14ο Σεμινάριο Χειρουργικής του Χεριού και του Άνω Άκρου-Δωρεάν εκπαίδευση γιατρών

29

Μετά από ένα διάλειμμα 2 ετών που επέβαλε η πανδημία, ξεκίνησε χθες το 14ο Σεμινάριο του Χεριού και του Άνω Άκρου, το οποίο κάθε χρόνο συγκεντρώνει όλες τις τελευταίες εξελίξεις, πάνω στις οποίες εκπαιδεύονται γιατροί, εντελώς δωρεάν.

Το Σεμινάριο Εφαρμοσμένης Χειρουργικής του Χεριού και του Άνω Άκρου είναι μια εκπαιδευτική δραστηριότητα που ξεκίνησε το 2007 και οργανώνεται σε ετήσια βάση από το Τμήμα Χειρουργικής Χεριού και Άνω Άκρου, Ορθοπαιδικής Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών. Στόχος του σεμιναρίου είναι η εκπαίδευση των νέων χειρουργών στη χειρουργική του χεριού και του άνω άκρου.

Την έναρξη του σεμιναρίου κήρυξε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. «Είμαι εδώ γιατί πιστεύω, όπως και όλη η κυβέρνηση, στην εκπαίδευση και αυτό που γίνεται σε αυτό το σεμινάριο είναι ο καλύτερος τρόπος να δώσουμε εκπαίδευση, διαδραστικά, με παραδείγματα και πρακτική άσκηση», τόνισε κατά το χαιρετισμό της. Σημείωσε ότι «η υγεία και οι υπηρεσίες είναι ένα σύστημα υγείας, ιδιωτικό και δημόσιο και στόχος όλων είναι οι καλές υπηρεσίες υγείας για τον πολίτη». Όπως είπε η κ. Γκάγκα, η ιατρική έχει τρεις βασικούς άξονες. Εκπαίδευση, σεβασμό στον άρρωστο και συνεργατικότητα. «Είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε όλοι μαζί με στόχο οι πολίτες να έχουν την καλύτερη δυνατή πρόληψη, περίθαλψη, και αντιμετώπιση σε κάθε γωνιά της Ελλάδας».

«Θεωρούμε ότι η μεταλαμπάδευση της σύγχρονης ιατρικής γνώσης είναι το Α και το Ω για μια καλύτερη υγεία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών Βασίλης Αποστολόπουλος.

Το συγκεκριμένο σεμινάριο, πρόσθεσε έχει γίνει θεσμός, «διότι όλα αυτά τα χρόνια με πολλή προσπάθεια, κόπο και αγάπη για τον συνάδελφο, αλλά και τελικό αποδέκτη τον άνθρωπο μεταλαμπαδεύεται η σύγχρονη ιατρική γνώση».

Τόνισε ότι ο ρόλος ενός ιδιωτικού ομίλου δεν είναι μόνο να προσφέρει κάποιες υπηρεσίες από τις οποίες αποκομίζει κερδοφορία, λλά θα πρέπει να είναι εκεί και στην έρευνα και στη εκπαίδευση και στην υποστήριξη και να προσπαθεί να φανεί χρήσιμος στο κοινωνικό σύνολο.

Αναφέρθηκε, επίσης και στη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υγείας. «Πολλοί είτε από άγνοια είτε από σκοπιμότητα προσπαθούν διαχρονικά να εισάγουν μια διχαστική ρητορική, δημιουργία ανταγωνισμού ανάμεσα στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Η αλήθεια είναι ότι το σύστημα υγείας είναι ένα και αποτελείται από δύο τομείς τον ιδιωτικό καιτον δημόσιο και είναι υποχρέωση όλων μας να συνεργαζόμαστε αγαστά για να προάγουμε την υγεία του λαού μας», κατέληξε.

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο Παναγιώτης Γιαννακόπουλος, ορθοπαιδικός χειρουργός άνω άκρων, Διαμαντής Μισιτζής, χειρουργός ορθοπαιδικός, Χάρης Πίτταρος, διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, Παναγιώτης Παπαγγελόπουλος καθηγητής ορθοπαιδικής ΕΚΠΑ.

Το σεμινάριο ξεκίνησε χθες και θα διαρκέσει έως 18 Ιουνίου. Περιλαμβάνει επίδειξη χειρουργικών περιστατικών σε πραγματικό χρόνο, διαλέξεις Ελλήνων και ξένων ομιλητών, άσκηση σε πτωματικά χέρια. Οι επεμβάσεις γίνονται στο «Ιατρικό Κέντρο Αθηνών» στο Μαρούσι. Επιλέγονται περιστατικά ποικίλης δυσκολίας με κριτήριο την εκπαίδευση των ιατρών σε καθημερινά, όσο και σύνθετα προβλήματα. Στους συμμετέχοντες παρέχεται η δυνατότητα να παρεμβαίνουν, κατά την διάρκεια των επεμβάσεων για ερωτήσεις και εξηγήσεις των χειρουργικών πρακτικών που διενεργούνται.

Στα 13 χρόνια που οργανώνεται το σεμινάριο, έχουν εκπαιδευτεί συνολικά περισσότεροι από 500 ιατροί.