Η πρώτη χώρα στον κόσμο που ξεκινά 4η δόση εμβολίου

423

Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα κυκλοφορήσει μια τέταρτη δόση του εμβολίου κατά της Covid-19  είναι το Ισραήλ

Η χώρα προετοιμάζεται για ένα κύμα λοιμώξεων λόγω της μετάλλαξης «Όμικρον»

Οι ειδικοί για την αντιμετώπιση της πανδημίας στο Ισραήλ συστήνουν τέταρτη ενισχυτική δόση για τους πολίτες άνω των 60 ετών και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.

Ο πρωθυπουργός Nαφτάλι Μπένετ χαιρέτισε το σχέδιο και κάλεσε τους αξιωματούχους να ξεκινήσουν άμεσα την προετοιμασία. Το Ισραήλ ανακοίνωσε το σχέδιο για την τέταρτη δόση, καθώς επιβεβαίωσε τον πρώτο γνωστό θάνατο ασθενούς με το στέλεχος «Όμικρον την Τρίτη. Το υπουργείο Υγείας είπε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 340 γνωστά κρούσματα της παραλλαγής στο Ισραήλ.

Η απόφαση να κυκλοφορήσει η τέταρτη αναμνηστική δόση δεν έχει λάβει ακόμη έγκριση από ανώτερους υγειονομικούς αξιωματούχους, ωστόσο το γραφείο του Μπένετ είπε στο BBC ότι ελπίζει να χορηγήσει τη δόση στις συγεκριμένες κατηγορίες τουλάχιστον τέσσερις μήνες μετά την τρίτη τους δόση.

«Αυτά είναι υπέροχα νέα που θα μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε το κύμα της Όμικρον που κατακλύζει τον κόσμο», είπε ο Μπένετ, καθώς προέτρεψε τους ανθρώπους να αποδεχθούν την προσφορά το συντομότερο δυνατό.

Όταν ξεκίνησε για πρώτη φορά το πρόγραμμα ανοσοποίησης κατά της Covid-19, τα εμβόλια κυκλοφόρησαν γρήγορα στη χώρα και υπήρξε σχετικά μεγάλη απορρόφηση.

Ωστόσο, μόνο το 63% περίπου του πληθυσμού των 9,3 εκατομμυρίων έχει λάβει δύο δόσεις. Αυτό οφείλεται και εν μέρει στο γεγονός ότι το Ισραήλ είναι μία χώρα με νεανικό πληθυσμό- περίπου το ένα τρίτο των κατοίκων του είναι κάτω των 14 ετών.

Για να βοηθήσει στην καταπολέμηση αυτού του φαινομένου, το Ισραήλ ανακοίνωσε τον Νοέμβριο ότι τα παιδιά ηλικίας από πέντε ετών θα μπορούσαν επίσης να εμβολιαστούν.

Τη Δευτέρα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ότ θα ήθελε κάθε παιδί που πληροί τις προϋποθέσεις να κάνει το εμβόλιο εντός των επόμενων δύο εβδομάδων για να βοηθήσει «να καθυστερήσει, να επιβραδύνει και να μειώσει» τη δύναμη ενός νέου κύματος λοιμώξεων.

Η χώρα έχει ήδη διευρύνει την ταξιδιωτική απαγόρευση σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Ιταλία και ο Καναδάς για να προσπαθήσει να περιορίσει την εξάπλωση του ιού.

Το Ισραήλ έχει επιβεβαιώσει περισσότερες από 1,36 εκατομμύρια μολύνσεις Covid-19 από την έναρξη της πανδημίας, με περίπου 8.200 θανάτους, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.