Κορονοϊός – έρευνα: Μπορούν τα κατοικίδια να κολλήσουν από τους ιδιοκτήτες;

1575
Οι γάτες μπορούν να κολλήσουν την Covid-19 από τους ανθρώπους

Η μελέτη δεν διαπίστωσε μετάδοση του ιού μεταξύ των που ζούσαν στο ίδιο σπίτι. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η πιθανότερη οδός μετάδοσης είναι από τους ανθρώπους με Covid-19 προς τα ζώα τους και όχι το αντίστροφο.

Περιστατικά μόλυνσης κατοικίδιων ζώων από τους ανθρώπους έχουν αναφερθεί στο παρελθόν, αλλά είχαν θεωρηθεί σπάνια, όμως δύο νέες έρευνες δείχνουν ότι είναι τελικά πιο συχνά από ό,τι είχε θεωρηθεί αρχικά.

Η λοίμωξη Covid-19 είναι συχνή στους σκύλους και στις γάτες συντροφιάς, όταν ζουν σε σπίτια όπου οι ιδιοκτήτες τους έχουν κορωνοϊό, σύμφωνα με μία νέα ολλανδική επιστημονική μελέτη. Μάλιστα, περίπου ένα στα πέντε κατοικίδια που ζουν σε σπίτια όπου υπάρχει κάποιος άνθρωπος με Covid-19, μολύνεται.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Ελς Μπρόενς του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νόσων (ECCMID), χρησιμοποίησαν μία κινητή κτηνιατρική κλινική για να μελετήσουν νοικοκυριά όπου οι άνθρωποι είχαν διαγνωστεί θετικοί για κορωνοϊό προκειμένου να πάρουν δείγματα αίματος από τους σκύλους και τις γάτες που ζούσαν στο ίδιο σπίτι.

Συνολικά μελετήθηκαν 156 σκύλοι και 154 γάτες από 196 νοικοκυριά. Βρέθηκαν έξι γάτες και επτά σκύλοι θετικοί στον κορονοϊό (ποσοστό 4,2%), ενώ άλλες 31 γάτες και 23 σκύλοι (ποσοστό 17,4%) βρέθηκαν να διαθέτουν αντισώματα κατά του κορονοϊού, μία ένδειξη για παλαιότερη μόλυνση. Συνεπώς, τουλάχιστον το ένα πέμπτο των ζώων συντροφιάς είχαν μολυνθεί. Τελικά και τα 13 ζώα με ενεργή λοίμωξη έγιναν καλά.

Η μελέτη δεν διαπίστωσε μετάδοση του ιού μεταξύ των ζώων που ζούσαν στο ίδιο σπίτι. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η πιθανότερη οδός μετάδοσης είναι από τους ανθρώπους με Covid-19 προς τα ζώα τους και όχι το αντίστροφο.

«Αν έχετε Covid-19 θα πρέπει να αποφεύγετε τις επαφές με τη γάτα ή το σκύλο σας, όπως θα κάνατε και με τους ανθρώπους», δήλωσε η δρ Μπρόενς. «Η κύρια ανησυχία δεν είναι η υγεία των ζώων, που έχουν μόνο ήπια ή καθόλου συμπτώματα Covid-19, αλλά ο πιθανός κίνδυνος τα ζώα να δρουν ως “δεξαμενή” του κορωνοϊού και να τον επανεισάγουν στον ανθρώπινο πληθυσμό.

Ευτυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις μετάδοσης του ιού από τα κατοικίδια στους ανθρώπους. Έτσι, παρ’ όλο που είναι συχνό φαινόμενο να μολύνονται τα κατοικίδια, όταν ζουν σε σπίτι με Covid-19, φαίνεται απίθανο τα ίδια να παίζουν κάποιο ρόλο στην πανδημία. Δεν μπορούμε, πάντως, να πούμε ότι υπάρχει κίνδυνος 0% να κολλήσει κάποιος Covid-19 από το κατοικίδιο του», πρόσθεσε.

Μία δεύτερη καναδική έρευνα, που παρουσιάστηκε στο ίδιο συνέδριο και έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γκουέλφ στο Οντάριο,βρήκε ότι οι γάτες που κοιμούνταν στο κρεβάτι του ιδιοκτήτη τους είχαν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από Covid-19. Η μελέτη έγινε σε 48 γάτες και 54 σκύλους σε 77 νοικοκυριά, όπου κάποιος άνθρωπος είχε διαγνωστεί θετικός στον κορωνοϊό.

Διαπιστώθηκε ότι το 67% των γατών και το 43% των σκύλων βρέθηκαν να έχουν αντισώματα στον κορονοϊό, έναντι μόνον 9% των ζώων που ζούσαν σε καταφύγιο και 3% των αδέσποτων. Το ένα τέταρτο των ζώων με Covid-19 εμφάνιζαν κάποιο σύμπτωμα, όπως έλλειψη όρεξης ή δύσπνοια. Οι περισσότερες περιπτώσεις λοίμωξης στα ζώα ήταν ήπιες, ενώ τρεις σοβαρές.

«Αν κάποιος έχει Covid-19, υπάρχει απρόσμενη μεγάλη πιθανότητα να τη μεταδώσει στο ζώο του, ιδίως σε γάτα που κοιμάται μαζί του. Γι’ αυτό, εάν έχετε Covid-19, καλύτερα να κρατηθείτε σε απόσταση και να μη βάζετε τη γάτα στην κρεβατοκάμαρα σας», τόνισε η δρ Μπίντσλε.

Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι οι γάτες είναι πιο ευάλωτες από ό,τι οι σκύλοι στον κορωνοϊό. Επίσης, οι γάτες είναι πιθανότερο να κοιμούνται κοντά στο πρόσωπο του μολυσμένου από κορωνοϊό αφεντικού τους, κάτι που αυξάνει την έκθεσή τους στον κίνδυνο μόλυνσης.