Καρκίνος Προστάτη: «Η υγιεινή διατροφή και η άσκηση, σύμμαχοι στη θεραπεία σου. Συμβουλέψου τον γιατρό σου !»

426

«Η υγιεινή διατροφή και η άσκηση, σύμμαχοι στη θεραπεία σου», είναι το κεντρικό μήνυμα της νέας εκστρατείας που υλοποιεί η Ελλάδος, στο πλαίσιο των δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του προστάτη.

Στόχος της εκστρατείας είναι να επισημάνει στους ασθενείς, τη σημασία της υιοθέτησης ενός υγιεινού τρόπου ζωής κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής τους αγωγής, σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό τους και τους επαγγελματίες υγιεινής διατροφής και σωματικής φυσικής κατάστασης.

Βασικό όχημα της ενημερωτικής εκστρατείας είναι ένα animated video. Μέσα από μια εφαρμογή κινητού τηλεφώνου με τη μορφή παιχνιδιού «ΕπιλοΥΕS!», ο χρήστης περιηγείται στην εφαρμογή και καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε υγιεινές και μη υγιεινές διατροφικές συνήθειες καθώς και καθημερινές δραστηριότητες. Οι σωστές «ΕπιλοΥΕΣ!» είναι εκείνες που συνιστούν μια ισορροπημένη διατροφή και άσκηση. Ως επιβράβευση με την ολοκλήρωση του παιχνιδιού εμφανίζεται στην οθόνη το μήνυμα  «ΝΑΙ!» στην υγιεινή διατροφή και την άσκηση».  To animated video θα προβληθεί σε ψηφιακά Μέσα Ενημέρωσης.

Αναφερόμενος στην εκστρατεία, ο κ. Χαράλαμπος Λάμπρου, Πρόεδρος ΔΣ & Διευθύνων Σύμβουλος της Astellas τόνισε σχετικά: «Στην Astellas, με την ανάληψη καινοτόμων πρωτοβουλιών και την υλοποίηση στοχευμένων ενεργειών, φροντίζουμε τον Ασθενή και θέτουμε σε προτεραιότητα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του. Μέσω της ενημερωτικής εκστρατείας στόχος μας είναι να παροτρύνουμε τους ασθενείς να ακολουθήσουν ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής σε συνδυασμό με συστηματική φυσική δραστηριότητα, συνήθειες που συμβάλλουν στη θωράκιση του οργανισμού και στην ανταπόκρισή του  στη θεραπεία».

Σύμφωνα με διεθνή στοιχεία για τον Καρκίνο του Προστάτη

Πηγή: Let’s Talk Prostate Cancer Digital Atlas

Ο αριθμός των νέων διαγνώσεων καρκίνου του προστάτη αυξάνεται: 450.000 νέες περιπτώσεις διαγνώστηκαν στην Ευρώπη το 2018, συγκριτικά με 345.000 νέες περιπτώσεις το 2012. Στην Ελλάδα, οι νέες διαγνώσεις υπολογίζονται σε περίπου 6.500 για το 2018, ενώ οι θάνατοι περίπου σε 1.850 για το ίδιο διάστημα.
Σύμφωνα με την έρευνα EuropaUomo η οποία αποτυπώνει  τον αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των ανδρών με καρκίνο του προστάτη σε όλη την Ευρώπη, η ασθένεια έχει επιπτώσεις  όχι μόνο ως προς τη θνησιμότητα και την επιβίωση τους αλλά και στην καθημερινή ποιότητα ζωής (QoL) των ασθενών. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει επιπτώσεις στην λειτουργία του ουροποιητικού και του γαστρεντερικού συστήματος καθώς και στη σεξουαλική υγεία.
Ζητήματα όπως ο στιγματισμός, η κοινωνική απομόνωση και το χαμηλό ποσοστό αναζήτησης βοήθειας, εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχίες.
Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας, που θέτουν ένα πλαίσιο για τη φροντίδα του καρκίνου του προστάτη σε ολόκληρη την Ευρώπη, oι ασθενείς θα πρέπει να λαμβάνουν συμβουλές που να εξηγούν πώς οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής και της άσκησης, μπορούν να συμβάλουν στην επιτυχή έκβαση και τη διαχείριση της νόσου. Οι προληπτικές συμβουλές περιλαμβάνουν οδηγίες για απώλεια βάρους, αυξημένη άσκηση, βελτιωμένη διατροφή και διακοπή του καπνίσματος.