που θα οδηγήσει σε ιδιαίτερα αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο.

Τόνισε ότι ο εμβολιασμός ανθρώπων μεγάλης ηλικίας έχει ως αποτέλεσμα σήμερα, ένας στους τρεις νοσηλευόμενους να αφορά σε νεότερους πολίτες ηλικίας 25 έως 55 ετών. “Η πανδημία αλλάζει σιγά-σιγά πρόσωπο και σήμερα η νόσος αφορά κυρίως σε άτομα νεότερης ηλικίας”, ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου. Όπως είπε δίνεται έμφαση στον εμβολιασμό όλων άνω των 50 ετών, καθώς γνωρίζουμε ότι ο βασικότερος παράγοντας κινδύνου να νοσήσει κάποιος βαριά είναι η μεγάλη ηλικίας.”Στόχος όλων μας είναι να αποφύγουμε να νοσήσουμε προσερχόμενοι για εμβολιασμό και τηρώντας τα μέτρα ατομικής προστασίας κατέληξε η κ. Παπαευαγγέλου.