«Ανάσα ζωής»- Μια κοινωνική πρωτοβουλία από την ΕΠΕ για τον καρκίνο του πνεύμονα

592

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι πολύ συχνός και ο πιο θανατηφόρος. Αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στην Ελλάδα και δυστυχώς όταν εντοπίζεται είναι σε τελικό στάδιο.

Πρόληψη και ενημέρωση για τον καρκίνο του πνεύμονα είναι οι δύο βασικοί πυλώνες της εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης «Ανάσα ζωής» της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας, που στόχο έχει τη μείωση της καπνιστικής συνήθειας και την δημιουργία ενός προγράμματος πρώιμου ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι πολύ συχνός και ο πιο θανατηφόρος. Αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στην Ελλάδα και δυστυχώς όταν εντοπίζεται είναι σε τελικό στάδιο. Είναι μια σύγχρονη επιδημία του 21ου αιώνα, ανέφεραν οι εκπρόσωποι της ΕΠΕ, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης, τονίζοντας ότι το 20% των θανάτων όλων των καρκίνων αποδίδονται στον καρκίνο του πνεύμονα που σχετίζεται με το τσιγάρο. Ο κίνδυνος είναι δεκαπλάσιος στους καπνιστές, αναφέρθηκε. Ο ΠΟΥ αποδίδει στο κάπνισμα 6 εκατ. θανάτους ετησίως που αναμένεται το 2030 να φτάσουν τα 8 εκατ. θανάτους. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της ΕΠΕ, τα πράγματα στην Ελλάδα σχετικά με το κάπνισμα, τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να βελτιώνονται αλλά ακόμα έχουν πολλά να γίνουν.

 

Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης

Στην Ελλάδα πέρυσι διαγνώστηκαν 10.000 άνθρωποι με καρκίνο του πνεύμονα και δυστυχώς η διάγνωση γίνεται σε προχωρημένα στάδια, με χαμηλά ποσοστά επιβίωσης παρά τις επιστημονικές εξελίξεις που υπάρχουν. Όταν όμως ανιχνευτεί σε πρώιμο στάδιο τα ποσοστά επιβίωσης γίνονται έως και 20 φορές μεγαλύτερα. Για τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης μίλησε η Γεωργία Χαρδαβέλλα, υπεύθυνη ομάδας εργασίας καρκίνου του πνεύμονα της ΕΠΕ. Δυστυχώς, στην Ελλάδα ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο πιο συχνός καρκίνος αθροιστικά για άνδρες και γυναίκες και δυστυχώς τα 2/3 των ασθενών φτάνουν στο γιατρό όταν ήδη έχουν συμπτώματα, είπε η κ. Χαρδαβέλλα. Πρόσθεσε ότι η νόσος θα είναι σε προχωρημένο στάδιο, το οποίο δεν θα είναι ριζικά θεραπεύσιμο. Αυτό το στοίχημα της πρώιμης διάγνωσης θέλουμε να κερδίσουμε με την κοινωνική πρωτοβουλία και με άλλες δράσεις που θα ακολουθήσουν, σημείωσε.

 

Αξονική τομογραφία θώρακος χαμηλής ακτινοβολίας

Η κ. Χαρδαβέλλα, αναφέρθηκε σε μελέτες που έχουν δείξει ότι τα άτομα υψηλού κινδύνου όταν υποβάλλονται μία φορά το χρόνο σε αξονική τομογραφία θώρακος χαμηλής ακτινοβολίας αν διαγνωστούν με καρκίνο αυτός θα είναι σε πάρα πολύ αρχικό στάδιο και έχουν πολύ λιγότερη θνησιμότητα σε σχέση με άλλους ασθενείς. Μειωμένη θνησιμότητα έως και 30% στους άνδρες και έως και 60% στις γυναίκες. Οι ΗΠΑ ήταν από τις πρώτες χώρες, ανέφερε, που εφάρμοσαν πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου σε άτομα υψηλού κινδύνου. Προσκάλεσαν δηλαδή άτομα υψηλού κινδύνου από 55 έως 80 ετών που είναι ενεργοί καπνιστές ή έχουν διακόψει το κάπνισμα τα τελευταία 15 χρόνια να κάνουν αξονική τομογραφία θώρακος χαμηλής ακτινοβολίας. Αυτό το πρόγραμμα, εξήγησε, επιδιώκει η ΕΠΕ να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα.

«Είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε δράσεις πρόληψης, όπως η διακοπή του καπνίσματος, όπως και οι δράσεις ενημέρωσης», ανέφερε κατά το χαιρετισμό της η Μίνα Γκάγκα, πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση της ΕΠΕ έκανε και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης. Μίλησε για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της διαχείρισης του καρκίνου στη χώρα, κάνοντας λόγο για τεράστιο πρόγραμμα που αφορά τις ψηφιακές υποδομές σε περιβάλλον νοσοκομείου και κυρίως με τη διαχείριση των ασθενών και τη διατομεακή αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα.

 

Πρωτοβουλίας «Ανάσα ζωής»

Ο Ελευθέριος Ζέρβας, γενικός γραμματέας της ΕΠΕ, παρουσίασε την πρωτοβουλία «Ανάσα ζωής», που υλοποιείται με την υποστήριξη της εταιρίας Johnson & Johnson, τονίζοντας ότι είναι ένα σύνολο δράσεων, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για μείωση των καπνιστών και την ανάπτυξη μέτρων για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα. Στόχος μας, είπε χαρακτηριστικά, είναι υγιείς άνθρωποι απαλλαγμένοι από τους κινδύνους του τσιγάρου και το φόβο του καρκίνου του πνεύμονα.

O διευθύνων σύμβουλος της Johnson & Johnson Ελλάς ΑΕΒΕ ιατροτεχνολογικά

Προϊόντα, Θεόδωρος Λιακόπουλος, μίλησε για μια σημαντική προσπάθεια και περιέγραψε το σκεπτικό της στήριξης της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας εκ μέρους της Johnson &Johnson.

«Περισσότερα από 40 χρόνια στην Ελλάδα στηρίζουμε την οικονομία και την κοινωνία, όχι μόνο με θέσεις εργασίας και επενδύσεις, αλλά και κοινωνική αλληλεγγύη. Η “ΑΝΑΣΑ ΖΩΗΣ” ως πρωτοβουλία μάς εκφράζει απόλυτα καθώς συνδυάζει αξίες και ενέργειες, που έχουν πραγματικό κοινωνικό όφελος προστατεύοντας την υγεία των πολιτών. Ενισχύουμε και με τη δική μας φωνή αυτήν την προσπάθεια κοινωνικής αλληλεγγύης και υπευθυνότητας», ανέφερε ο Γρηγόρης Καρέλος, γενικός διευθυντής Ελλάδας, Βαλκανίων και Ισραήλ, Johnson & Johnson Καταναλωτικά Προϊόντα.